• Novinky

          • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV - 26. 9. 2022
            • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV - 26. 9. 2022

            • Koľko rečí vieš .........

              Aj tohto roku sme si na hodinách angličtiny, nemčiny a ruštiny pripomenuli význam učenia sa cudzích jazykov, rozmanitosť  kultúr v jednotlivých európskych krajinách a ich porovnávanie. Taktiež sme si so žiakmi povedali o delení jazykov do skupín, kam patrí náš materinský jazyk – slovenčina a kam jazyky, ktoré sa u nás učia ako prvý a druhý cudzí jazyk. Vysvetlili sme si pojem polyglot a uviedli niekoľko príkladov ľudí, ktorí ovládajú viacero cudzích jazykov.

              EDL – Európsky deň jazykov si  každým rokom pripomína viac a viac škôl. Pripravujú si pre žiakov rôzne aktivity. Aj u nás sme si na hodinách angličtiny, nemčiny a ruštiny povedali o histórii EDL. Jednotlivé aktivity boli ovplyvnené aj tým, že angličtinu sa naši žiaci učia dlhšie ako ostatné jazyky      v rámci druhého cudzieho jazyka.

              Na hodinách nemeckého a ruského jazyka sme so žiakmi 7.A, 8.A ,9.A a  9.B putovali s Larou po jazykovej ceste naprieč Európou. Spoznávali  sme, že tieto jazyky odrážajú rozmanitosť kultúr a tradícií. Odhaľovali sme koľko spoločného majú, ale aj rozdielne znaky, ich abecedu a niektoré kľúčové slová i frázy. Žiakom sa toto putovanie európskymi jazykmi so sprievodkyňou Larou veľmi páčilo, pretože každý z nich má jedinečnú identitu a príbeh. Cieľom bolo motivovať žiakov pochopiť dôležitosť učiť sa viaceré jazyky.

              Žiaci 3.A triedy na hodine anglického jazyka precvičili hru na zopakovanie farieb, v 4., 5. a 6. ročníku si zopakovali časti tela, farby a číslovky pomocou zhotovenia príšerky, u každého žiaka bola tá jeho v niečom iná: jedna mala tri oči, druhá jedno, jedna bola zelená, druhá fialová, tretia oranžová...   Žiakom sa táto aktivita veľmi páčila, pobavili sa, aj si zopakovali slovnú zásobu a ani dve príšerky v jednej triede neboli rovnaké.

              V 7. A triede si žiaci pripravili názvy niektorých európskych štátov v ich jazyku. Ich úlohou bolo nakresliť vlajku, taktiež pozdravy  a typické jedlá danej krajiny. Siedmaci dostali za úlohu pripraviť si po dve krajiny, podobnú úlohu mali ôsmaci, tí mali aj frázy Ako sa máš? a  Ako sa voláš? Po odprezentovaní pripravených krajín sme si povedali o podobnosti niektorých jazykov a takisto o ich rozdielnosti. Deviataci si preverili svoje vedomosti z geografie, keď vytvárali dvojice – fotografie známych pamätihodností kompletizovali s ich názvami a taktiež názvami mesta a krajiny kde sa nachádzajú. A nemusia sa za svoje vedomosti hanbiť  – chválime ich!  Deviataci mali taktiež podobnú aktivitu ako siedmaci a ôsmaci, len iné krajiny.

              Chceli by sme pochváliť našich žiakov, že si na hodiny pripravili materiály a snažili sa zapojiť do aktivít ako najlepšie vedeli.

              MVDr. Jana Kakutová

          • RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE
            • RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE

            • Vážení zákonní zástupcovia žiakov, oznamujeme Vám, že dňa 27. septembra 2022 /utorok/ o 15,15 hod. sa v našej škole uskutoční plenárne a triedne rodičovské združenie.

               

              Vaša účasť je dôležitá.

          • Medzinárodný deň finančnej gramotnosti - 8. september
            • Medzinárodný deň finančnej gramotnosti - 8. september

            • Od roku 1966 si svet každý rok presne 8. septembra pripomína Medzinárodný deň finančnej gramotnosti, pretože neschopnosť robiť správne finančné rozhodnutia veľmi negatívne zasahuje do života ľudí. Projekt „Deň finančnej gramotnosti“ je dlhodobý vzdelávací projekt, ktorého cieľom je poukázať na tento fakt a zároveň poskytnúť vzdelávacie aktivity na zvyšovanie finančnej gramotnosti na Slovensku.

              Preto sa aj naša škola zapojila do tohto projektu a pripravila si pre žiakov rôzne aktivity. Žiaci 1. stupňa si svoje zručnosti preverili v hre – Zatoč kolesom. Ich úlohou bolo vybrať tovar v danej sume, ktorú si vytočili.

              Žiaci 5. a 6. ročníka vyberali bankovky a mince v sume, ktorá im bola vopred určená. Pre žiakov 7. ročníka bola pripravená úloha – vymaľuj mince a bankovky v danej hodnote. A žiaci 8. a 9. ročníka sa oboznámili s našim bankovníctvom, sporiteľňami a poisťovňami pričom svoje získané vedomosti si overili v krátkom teste.

              Podobné aktivity týkajúce sa finančnej gramotnosti budú na našej škole prebiehať po celý školský rok.

               

              Mgr. Jana Andrejčáková

          • ORGANIZÁCIA ŠKOLSKÉHO ROKA 2022/2023
            • ORGANIZÁCIA ŠKOLSKÉHO ROKA 2022/2023

            • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ, Koškovce 134 oznamuje zákonným zástupcom detí a žiakov, že vyučovanie v školskom roku 2022/2023 začína 5. septembra 2022.

              Slávnostné otvorenie školského roka bude o 7,15 hod na školskom dvore resp. vo vestibule školy podľa počasia. 

              6. septembra 2022 je už potrebné pre vstup do budovy školy mať Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti na základe rozhodnutia MŠVVaŠ SR zo dňa 15. augusta 2022. Písomné vyhlásenie môžete odovzdať v elektronickej alebo papierovej podobe. Všetky ostatné potrebné informácie o školskom vyučovaní sa žiaci dozvedia po slávnostnom otvorení školského roka od svojich triednych učiteľov.

              Prevádzka v materskej škole začína 5. septembra 2022 vo svojom štandardnom režime.

              Mgr. Tatiana Slivková, riaditeľka školy

               

          • SLÁVNOSTNÉ UKONČENIE ŠKOLSKÉHO ROKA
            • SLÁVNOSTNÉ UKONČENIE ŠKOLSKÉHO ROKA

            • Zbohom škola, hurá prázdniny!

              Horúce dni priniesli aj záver školského roka. Vo štvrtok 30.6.2022 žiaci po zvonení nevchádzali do svojich tried. Sústredili sa na školskom  dvore, aby si vypočuli príhovor riaditeľky školy a z rúk pani Škovranovej, predsedníčky rodičovského združenia, prevzali ocenenia. Tí najlepší za výborný prospech a reprezentáciu školy boli už tradične odmenení tričkom s logom školy a inými vecnými darmi. Samozrejme, že sa tešili.  Tešili sa aj naši malí druháci. Vyhrali zber papiera a sladká pochúťka – zákusky boli ich. Po tomto vyhodnotení riaditeľka školy venovala zopár slov deviatakom. Nasledovala slávnostná triednická hodina a rozdávanie vysvedčení. Záver posledného školského dňa patril deviatakom. Všetkých prekvapili ich ladné pohyby. Tancovali valčík, ktorý nacvičili pod vedením p. uč. Laca. Mladších spolužiakov pobavila ich spomienka na roky minulé a vyučujúcich dojali slová ich slávnostného prejavu. Posledné zvonenie ukončilo pôsobenie týchto nastávajúcich stredoškolákov v tejto škole. Krátko po deviatakoch sa so svojimi triednymi učiteľmi rozlúčili aj ostatní žiaci. Brány školy sa zatvorili. Nikto však nemyslel na ich opätovné otvorenie, všetci sa tešili na letné prázdniny.

          • VÝLET DETÍ Z MATERSKEJ ŠKOLY
            • VÝLET DETÍ Z MATERSKEJ ŠKOLY

            • Dňa 24.6.2022 sme sa celá škôlka  vybrali na výlet do Medzilaboriec. Cesta vlakom bola pre nás veľmi zaujímavá a pri prechádzke mestom sme videli rôzne historické pamiatky. Mini skanzen nás veľmi zaujal, no najväčší úspech aj tak zožala zmrzlina 😊

                                        Mgr. Katarína Šimečková 

          • ČÍTAJME SI 2022
            • ČÍTAJME SI 2022

            • Čítanie patrí medzi aktivity, ktoré podporujú rozvoj osobnosti dieťaťa a mladého človeka,  pomáha poznať hodnoty, rozlišovať dobro a zlo, akceleruje rozvoj reči a slovnej zásoby. Vytvára priestor pre tvorivosť, dáva možnosť v ohraničenom čase na identifikovanie sa s postavami, ponúka chvíle intimity, možnosť byť sám so sebou, relaxovať. Dáva možnosť naberať množstvo informácií, inšpirácií, vedomostí, porozumieť pojmom.

              Tieto slová adresovala mladým čitateľom Linka detskej istoty na svojom informačnom letáku. Práve pod jej záštitou sa konal ďalší ročník čitateľského maratónu, do ktorého sa prihlásili aj žiaci našej školy. 21.6.2022 od 1.vyučovacej hodiny do 6. sa do tejto akcie zapojilo 135 žiakov I. a II. stupňa. O 7,10 hod. začali tí najmladší. Čítali bájky. Po skončení čítania sa každý čitateľ  zapísal do prezenčnej listiny a podpísal na plagát, ktorý nám poslal organizátor akcie. Následne knihy, prezenčnú listinu i plagát vyučujúca posunula ďalšej triede. Takto to pokračovalo až po 9.B triedu. Úryvok bájok prečítal každý, kto v tento deň bol na vyučovaní.

              Organizátori i my, učitelia, vieme, že chlapci i dievčatá čítajú. Čítajú správy v mobiloch, pravidlá počítačových hier.... Všetci však budeme  veriť, že v tomto pretechnizovanom svete aj  toto netradičné čítanie ich  zaujme natoľko, že aspoň občas siahnu po knihe, ktorá má príbeh.

                                                                                                               Mgr. Jana Gavalčinová

          • BESEDA S VETERINÁRNYM LEKÁROM
            • BESEDA S VETERINÁRNYM LEKÁROM

            • Hovorí sa : „ Nikto nám nedá toľko lásky ako pes. Pes nás má rád viac ako seba“ .          

              O správaní sa k našim zvieracím miláčikom, o starostlivosti o ne, ale aj hygiene, ochoreniach psov a mačiek, o tom rozprával s našimi žiakmi z prvého stupňa, ale aj s deviatakmi, veterinár Miroslav Kakuta. Navštívil nás so svojim psom , írskym vlkodavom Edanom 21.júna. Úvod prednášky bol zameraný na správanie sa nás, ľudí, k našim zvieracím kamarátom. Žiaci boli upozornení na to, že už aj u nás platí zákon, že pes nesmie byť uviazaný na reťazi a že zviera nie je vec, ale živý, cítiaci tvor. Vedeli pekne odpovedať prečo majú radi zvieratá, o čo nás zvieratá obohacujú v našom živote , ako sa o ne starajú a ako sa im venujú. Pán doktor im vysvetlil prečo je dôležité očkovanie a odčervovanie hlavne psov a mačiek, ako aj dôsledné umývanie rúk po kontakte so zvieratkom. Záver prednášky patril deťom a Edanovi. Mnohí  ho chceli  pohladkať, aj vyfotiť sa. A pridali sa k nim aj niektoré pani učiteľky. Na chvíľočku medzi nás zavítala aj pani riaditeľka . Za fotky ďakujeme pani učiteľke Krížovej.

                                                                                                                                             J. Kakutová

          • BÁBKOVÉ DIVADLO V KOŠICIACH
            • BÁBKOVÉ DIVADLO V KOŠICIACH

            •  

              Žiaci 1. a 2. ročníka dňa 14.06.2022 navštívili Bábkové divadlo v Košiciach. Páčilo sa im
              spracovanie rozprávky O psíčkovi a mačičke, zaujalo prostredie, svetlá, ktoré sú len v divadle.
              V meste potom spoznali niektoré historické, kultúrne pamiatky. Zmrzlina aj drobná hračka ich veľmi
              potešila.

              Hajdučková

          • ŠKOLA V PRÍRODE
            • ŠKOLA V PRÍRODE

            • Nezabudnuteľné zážitky v Tatrách

              Od 30.05. do 03.06.2022 sme sa so žiakmi  3. - 4. ročníka zo ZŠ s MŠ Koškovce zúčastnili školy v prírode v Tatranskej Lesnej vo Vysokých Tatrách.    

              Týždeň, ktorý sme strávili v penzióne Lesná ubehol ako voda. Nádherné počasie a bohatý program, ktorý sme absolvovali, bol poprepletaný množstvom nezabudnuteľných zážitkov. Hneď v prvý deň sme absolvovali obhliadku Ľubovnianskeho hradu, ktorý patrí medzi významné historické pamiatky na Slovensku. Poobede sme ešte navštívili v Dolnom Smokovci Dinopark, kde sme objavili tajomný svet dinosaurov. Ďalší deň sme sa vyviezli lanovkami na Skalnaté pleso, ktoré urobili na deti veľký dojem. Potom sa mohli deti vyšantiť v galérii Dobrá hračka, ktorá im ponúkla 12 stanovíšť s rôznymi povolaniami. Nasledujúci deň, ktorý bol aj Medzinárodný deň detí, bol pre ne obrovským zážitkom. Najprv to bolo šantenie v bazéne v hoteli Sorea Urán a potom mohli ešte obdivovať nádhernú prírodu Tatier v okolí Štrbského plesa. Tento deň sme zavŕšili akciou grilpárty, kde sme si mohli aj zaspievať a zatancovať, ale aj hľadať poklad. Predposledný deň sme sa pozemnou lanovkou vyviezli na Hrebienok a potom absolvovali nádhernú túru ku Studenovodským vodopádom a poobede aj múzeum TANAPu. V závere dňa nasledovalo slávnostné vyhodnotenie pobytu a pyžamova párty.

              Počas školy v prírode sme nezabúdali aj na vyučovanie. Deti si každý večer vypĺňali denníky, do ktorých si vzorne zapisovali a zakresľovali svoje zážitky počas dňa.

              Po nádhernom týždni strávenom v škole v prírode v Tatrách sme sa vracali s deťmi šťastní, s úsmevom a obohatení o množstvo nezabudnuteľných zážitkov, ktoré sme ešte rozšírili o zážitky z Belianskej jaskyne.     
              Mgr. Anna Stirčáková

          • MDD V MŠ
            • MDD V MŠ

            • Tradične, ako každý rok 1.6.2022 je najkrajší sviatok všetkých detí. 😊 My sme ho v materskej škole oslávili rôznymi hrami, športovými súťažami, ale aj výbornou opekačkou. Počasie nám vydržalo a vonku na školskom dvore sme si mohli vychutnať náš veľký deň. 😊 Tancovalo sa, spievalo a každý si zaslúžil diplom, sladkú odmenu a darček.

              Mgr. Katarína Šimečková 

          • DARČEK PRE MAMIČKY BABIČKY
            • DARČEK PRE MAMIČKY BABIČKY

            • V rámci výchovno-vzdelávacej činnosti sme boli navštíviť Denný stacionár v Koškovciach, aby sme potešili babičky na Deň matiek srdiečkom. Babičkám sa darček veľmi páčil a nechýbala ani básnička a pesnička. Ako poďakovanie sme dostali sladkú odmenu.

              Mgr. Katarína Šimečková

          • ROZPRÁVKOVÝ DEŇ DETÍ V ZŠ
            • ROZPRÁVKOVÝ DEŇ DETÍ V ZŠ

            • Dňa 1.6 sa naša škola premenila na čarovnú krajinu plnú rozprávok a rozprávkových bytostí. P. riaditeľka, ako čarodejnica, privítala žiakov školy v tejto záhadnej ríši a popriala "Z pekla šťastie" na potulkách samotnými rozprávkami.

              Skupinky žiakov jednotlivých tried vstupovali do sveta rozprávok. Na stanoviskách sa stretli s Popoluškou, Snehulienkou s trpaslíkmi, v ďalších komnatách na nich čakali Šípková Ruženka, Kocúr v čižmách a iné rozprávkové bytosti. Prišlo aj Vajce pozvať všetkých na vandrovku, na ktorej plnili množstvo zaujímavých úloh, ktoré im pripravili šikovné pani učiteľky - Pohlová a Kuľhová.

              Žiaci strávili krásne rozprávkové dopoludnie s množstvom zážitkov pri putovaní Z rozprávky do rozprávky.

              Na záver bolo vyhodnotenie. Všetci žiaci sa stali majstrami remesla rozprávok a odniesli si sladkú odmenu v podobe keksíka a džúsu. Ďakujeme rodičovskému združeniu za milé prekvapenie.

              Mgr. Tatiana Slivková

          • 20. MÁJA - SVETOVÝ DEŇ VČIEL
            • 20. MÁJA - SVETOVÝ DEŇ VČIEL

            • Pri príležitosti Svetového dňa včiel 20. mája si deti školského klubu spolu s vychovávateľkami pripravili aktivity, v ktorých sa dozvedeli rôzne zaujímavosti o včelách.

              Na školskom ihrisku sa zabávali zatancovaním včelieho tanca. Spoločne vyfarbovali kamarátky včielky a z recyklovateľného papiera si vyrobili včielku - matku kamarátku. Deti zaujali aj naozajstné včelie plasty.

              Čo by to bol za Deň včiel, keby sme neochutnali to chutné, sladučké produkty, čo nám včielky dávajú...?         

               V závere aktivít sme ochutnali rôzne druhy medu.   

              Ivana Čerňová

          • ZBER PAPIERA 30.5 - 15.6
            • ZBER PAPIERA 30.5 - 15.6

            • Všetci vieme, že recyklačný cyklus je ekologicky a ekonomicky výhodný. Šetrí energiu, znižuje ekologickú záťaž prostredia. Zberový papier je významnou surovinou napríklad pri výrobe hygienických, baliacich a obalových papierov. Naši žiaci ho každoročne nazbierajú niekoľko ton.

              Aj v tomto školskom roku pokračujeme v našej tradícii - ZBERU PAPIERA.
              Preto neváhajte a od 30.5 2022 do 15.06.2022 sa všetci zapojte!
              Starý papier pevne zviažte špagátom a prineste do školy. Do zberu môžete priniesť aj kartón, ktorý musí byť zviazaný samostatne. Zhromažďovať budeme vo svojich triedach, na konci zberu ho preberie pán školník a zapíše si množstvo odovzdaného papiera. 

              Takto jednoducho môžeme pomôcť zachrániť naše lesy, ale aj vyhrať sladkú odmenu.

              Vieme, že tona nazbieraného a spracovaného papierového odpadu zachráni 2,5 m3 drevnej hmoty alebo ináč povedané 8 stromov.

              Mgr. Tatiana Slivková

          • PRVÁCI NA NÁVŠTEVE V ŠKÔLKE
            • PRVÁCI NA NÁVŠTEVE V ŠKÔLKE

            • Milá návšteva v škôlke 

              Keď zazvonil zvonček v škôlke, zostali sme prekvapení, kto k nám prišiel. To bola aká vzácna návšteva, keď k nám prišli naši kamaráti z 1. ročníka spoločne so svojou pani učiteľkou. Spolu sme si zaspievali, zahrali sa a bolo nám spolu super.

              Mgr. Katarína Šimečková 

          • REGIONÁLNA A OKRESNÁ SÚŤAŽ DETSKÉHO FOLKLÓRU 2022
            • REGIONÁLNA A OKRESNÁ SÚŤAŽ DETSKÉHO FOLKLÓRU 2022

            • Vihorlatské múzeum v Humennom uskutočnilo dňa 29.04.2022 regionálnu súťaž detského folklóru. Žiačky Ema Kenderešová, Sarah Danková, Tamara Šalová svojim speváckym výkonom postúpili na festival ľudovej piesne Zempľin špiva.

                          Centrum voľného času v Humennom organizoval dňa 12.05.2022 už 30.ročník speváckej súťaže v interpretácii ľudovej piesne Slávik Slovenska 2022. Do súťaže sa zapojilo 12 škôl z okresu Humenné. Súťažiaci boli rozdelení do troch vekových kategórií a mali odspievať dve piesne s podmienkou, aby aspoň jedna pochádzala zo Spevníčka Slávik Slovenska 2020. Druhú pieseň si mohli zvoliť podľa seba. Na okresnom kole nás v I. kategórii (1. až 3. ročník ZŠ a ZUŠ)  reprezentovala žiačka 3.ročníka Tamara Šalová, v III. kategórii (7. až 9. ročník ZŠ a ZUŠ) nás reprezentovala žiačka 8.ročníka Sarah Danková. Korepetítora im na klavíri robil bývalý žiak školy Fabián Greš, za čo mu z celého srdca ďakujeme.

              Mgr. Martina Ficová

          • LAPBOOK - interaktívna kniha, ktorá nám pomáha utriediť nové informácie
            • LAPBOOK - interaktívna kniha, ktorá nám pomáha utriediť nové informácie

            • Lapbook na hodinách prírodovedy

              Lapbook je tematická kniha, ktorú si žiaci 3.A triedy  v rámci náuky o zvieratách pripravili. Lapbbok je lacný, nezaberá veľa miesta, je originálny, motivačný, podporuje aktívne a zážitkové učenie. Je to perfektný spôsob triedenia a uchovávania informácií a rešpektuje rôzne štýly učenia. Každý žiak z triedy si vybral jedno zvieratko, ktoré mu je blízke a takýmto spôsobom o ňom spracoval informácie. Aj takto sa učíme 😊.

              Mgr. Janette Gondorová

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Koškovce 134
      • 0905541712
      • 057 78 88 000 0918 462 501
      • Koškovce 134 Koškovce Slovakia
      • 036158933
      • 2021339100
      • Telefón: 057/77 97 116 Mobil: 0915 440 505 Email: veducasjkoskovce@gmail.com
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje