• Novinky

          • SLÁVIK 2023
            • SLÁVIK 2023

            • Dňa 16.05.2023 sa v Humennom konalo okresné kolo speváckej súťaže Slávik 2023, počas ktorého odzneli ľudové piesne v podaní žiakov nielen humenský škôl, ale aj škôl z okolitých dedín. Mladí speváci súťažili v troch kategóriách, v ktorých spievali dve ľudové piesne, jednu ľubovoľnú a jednu predpísanú zo spevníka Slávik 2023.

              Našu školu aj tento školský rok reprezentovala žiačka 4.A triedy Tamarka Šalová, ktorú na klavíri sprevádzal bývalý žiak školy, Fabián Greš, za čo mu z celého srdca ďakujeme.

          • ČÍTA CELÁ ŠKOLA
            • ČÍTA CELÁ ŠKOLA

            • V utorok 23.5.2023 naša škola čítala knihu Harry Potter a Kameň mudrcov. Dialo sa tak na hodine čítania a literatúry. Po prečítaní ukážky žiaci pracovali na rôznych úlohách. Vyučujúce ich pripravili podľa vedomostí a schopností žiakov v jednotlivých ročníkoch. Najmladší kreslili ilustrácie, opisovali tetu Petúniu, Dudleyho a Herryho, vyhľadávali v texte slová začínajúce na P ako Potter, resp. vytvárali komiks. Ich starší spolužiaci písali ja-rozprávanie s využitím priamej reči, pripravovali interview pre tetu Petúniu, zhotovovali zaujímavé pracovné listy alebo vytvárali útvary publicistického štýlu. Všetci však pracovali s tou istou ukážkou. Zdá sa, že žiakov úlohy zaujali. Boli kreatívni a zruční. Snáď týmito metódami a formami ich vyučujúce zaujali natoľko, že aspoň niektorí si spomínanú knihu prečítajú.

          • DEŇ MATIEK V ZŠ
            • DEŇ MATIEK V ZŠ

            • Deň matiek patrí medzi výnimočné sviatky. Mama je dôležitým človekom v živote každého z nás - zanecháva v našich životoch jedinečný obraz.

              Ani my sme na mamy nezabudli a vďaku sme im prejavili  vystúpením žiakov našej školy. Deti si pod vedením pani vychovávateľky a učiteliek pripravili množstvo básní, piesní a tancov, prostredníctvom ktorých úprimne detsky svojím mamičkám vyjadrili poďakovanie za ich neochvejnú a ustavičnú starostlivosť.

              Vystúpenie sa nieslo v ľudovom duchu. Pestrosť krojov umocnil zážitok z nádherného spevu, tancov a hier malých umelcov. Veríme, že naše mamky prežili príjemné popoludnie, ďakujeme účinkujúcim a všetkým, ktorí sa podieľali na príprave programu.

               

          • DEŇ MATIEK V MŠ
            • DEŇ MATIEK V MŠ

            • Deň matiek patrí medzi najdojemnejšie sviatky - pre každého človeka je jeho matka najdôležitejším človekom na svete. Matka, ktorá všetko chápe, odpúšťa, vždy poľutuje a bude stále milovať svoje dieťa bez ohľadu na to, aké ono je.V našej materskej škole tomuto sviatku pripisujeme veľkú dôležitosť a veľmi nám záleží na tom, aby sa deti odprezentovali v najlepšom svetle. Nebolo tomu inak ani v tento rok. Pripravili sme krátky program v podobe básní, piesní a darčekov pre mamičky. Odmenou nám bol potlesk prítomných hostí a slová uznania a pochvaly, že hoci sú deti ešte male, zvládli výkon na javisku na výbornú. Ďakujeme všetkým mamičkám za to, že ste.          Tatiana Hermanová 

          • STAVANIE MÁJA V MŠ
            • STAVANIE MÁJA V MŠ

            •    História stavania mája siaha až do roku 1255 do nemeckého mesta Aachen, kde sa máje stavali pred príbytkami bohatých mešťanov. U nás na Slovensku, sa máje v oblasti západného Slovenska stavali na začiatku mesiaca, hlavne v noci na prvého mája. Na Zemplíne či na juhu stredného Slovenska sa stavali na Turíce. Tento ,,vyzdobený strom” ,mal symbolický význam a bol výrazom prírodného mýtu o boji zimy s jarou, smrti so životom; symbol na jar sa obnovujúcej prírody. Máje sa dodnes zvyknú postaviť na námestia pred miestne úrady či kultúrne domy. Vztýčený strom tu ostáva väčšinou celý mesiac, na konci ktorého sa slávnostne odstraňuje pri oslave váľania mája. Aj my s deťmi sme sa pripravili na stavanie mája, ktoré sa uskutočnilo 28.04.2023 pred kultúrnym domom v Koškovciach za prítomnosti starostu obce, zamestnancov OÚ, stacionáru, občanov. Detičky sa tešili, keď mohli viazať na korunu 15 m vysokého stromu farebné stužky a pritom si spievali májové piesne aj si zatancovali. Dostali sladkú odmenu.                   

              Tatiana Hermanová 

          • STAVANIE MÁJA V NAŠEJ ŠKOLE
            • STAVANIE MÁJA V NAŠEJ ŠKOLE

            • Máj v našej škole

              Mesiac máj sa spája s láskou, ale aj s novým začiatkom a zrodom nového života. Májová čerstvo zazelenaná príroda evokuje mladosť, sviežosť a energiu.

              K nádherným jarným tradíciám patrí stavanie mája. Slovenským zvykom už od stredoveku bolo, že chlapci, ktorým sa páčilo nejaké dievča, stavali pred dom svojej vyvolenej strom ozdobený pestrofarebnými stuhami a papierikmi – máj.

              Túto tradíciu si pripomenuli i žiaci našej školy.

              Vyobliekaní v ľudovom kroji za spoločného spevu stavali mladú briezku s bohato vyzdobenými pestrofarebnými stuhami.

              Veselý farebný máj bude vítať i odprevádzať deti  i zamestnancov školy počas celého mesiaca.

              Čerňová Ivana

               

          • DEŇ ZEME V ZŠ
            • DEŇ ZEME V ZŠ

            • Keďže sa blížil 22.apríl, sviatok našej planéty- Deň Zeme,tak sa žiaci 1.-4.ročníka našej školy zapojili do aktivít, ktoré boli zamerané na potrebu ochrany životného prostredia. Na začiatku tejto peknej akcie si žiaci pozreli rozprávku - "Zem sa predstavuje" a potom nasledovala práca v skupinách - "Ako ja môžem chrániť Zem" a hra -Topenie ľadovcov. Nakoniec si žiaci vyskúšali aj aktivitu na plasty. Všetci žiaci sa dozvedeli na tejto akcii o potrebe separácie odpadu a dôležitosti ochrany našej planéty.

               

              Počas celého mesiaca apríl sa žiaci druhého stupňa pripravovali na Deň Zeme. Šiestaci na hodine biológie siali paradajky a sadili fazuľu. Na pracovnom vyučovaní deviataci špeciálnej triedy sadili cibuľku do vyvýšených záhonov, presádzali planty. Žiaci 7.B a 8.B upravovali okolie školy a vyzbierali odpadky. Piataci si  na hodine geografie pripravili zaujímavé projekty o rôznych typoch krajín.  Vyvrcholením bol 24. apríl kedy počas  rôznych hodín robili aktivity zamerané na separáciu odpadu, poukazovali na to ako nadmerným používaním ropy  sa znečisťuje planéta. Na hodine angličtiny sa taktiež snažili riešiť environmentálne problémy. Vypočuli si pieseň od M. Jacksona  The Earth Song. Vypracovávali pracovné listy Zachráňme Zem - našu planétu a Šetríme našu Zem. Počas celej hodiny prebiehala diskusia v anglickom jazyku o globálnych environmentálnych problémoch. Veríme, že si žiaci uvedomili, že planéta, na ktorej žijeme, si zaslúži, aby sme sa o ňu starali a chránili ju.

              Marta Kocanová, PaedDr. Gajdošová, MVDr.  Kakutová

          • DEŇ ZEME V MŠ
            • DEŇ ZEME V MŠ

            • Deň Zeme 22.04.2023. V našej škôlke sme sa rozhodli pomôcť našej planéte tak, že si upraceme školský dvor. Pani učiteľky porozprávali deťom o Dní Zeme. Pomocou rôznych aktivít : ako je triedenie odpadu: papier, sklo, plast do označených nádob sme všetko potriedili. Vymaľovávali omaľovanky, lepili rozstrihané obrázky. Pani učiteľky nasadili deťom rukavice a šli sme si upratať školský dvor, tak sme pomohli našej planéte a naďalej pomáhať budeme.   

                        
              Tatiana Hermanová 

          • MEDZINÁRODNÝ DEŇ RÓMOV
            • MEDZINÁRODNÝ DEŇ RÓMOV

            • Medzinárodný deň Rómov je 8.apríla, keďže tento rok tento deň pripadol na Bielu sobotu v čase Veľkonočných prázdnin, rozhodli sme sa , že ho oslávime 25.apríla 2023.

              Všetci žiaci sa na tento deň dôsledne pripravovali a pani učiteľky tiež. Každý priložil ruku k dielu aby sa akcia vydarila. 

              Všetko sa to začalo už na 4.vyučovacej hodine. Žiaci zo ŠT / 5.B, 6.B, 7.B, 8.B a 9.C /sa zhromaždili v triede p. uč. Krížovej. Tam už na nich čakala prvá úloha. Najprv im p. uč. Ridarská prečítala rozprávku o dievčatku Koráločke, žiaci mali pozorne počúvať a predstavovať si ako dej prebieha. Potom nasledovalo spoločné riešenie tajničky s p. uč. Krížovou, v tajničke sa ukrývali slová, ktoré bezprostredne súviseli s príbehom v rozprávke a ukázali, ako žiaci pozorne počúvali príbeh. Po vyriešení tajničky sa hlavná  myšlienka príbehu ešte umocnila sledovaním divadelného spracovania príbehu o Dievčatku Koráločke. Všetci herci, ktorí hrali v divadelnom predstavení boli Rómovia. Na 5.vyučovacej hodine sa k žiakom ŠT tried pridala aj trieda 6.A a rómski žiaci z ostatných tried školy. Mladší žiaci sa oboznámili a starší žiaci si upevnili vedomosti o pôvode a živote Rómov v minulosti. P. uč. Krížová si formou prezentácie pripravila základné poznatky z histórie Rómov a o ich živote. Žiaci odpovedali hlasovaním pomocou farebných lístkov na otázky, buď možnosťou  ÁNO, alebo NIE. Po tomto kvíze dostali na posilnenie sladkú odmenu a náramok ako spomienku na tento deň. V poslednej časti akcie boli žiaci rozdelení podľa svojich záujmov do 3 skupín, stavali lego, spievali rómske piesne, kreslili vtáčikov, formovali vtáčikov z drôtu, vyfarbovali obrázky s tematikou  rómskych tanečníc, koní a iné obrázky súvisiace so životom Rómov v minulosti aj dnes.

              Akcia sa vydarila nad očakávanie, žiaci si z nej odniesli pamiatku v podobe náramku, sladkú odmenu, ale predovšetkým nové poznatky o svojich predkoch , nové zručnosti aj motiváciu do budúceho života.

              učitelia špeciálnych tried

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Koškovce 134
        • 0905541712
        • 057 78 88 000 0918 462 501
        • Koškovce 134 Koškovce Slovakia
        • 036158933
        • 2021339100
        • Telefón: 057/77 97 116 Mobil: 0915 440 505 Email: veducasjkoskovce@gmail.com
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje