• Novinky

          • LAPBOOK - interaktívna kniha, ktorá nám pomáha utriediť nové informácie
            • LAPBOOK - interaktívna kniha, ktorá nám pomáha utriediť nové informácie

            • Lapbook na hodinách prírodovedy

              Lapbook je tematická kniha, ktorú si žiaci 3.A triedy  v rámci náuky o zvieratách pripravili. Lapbbok je lacný, nezaberá veľa miesta, je originálny, motivačný, podporuje aktívne a zážitkové učenie. Je to perfektný spôsob triedenia a uchovávania informácií a rešpektuje rôzne štýly učenia. Každý žiak z triedy si vybral jedno zvieratko, ktoré mu je blízke a takýmto spôsobom o ňom spracoval informácie. Aj takto sa učíme 😊.

              Mgr. Janette Gondorová

          • VENOVANÉ MAMKÁM
            • VENOVANÉ MAMKÁM

            • V mene Vašich detí  Vám milé mamky chceme poďakovať za každú rozprávku, ktorou ste obohatili detskú dušu. Za každú pieseň, zaspievanú s láskou nad kolískou. Za každý bozk na dobrú noc a za každé ráno a každý deň s mamou. Za strach o dieťa, keď sa zmietalo v horúčke, za každé slovo, ktoré ste svoje dieťa naučili.

              Ďakujeme, že svoje deti učíte viere a láske, že každý deň im odovzdávate kus seba. Za to, že držíte nad nimi ochranné ruky, keď kráčajú životom. Aj za to, že keď deti z tej správnej cesty niekedy vybočia, pomáhate im znova nájsť správny smer.

          • DEŇ ZEME V ŠKD
            • DEŇ ZEME V ŠKD

            • Našej Zemi želáme, aby mala takých ľudí, ktorí ju budú chrániť a zveľaďovať.

              Želáme jej život bez vojen, mierpokoj, lásku, šťastie, zdraviečistý vzduch, čistú vodumenej odpaduvôňu kvetov, spev vtákov, krásu a rozmanitosť prírody, múdrosť ľudí a zachovanie života na Zemi.

                                                                                                                        Deti ŠKD

          • VEĽKONOČNÉ TRADÍCIE A ZVYKY VO SVETE
            • VEĽKONOČNÉ TRADÍCIE A ZVYKY VO SVETE

            • O veľkonočných zvykoch  a tradíciách  vo svete a u nás sme hovorili a porovnávali ich na hodinách ruského, nemeckého a anglického jazyka.

              Nemčinári zo 7.A,  8.A , 8.B  a 9.A si pozreli prezentáciu o Veľkej noci v Nemecku. Porovnali zvyky u nás,  v Nemecku a vypísali si slovnú zásobu, ktorú sa mali naučiť. Počas ďalšej hodiny pracovali na projekte – vytvorili veľkonočné vajíčko s tematikou Veľkej noci v Nemecku, do ktorého pridali nielen obrázky, ale aj nemecké výrazy.

              Ruštinári tiež vypracovali buď projekt o slávení Veľkej noci v Rusku, alebo vytvorili výtvarnú prácu s veľkonočnou tematikou.

              Angličtinári z 3.A, 4.A a 5.A zhotovili vajíčka ako symbol Veľkej noci. Do vajíčok kreslili obrázky charakteristické pre Veľkú noc a k nim pripísali výrazy v angličtine. V ročníkoch 6., 7. a  8. vypracovali žiaci veľmi pekné prezentácie o slávení  Veľkej noci v USA, Kanade, UK, Austrálii alebo Novom Zélande. Vo svojich prácach uviedli nielen tradície a zvyky, ale spomenuli aj typické veľkonočné jedlá danej krajiny. Žiaci mali možnosť porovnať svoje práce s prácami svojich spolužiakov, porovnali rozdiely v jednotlivých krajinách, osvojili si novú slovnú zásobu.

              Najkrašie práce sú vystavené v chodbe vedúcej do telocvične.

              Mgr. Stirčáková

          • DEŇ ZEME V MŠ
            • DEŇ ZEME V MŠ

            • Deň Zeme je už tradične 22.4.  V našej škôlke sme sa rozhodli pomôcť našej planéte tak, že sme si upratali školský dvor. Pani učiteľky nám nasadili na ruky rukavice a vyzbierali sme zo školského dvora všetky odpadky. Následne sme prišli do vnútra, pani učiteľky nám povedali niečo o Dni Zeme a vymaľovali sme si krásne omaľovánky o našej planéte. 

              Mgr. Katarína Šimečková

          • DEŇ ZEME - AKTIVITY NA PRVOM STUPNI ZŠ
            • DEŇ ZEME - AKTIVITY NA PRVOM STUPNI ZŠ

            • Už od roku 1970, vždy 22. apríla, si ľudia na celom svete pripomínajú Deň Zeme. Tento ekologicky motivovaný sviatok nás upozorňuje na ničenie životného prostredia, upriamuje našu pozornosť na potrebu ochraňovať prírodu.

              Aj žiaci 1. – 4. ročníka našej školy sa zapojili svojimi aktivitami do osláv tohto sviatku. V úvode sa nám Zem predstavila v krátkej animovanej rozprávke, ukázala nám, aká je jedinečná. Žiaci majú radi svoju Zem, každý má na nej svoje obľúbené miesto. V skupinách kreslili, ktoré prostredie je im príjemné, blízke, ktoré chcú zachovať do budúcnosti. No neskôr videli, ako ľahko a rýchlo sa ich obľúbené miesto zmenilo na smetisko. Pochopili, prečo je potrebné nájsť si čas, za sebou poupratovať, odpadky roztriediť do nádob na to určených. Naučili sa, akej farby sú nádoby na separovaný odpad.

              Školáci si pozreli film o tom, ako si ľudstvo chce podmaniť celú Zem, ako škodíme rastlinám, zvieratám, vode, vzduchu. Spoznali pojem skleníkový efekt a jednoduchou hrou sa naučili, ako sa okolo našej planéty tvorí a ako spôsobuje jej otepľovanie. A otepľovanie má za následok topenie ľadovcov na našej planéte. Aj otepľovanie planéty a topenie ľadovcov si žiaci overili hrou. Veru nebolo príjemné „spadnúť do mora“, keď sa zmenšil ľadovec (vytvorený z novinového papiera) a nebolo už na ňom dosť miesta pre všetkých.

              Naši malí školáci už vedia, ako sa správať k prírode. Pred Veľkou nocou si zdobili triedu tak, aby využívali odpadový materiál. V rámci aktivít Dňa Zeme nakreslili množstvo obrázkov a vytvorili obraz o tom, ako sa správajú a aj v budúcnosti budú správať, aby ochránili našu planétu. 

               

              Zuzana Hajdučková

          • DEŇ ZEME - AKTIVITY NA DRUHOM STUPNI ZŠ
            • DEŇ ZEME - AKTIVITY NA DRUHOM STUPNI ZŠ

            • Ako každý rok, aj dnes 22. apríla sme si s našimi žiakmi pripomenuli Deň Zeme.  Motto roka 2022 znie – Investujme do našej planéty!  Dnes všetci žiaci druhého stupňa investovali svoj čas, nápady a fantáziu a zapojili sa do rôznych aktivít a súťaží.  Väčšina žiakov prišla v modrozelenom oblečení, čo pekne dotvorilo atmosféru dnešného dňa. Žiaci 5.A sa venovali téme Pôda, šiestaci recyklovali obaly z vajíčok a vytvorili krásny strom. Siedmaci znázornili vnútro našej Zeme, ôsmaci si v súťaži overili vedomosti o Zemi a ekológii, vytvorili plagát o rozklade odpadov a veľmi kreatívne dekorovali našu 3D zemeguľu. Začlenení žiaci vymaľovali plagáty o recyklácii. Nesklamali ani deviataci. Už počas týždňa vytvorili na túto tému pekné prezentácie. Chlapci sa ochotne pustili do maľby 3D modelu Zeme, ktorý tvoril základ pre všetky aktivity. Dievčatá vytvorili názornú ukážku ako separovať. Zmerali si sily aj vo vedomostnej súťaži. Dievčatá boli o "malú hrudku zeme" lepšie. Zapojili sa aj žiaci špeciálnych tried. Zhotovili si " Šumiacu zemeguľu" , vytvorili nádherný úľ s použitím odpadových materiálov. Ďakujem všetkým kolegyniam, ktoré sa s ochotou, nadšením a kreativitou zapojili. Spolu vždy dokážeme viac. Bol to pohodový piatok a verím, že aj cez tieto aktivity sme si všetci pripomenuli aká je naša Zem pre nás dôležitá a každý z nás má povinnosť "investovať " do našej planéty. Napríklad obmedzením používania plastov, šetriť vodou, kupovať lokálne potraviny, viac chodiť pešo atď. Nezabúdajme, že každý deň môže byť Dňom Zeme a preto je dôležité viesť žiakov k úcte a láske k našej planéte aj k svojim najbližším. 

              Výsledkom našej práce je krásny 3D model Zeme, ktorý nám bude skrášľovať interiér školy a pripomínať, že nám na našej planéte záleží.

              Veď posúďte sami...

               

              Martina Pohlová

          • TÝŽDEŇ EURÓPSKEJ ROZPRÁVKY
            • TÝŽDEŇ EURÓPSKEJ ROZPRÁVKY

            • Ľudová rozprávka patrí k najrozšírenejším klenotom ľudovej slovesnosti. Sprevádza nás od raného veku a má čo povedať aj dospelému čitateľovi.          

              Aj vo vyučovaní cudzích jazykov na 2.stupni má takisto svoje dôležité miesto. Prácu s ňou sme si vyskúšali na hodine nemeckého a ruského jazyka so žiakmi 7.A /NEJ – Rozprávka: Hänsel und Gretel (Janíčko a Marienka); RUJ/ Kolobok; 8.A– 8.B a 9.A NEJ – Rozprávka Rotkäppchen (Červená čiapočka); RUJ/ Skazka o rybake i rybke (Zlatá rybka).

              V nemeckom jazyku si najprv žiaci vyskúšali čítanie rozprávok s porozumením v cudzom jazyku a následne si vypočuli aj preklad v slovenskom jazyku. Úlohou žiakov bolo porovnať dej rozprávok v jednotlivých jazykoch. Slovnú zásobu sme lepšie zvládli pomocou obrázkov, ktoré mali žiaci správne usporiadať podľa deja rozprávky. Ku jednotlivým obrázkom museli priradiť aj krátky text. Nakoniec mali žiaci na motívy rozprávky vytvoriť vlastné PEXESO, ktoré im pomohlo lepšie upevniť slovnú zásobu.

              V ruskom jazyku si jednotlivé rozprávky čítali s porozumením, pracovali s obrázkovou slovnou zásobou a porovnávali aj na IKT. Žiaci si mohli jednotlivé rozprávky v obidvoch jazykoch pozrieť aj na internete. 
                                                                                                                         Mgr. Stirčáková

          • NÁVŠTEVA VIHORLATSKEJ KNIŽNICE V HUMENNOM
            • NÁVŠTEVA VIHORLATSKEJ KNIŽNICE V HUMENNOM

            • Kniha, najväčší priateľ človeka, od nepamäti patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladších i starších.                        
                         Pozitívny vzťah ku knihe sa snažíme vštepovať žiakom na ZŠ s MŠ v Koškovciach už od raného veku. Prispela k tomu 13.4.2022 aj návšteva Vihorlatskej knižnice v Humennom
              so žiakmi 1.– 4. ročníka. Naši žiaci tam mohli získať vela užitočných rád ako si knihy
              v knižnici vypožičať, orientovať sa v nej, ale zároveň si aj rozšírili okruh svojich poznatkov
              o knihách a o zaujímavých spisovateľoch, ktorí ich vytvorili. Pozreli si tam aj zaujímavú reláciu o separovaní a recyklácii odpadu, pretože sa blíži aj Deň Zeme. Získané znalosti si mohli overiť aj v praktickej aktivite, ktorú hravo zvládli.           
                     Navštívili sme aj Detské zábavné centrum Eiffelko, kde sa mohli deti poriadne vyšantiť
              a úplne nakoniec si mohli dopriať aj sladké dobroty v cukrárni.     
                  Usmievavé tváre detí svedčili o spokojnosti s akciou.

                                                                                                                  Mgr.Stirčáková
                       
               

          • MOJA OBĽÚBENÁ KNIHA
            • MOJA OBĽÚBENÁ KNIHA

            • Školský rok sa pomaly prehupol do svojej druhej polovice a ani sme sa nenazdali, opäť tu bol marec. Marec – mesiac knihy. Vyučujúce SJL tentokrát zorganizovali akciu pod názvom Moja obľúbená kniha

                        Počas jesenných i zimných mesiacov sa snažili žiakov presvedčiť, že čítanie je zážitok, ktorý prináša nové tvorivé myšlienky a práve tie ich posúvajú k ďalšej tvorivej činnosti. Žiaci si teda zvolili žáner literatúry, ktorý ich zaujíma a priebežne počas mesiaca sa  venovali knihe, ktorú si vybrali. Tí starší si náhodne zvolili citát o knihe a pripravili úvahu. Tú prečítali spolužiakom. Nasledovali prezentácie obľúbených kníh. Prezentujúci uviedli krátku informáciu o autorovi, o diele, ale hlavne vyslovili svoj názor, prečo by si práve túto knihu mali ich spolužiaci prečítať. Z viacerých sa stali ilustrátori, ktorí svoju reprodukciu obohatili pekným obrázkom. Iní si zo svojho kolektívu vybrali ,,redaktora detského časopisu“, ktorý s nimi – čitateľmi urobil rozhovor o knihách. Začlenení a mladší žiaci sa pridali k ilustrátorom.

                        V závere mnohí  nahlas vyslovili myšlienku, že kniha im pomáha rozširovať slovnú zásobu, rozvíja ich predstavivosť a núti ich rozmýšľať. Niektorí pripustili, že s knihou je život krajší, no našli sa aj takí, ktorých knihy nezaujímajú a radšej trávia voľný čas pri počítačových hrách. Organizátorky akcie veria, že toto netradičné vyučovanie ich zaujme natoľko, že ak sa  čítanie kníh  nestane ich koníčkom, tak aspoň po nejakej odporúčanej knihe siahnu a prečítajú zopár strán aj počas veľkonočných prázdnin.

               

              Takto túto akciu zhodnotila, žiačka 9.A Nela Pohlová takto:

              Marec, mesiac knihy. Tento mesiac si  deviataci pripomenuli tým, že si na hodinu literatúry pripravili prezentácie o ich obľúbených knihách. Bola spomenutá klasika ako je Robinson Crusoe alebo zas niečo novšie, modernejšie, kniha Twilight. Bolo zaujímavé počúvať čo deti čítajú a čo majú na knihách najradšej. Ako ich vnímajú a po akých typoch kníh siahajú. Aj keď sú pre všetkých zaujímavé iné knihy, jednu vec máme pri čítaní spoločnú. Všetci sa pri čítaní učíme nové veci, inšpirujeme sa, rozvíjame svoju predstavivosť alebo sa dokonca učíme nové slová. Keď máte tú možnosť, prečítajte si každý deň aspoň päť strán z knihy, ktorú máte najradšej. Nikdy neviete, čo všetko vás tých pár stránok naučí alebo nad čím všetkým sa pri čítaní zamyslíte.

              Svoje obrázky pridali i začlenení žiaci:                                 Mgr. J. Gavalčinová

          • MEDZINÁRODNÝ DEŇ RÓMOV
            • MEDZINÁRODNÝ DEŇ RÓMOV

            • Želem želem drugone dromenca

              valadžinen šukare rómenca

              jaj romale khatar tumen aven

              le kachlenca bokhale čavenca

               

              joj Romale , joj Čavale

              aaaaaj romale, aaaaaj čavale

               

               

                          Aj tieto slová zneli v podaní našich žiakov 8. apríla 2022 v priestoroch našej školy, kedy si žiaci pripomínali Medzinárodný deň Rómov. Ten sa oslavuje od 8. apríla 1971, kedy sa uskutočnilo prvé veľké medzinárodné stretnutie zástupcov Rómov v Orpingtone, kde sa účastníci stretnutia okrem iného zhodli na podobe vlajky a hymny, ktoré by reprezentovali všetkých Rómov na svete.

                          Rómska vlajka pozostáva z dvoch pruhov – spodného zeleného, symbolizujúceho prírodu, a horného modrého, predstavujúceho oblohu. V strede sa nachádza červené vozové koleso so šestnástimi špicami. Keďže také isté koleso je aj na štátnej vlajke Indie, Rómovia sa týmto spôsobom prihlásili ku krajine, z ktorej ich predkovia odišli pred tisícročím.

               

                          Pod vedením pani učiteliek pripravili žiaci krátky program v podobe rómskej hymny, recitácie a tanca, ktorý odprezentovali počas veľkej prestávky pred učiteľmi a žiakmi druhého stupňa, a tak roztancovali skoro celú školu.

                          Samozrejme, nezabudli ani na žiakov prvého stupňa, ktorým predstavili svoj program priamo v triede, pričom si spoločne zaspievali a obdarovali sa navzájom aj sladkosťou.

                          Navštívil nás aj pán Gajdoš, ktorý ukázal chlapcom, ako sa vyrába metla z prútia. Chlapci mohli nielen vidieť, ale sami si vyskúšať výrobu metly. Veľmi ďakujeme!

                          Počas týždňa žiaci pripravovali na hodinách pracovného vyučovania rôzne výrobky ako maringotky s koňmi, šili srdiečka, urobili si čelenky do vlasov a vyrábali plagát slávnych rómskych osobností, z čoho nakoniec vytvorili malú výstavu na chodbe školy.

                          A ako by sme mohli osláviť tento deň bez pripomínania si histórie Rómov? A tak najstarší žiaci na túto tému pripravili veľmi peknú prezentáciu, kde oboznámili spolužiakov s rómskou hymnou a vlajkou, a putovaním Rómov z ďalekej Indie až k nám.

                          No a nakoniec nemôžeme zabudnúť na jednu zo slovensko-rómskych rozprávok Červená čiapočka – E Loľi Čapkica, ktorú si spoločne s pani učiteľkou prečítali piataci na hodine slovenského jazyka a literatúry a nakreslili o prečítanom obrázok.

               

                          Z celého srdca ďakujeme všetkým, ktorí nám pomohli osláviť Medzinárodný deň Rómov… aj vďaka Vám sme dnes boli ŠŤASTNÍ!

          • VÍTANIE JARI, VYNÁŠANIE MORENY V ŠKD
            • VÍTANIE JARI, VYNÁŠANIE MORENY V ŠKD

            • Morena, Morena, do Laborca hodená...

              Morena vládkyňa zimy už stráca svoju moc a tak je na čase, aby odovzdala svoje žezlo a nechala vládnuť pani Jar. Jar bola považovaná za začiatok niečoho nového. S príchodom teplých slnečných lúčov prichádza radostné obdobie, ktoré je vyjadrené vo zvykoch, tradíciách, riekankách, piesňach a hrách.

              Deti školského klubu usilovne nacvičovali pásmo o Morene. Rozhodli  zbaviť sa jej, poslať s ňou všetko zlé, temné a choré, otvoriť sa príchodu novej jari.

              Ich najkrajšou myšlienkou bolo nielen koniec neprajného zimného obdobia a príchod nového – jarného, ale aj ukončenie vojny a choroby.

              V tento deň  sa s Morenou spoločne prešli dedinou spevom, prekáračkami. Pri rieke ju zapálili a hodili do vody.

              Nakoniec jar privítali riekankou a piesňou o slniečku.

                                                                                                                               Ivana Čerňová

          • SVETOVÝ DEŇ VODY - AKTIVITY NA DRUHOM STUPNI ZŠ
            • SVETOVÝ DEŇ VODY - AKTIVITY NA DRUHOM STUPNI ZŠ

            • „Vode bola daná čarovná moc byť miazgou života na zemi.“ Toto motto Leonarda da Vinciho sprevádzalo žiakov našej školy v týždni od 21.3 – 25. 3. 2022, v ktorom si pripomínali, prečo je voda pre život taká potrebná.  Pod vedením pani učiteliek Gulyásovej a Gajdošovej na hodinách biológie a geografie prebiehali u žiakov druhého stupňa,  zahalených do modrej farby, rôzne aktivity a diskutovalo sa aj na tému hodnoty vody v našom živote.

              Piataci sa snažili porozumieť tomu, ako sa voda dostáva z riek do oblakov a naspäť, a preto si spoločne nakreslili a vyfarbili kolobeh vody. Zároveň si z vrchnákov od plastových fliaš vytvorili symbol vody – veľkú kvapku. Šiestaci takisto využili plastové vrchnáky od PET fliaš a obraz kvapky doplnili obrazom ryby. Siedmaci  a ôsmaci spoločne s pani učiteľkou vytvárali 3D model kolobehu vody, na ktorý použili rôzne materiály – od kartónovej krabice, cez farebné papiere, kamene, plastelínu, až po postavičky z Kinder vajíčok. Deviataci hodinu začali diskusiou o recyklovaní  plastových fliaš. Zároveň si to rovno aj vyskúšali, a z nepotrebných plastových fliaš vytvorili praktické, ale aj oku lahodiace výrobky, ako napríklad svietnik, misku či kvetináč. Žiaci špeciálnych tried vyrábali 3D model akvária, podmorský svet s prístavom, vodovod z plastových tašiek a navrhovali zaujímavé etikety na vlastné plastové fľaše.

              Na konci týždňa žiaci nielen spoločne vytvorili na chodbe kútik venovaný vode, ale boli obohatení aj o nové informácie a pohľady na vodu ako životodarnú tekutinu. Žiakom sa aktivity veľmi páčili a tešili sa z výsledkov svojej práce.

               

              Mgr. Dominika Gulyásová

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Koškovce 134
      • 0905541712
      • 057 78 88 000 0918 462 501
      • Koškovce 134 Koškovce Slovakia
      • 036158933
      • 2021339100
      • Telefón: 057/77 97 116 Mobil: 0915 440 505 Email: veducasjkoskovce@gmail.com
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje