• Novinky

          • ORGANIZÁCIA VZDELÁVANIA V ČASE NÁVŠTEVY SV. OTCA FRANTIŠKA NA SLOVENSKU
            • ORGANIZÁCIA VZDELÁVANIA V ČASE NÁVŠTEVY SV. OTCA FRANTIŠKA NA SLOVENSKU

            • Na základe rozhodnutia ministra MŠVVaŠ SR riaditeľka rozhodla následovne:

              a) Deti a žiaci, ktorí sa zúčastnia podujatí v rámci návštevy Svätého otca v dňoch 13. a 14. septembra 2021, sa považuje za účasť na exkurzii, preto ich neúčasť na výchovno-vzdelávacom procese v ZŠ a MŠ bude na základe žiadosti rodiča ospravedlnená.

              b) Ak sa dieťa alebo žiak nezúčastní podujatia, ktoré sa uskutoční v Bratislave, Košiciach alebo v Prešove, v tento deň sa zúčastní „bežného“ vyučovania.

                                                                           Mgr. Tatiana Slivková, riaditeľka školy

          • ORGANIZÁCIA A PODMIENKY VÝCHOVY A VZDELÁVANIA V ZŠ s MŠ PRE ŠKOLSKÝ ROK 2021/2022
            • ORGANIZÁCIA A PODMIENKY VÝCHOVY A VZDELÁVANIA V ZŠ s MŠ PRE ŠKOLSKÝ ROK 2021/2022

            • Organizácia a podmienky výchovy a vzdelávania v ZŠ a MŠ pre školský rok 2021/2022

              upravujúce postup, organizáciu a podmienky výchovy a vzdelávania žiakov v ZŠ s MŠ, Koškovce 134 vypracované v súlade s opatreniami Úradu verejného zdravotníctva SR a manuálu MŠVVaŠ SR  pod názvom Organizácia a podmienky výchovy a vzdelávania v základných školách pre školský rok 2021/2022

              1.ÚVOD

              Tieto pokyny sú vypracované podľa podmienok a možností ZŠ s MŠ, Koškovce 134.  Určujú a popisujú organizáciu prevádzky a vnútorného režimu základnej školy a školského klubu detí a určujú podmienky na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia žiakov. Zároveň stanovujú organizačné postupy, ktoré je potrebné dodržiavať pri predchádzaní výskytu ochorenia COVID – 19 a taktiež v prípade jeho výskytu u zamestnancov alebo žiakov školy. Pokyny rešpektujú opatrenia a rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR (ďalej len „ÚVZ SR“). Rozhodnutia ÚVZ SR, ako aj miestne príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva (ďalej aj ako „RÚVZ“), sú nadradené tomuto dokumentu. Predstavujú základ platných opatrení a budú podliehať pravidelnej aktualizácii.

              Každá zúčastnená strana bude informovaná o postupoch, ktoré je potrebné zachovať:

              • rodič – písomne alebo telefonicky triednou učiteľkou,
              • pedagogickí a nepedagogickí zamestnanci školy – na pracovných poradách,
              • žiak – triednou učiteľkou v prvý vyučovací deň a priebežne počas obdobia potrebného dodržiavať hygienicko-epidemiologické opatrenia.

              ZŠ s MŠ, Koškovce 134 bude rešpektovať a riadiť sa Školským semaforom v školskom roku 2021/2022 schváleným vládou SR dňa 10.08.2021.


              Vážení rodičia!


              Riaditeľka Základnej školy s materskou školou, Koškovce 134 oznamuje žiakom a ich rodičom, že otvorenie školského roka 2021/2022 sa uskutoční vo štvrtok dňa 2.9.2021 v exteriéri základnej školy za priaznivého počasia. Za nepriaznivého počasia vo vnútorných priestoroch základnej školy. V základnej škole sa otvorenie školského roku uskutoční v jednotlivých triedach. V 2. až 9. ročníku bez účasti rodičov. Žiakov prvého ročníka môže v kmeňovej triede sprevádzať jeden zákonný zástupca (dezinfekcia rúk a rúško povinné). Taktiež jeden zákonný zástupca sprevádza dieťa v materskej škole len do šatne, kde pri vstupe do triedy ho odovzdáva pedagogickému zamestnancovi  (dezinfekcia rúk a rúško povinné). 


              Organizačné zabezpečenie a časový harmonogram dňa 2.9.2021

              MŠ                  bežná prevádzka od 6.30 - 16.00

              ZŠ                   príchod do školy od 6,45 – 7,10 hod, odchod 8.30


              Vzhľadom na potrebu dodržiavania protiepidemiologických opatrení a odporúčaní sa upravujú základné organizačné podmienky výchovy a vzdelávania v základných školách i materských školách pre školský rok 2021/2022.

              Zákonný zástupca zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode aj pri odchode žiaka zo základnej školy, materskej školy, resp. školského klubu detí (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk). Zabezpečí pre svoje dieťa, žiaka ZŠ, každý deň dve rúška papierové jednorazové vreckovky

              Zákonný zástupca dieťaťa materskej školy predkladá pri prvom nástupe dieťaťa do MŠ  Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti (Príloha č. 1).

              Zákonný zástupca žiaka základnej školy predkladá pri prvom nástupe žiaka do ZŠ Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti (Príloha č. 1) a ak žiak má výnimku z karantény tak aj Oznámenie o výnimke z karantény (Príloha č. 2).

              V prípade podozrenia na ochorenie zákonný zástupca informuje triedneho učiteľa a kontaktuje telefonicky detského lekára.

              V prípade, že nemáte možnosť dokumenty vytlačiť, môžete si ich osobne prevziať od 25.8. do 31.8.2020 v priestoroch materskej, resp. základnej školy.

              Dochádzka na vyučovanie je pre žiakov povinná, v škole prebieha riadne školské vyučovanie.


              1. ŠKOLA

                         Zákonný zástupca alebo zamestnanec oznámi po indikácii RÚVZ alebo všeobecným lekárom škole, že je u jeho dieťaťa (v prípade zákonného zástupcu) alebo uňho (v prípade zamestnanca) podozrenie na ochorenie COVID-19. Škola následne postupuje podľa nižšie uvedených krokov a čaká na prípadné pokyny a poskytuje plnú súčinnosť miestne príslušnému RÚVZ.

              Škola zverejnení oznam na vchodových dverách, ktorý hovorí, za akých podmienok môže vstúpiť osoba do priestorov školy a školských zariadení. (Príloha č.3).

              Obsah a formu všetkých vzdelávacích a záujmových činností bude škola  voliť tak, aby boli zaistené hygienicko-epidemiologické opatrenia.

              Pedagogickí zamestnanci a odborní zamestnanci základnej školy v súlade s aktuálnymi hygienicko-epidemiologickými nariadeniami a podľa svojho uváženia a možností zabezpečia rozostupy medzi žiakmi navzájom a žiakmi a pedagógmi pri výchovno-vzdelávacom procese.

                          Školský klub detí sa riadi usmerneniami tohto materiálu.

                           Na komunikáciu externých osôb so školou počas úradných (stránkových) hodín budeme využívať distančný spôsob komunikácie (písomný, maily a pod.), prezenčný spôsob komunikácie je možný len so súhlasom riaditeľky školy za prísnych protiepidemiologických podmienok.

              Škola bude neustále dopĺňať pre všetkých zamestnancov základnej školy, materskej školy a školského klubu detí dostatok dezinfekčných prostriedkov pre osobnú hygienu a dezinfekciu, ako aj osobné ochranné prostriedky. Pre prevádzku základnej školy, materskej školy a školského klubu detí máme zabezpečené primerané množstvo bezdotykových teplomerov a zásobníkov na papierové utierky do tried a umyvární vrátane papierových utierok.

              Škola si pre účely izolácie žiaka, u ktorého sa vyskytnú príznaky ochorenia COVID-19, prípadne iného prenosného ochorenia počas vyučovania, vyčlenila priestor – šatňa telocvične.


              2. RIADITEĽKA

              Upraví prevádzku a vnútorný režim materskej školy, základnej školy a školského klubu detí na školský rok 2021/2022. Konkrétne budú platiť protiepidemiologické pokyny nariadené RÚVZ a ministerstvom školstva.

              Zabezpečí pravidelnú dezinfekciu všetkých priestorov školy, kľučiek dverí, zábradlí a ďalších určených predmetov. Pri vstupe do školy si každý žiak i zamestnanec vydezinfikuje ruky. Zákonný zástupca nevstupuje do budovy školy, pokiaľ to situácia nevyžaduje. V prípade nutnosti použije prekrytie tváre rúškom a dezinfikuje si ruky. To platí aj pre cudzie osoby, o ktorých vstupe do budovy rozhoduje riaditeľka školy.

                      Zabezpečí v súčinnosti so zriaďovateľom plynulú prevádzku základnej školy a školského klubu detí.

                          Zabezpečí ranný filter pri vstupe do základnej školy a taktiež pri vstupe do MŠ poverenými osobami.

                         

              3. ZÁKONNÝ  ZÁSTUPCA

                   Predkladá pri prvom nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky žiaka/dieťaťa do základnej školy, materskej školy v trvaní viac ako tri po sebe nasledujúce dni ( vrátane víkendov a sviatkov) písomné vyhlásenie zákonného zástupcu o bezpríznakovosti (Príloha 1). Pri prerušení viac ako 5 pracovných (víkendy a sviatky sa nezapočítavajú) dní z dôvodu akéhokoľvek ochorenia predkladá potvrdenie o chorobe vydané všeobecným lekárom pre deti a dorast.

               Zákonný zástupca ďalej:

              • dodržiava pokyny riaditeľky školy, ktoré upravujú podmienky prevádzky ZŠ s MŠ,
              • zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode do ZŠ a odchode žiaka zo ZŠ ( nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk),
              • zabezpečí svojmu dieťaťu každý deň minimálne dve rúška  (jedno náhradné, musí mať vždy pri sebe v prípade znečistenia svojho) a papierové jednorazové vreckovky,
              • do školy privedie iba zdravého žiaka, ( bez bolesti hlavy, nádchy, kašľa  a pod.),
              • v prípade, že je u žiaka/dieťaťa podozrenie alebo potvrdené ochorenie COVID-19 v domácom prostredí, bezodkladne o tejto situácii informuje triedneho učiteľa a riaditeľku školy,
              • v prípade, že je u žiaka/dieťaťa podozrenie alebo potvrdené ochorenie COVID-19 v školskom prostredí, bezodkladne si svoje dieťa príde vyzdvihnúť,
              • povinnosťou zákonného zástupcu je bezodkladne nahlásiť karanténu, ak bola u žiaka/dieťaťa nariadená detským lekárom alebo príslušným RÚVZ - za týchto podmienok bude žiak zo školy vylúčený,
              • zákonný zástupca odprevádza svoje dieťa k hlavnému vchodu, do budovy školy nevstupuje, iba rodič dieťaťa MŠ môže vstúpiť do budovy s rúškom a dezinfekciou rúk,
              • v prípade nutnosti môže vstúpiť do vnútorných priestorov školy ( prevzatie chorého dieťaťa, úrazu) s rúškom a dezinfekciou rúk,
              • dodržuje upozornenia zverejnené piktogramami na vchodových dverách a v priestoroch školy,
              • v prípade, že je u žiaka/dieťaťa potvrdené ochorenie COVID-19, daná trieda ide do karantény na 14 dní
              • riaditeľka alebo zriaďovateľ nemôže zatvoriť školu ako celok, môže preventívne prerušiť vyučovanie iba v daných triedach, v ktorých sa vyskytla osoba pozitívna na COVID-19 počas obdobia 2 dní pred testovaním.


              4.    OCHORENIE COVID - 19

              Príznaky ochorenia COVID-19

              - akútne: zadýchavanie, tlak a bolesť na hrudi, pocit nedostatku vzduchu, modré pery a bledá tvár, vykašliavanie krvi, porucha alebo strata vedomia,

              - najčastejšie: horúčka, bolesť hlavy, bolesť hrdla, kašeľ, nádcha alebo upchatý nos,

              - bežné: únava, bolesť svalov, dýchavičnosť, hnačka,

              - zriedkavé: vyrážka na pokožke, zápal spojiviek, strata čuchu alebo chuti, zimnica, vracanie, farebné zmeny končekov prstov.

              Úzky kontakt je kontakt osoby s osobou pozitívnou na COVID-19, ak pri tomto kontakte:

              1. boli osoby v priamom fyzickom kontakte,

              2. boli osoby od seba vo vzdialenosti menšej ako 2m dlhšie ako 15 min.,

              3. boli osoby v interiérovom alebo inak uzavretom priestore dlhšie ako 15 min.,

              4. osoby cestovali spoločne dopravným prostriedkom dlhšie ako 15 min. alebo osoby nemali prekryté horné dýchacie cesty a osoba pozitívna na ochorenie kašľala alebo inak šírila infekčné výlučky.

              Osoby, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na COVID-19 počas obdobia 2 dní pred testovaním alebo objavením sa prvých príznakov musia ísť do karantény na 14 dní od posledného kontaktu s pozitívnou osobou.

              Povinnosť karantény po úzkom kontakte sa nevzťahuje na osobu, ktorá:

              a) je najmenej 14 dní po aplikácii 2. dávky očkovacej látky (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V)

              b) je najmenej 21 dní po aplikácii 1. dávky očkovacej látky (Johnson&Johnson)

              c) je najmenej 14 dní po aplikácii 1. dávky očkovacej látky, ak bola prvá dávka očkovania podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19 alebo

              d) prekonala ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami a nevyskytujú sa u nej klinické príznaky ochorenia COVID-19.

               V prípade, že žiak alebo zamestnanec spĺňa výnimku z karantény, rodič alebo zamestnanec o tom informuje školu prostredníctvom formuláru "Oznámenie o výnimke z karantény" (Príloha č.2)

               

              5. ORGANIZÁCIA A ZABEZPEČENIE VÝCHOVNO - VZDELÁVACIEHO PROCESU A ŠPECIÁLNE USMERNENIA PRI OTVORENÍ ŠKOLSKÉHO ROKU 2021/2022

                          Výchovno-vzdelávací proces prebieha v nezmenenej forme podľa rozvrhu v čase od 7:10 do 12:15.  Príchod žiakov do školy je možný od 6:45 hod. Všetci žiaci prechádzajú ranným meraním teploty a dezinfekciou rúk. Žiaci, ktorí končia vyučovanie a nenavštevujú ŠKD, odchádzajú dodržiavajúc všetky opatrenia v sprievode pedagóga do šatne a domov, resp. na obed a následne domov. Deti navštevujúce ŠKD v sprievode vychovávateľky, resp. asistentky obedujú v školskej jedálni a dodržujú pravidlá stravovania, s ktorými sú oboznámení vopred a pokračujú vo výchovnej činnosti  ŠKD. Stravovanie sa realizuje v školskej jedálni. Na obed sa budú žiaci presúvať s rúškom na tvári po skupinách. Pri vstupe do školskej jedálne si dezinfikujú ruky. Rúško z tváre si sníma každý stravník len na nevyhnutný čas počas konzumácie jedál. Pri príprave jedál a pri vydávaní budú zamestnanci ŠJ zvýšenou mierou dbať na bežné hygienické pravidlá.

              Žiaci ZŠ a všetci zamestnanci musia mať počas celého vyučovania prekryté horné dýchacie cesty! Deti MŠ nemusia mať prekryté horné dýchacie cesty!


              Organizačné zabezpečenie a časový harmonogram od 3.9.2021 do 7.9.2021

              MŠ                  bežná prevádzka od 6.30 - 16.00

              1. – 4. roč.       príchod od 6,45 – 7,10 hod, 4 vyučovacie hodiny do 10.35

              5. - 7.roč.        príchod od 6,45 – 7,10 hod, 5 vyučovacích hodín do 11.25

              8. - 9.roč.        príchod od 6,45 – 7,10 hod, 6 vyučovacích hodín do 12.15


              Stravovanie v školskej jedálni pre prihlásených žiakov od  3. – 7.9.2021

              1. a 2.roč.        11,10 – 11,30 h

              3. a 4. roč.       11,55 – 12,15 h

              5., 6., 7. roč.    11,35 – 11,50 h

              8. a 9. roč.       12,20 – 12,35 h


              Činnosť ŠKD

              2.9.2021 - zápis žiakov do ŠKD. Od 3.9.2021 začína priama činnosť ŠKD v čase od 10,35 h do 14,45 h.


              6. TESTOVANIE NA ŠKOLÁCH

                     Na začiatku školského roka ministerstvo umožní dobrovoľné testovanie žiakov v školách a v domácom prostredí. Možnosť testovania PCR kloktacími testami môžu využiť všetci žiaci, aj zaočkovaní a aj tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. Táto možnosť bude dostupná len na začiatku školského roka.

              Kloktacie testy

              Na základe zisteného záujmu riaditeľka školy objedná potrebný počet testov. Testovanie kloktacími PCR testami prebehne v deň dohody s dodávateľom testov. Výsledok testu bude doručený rodičovi do 72 hod. od zozbierania testov dodávateľom.


              Domáce samotestovanie

              V priebehu školského roka budú mať rodičia možnosť dobrovoľné samotestovanie žiakov Ag testami v domácom prostredí.

              Každý žiak školy, ktorého rodič prejaví záujem, dostane 25 ks testov na domáce samotestovanie. Túto možnosť môžu využiť všetci žiaci školy. Pri vykonávaní testu žiak postupuje podľa pokynov výrobcu testu a návodu zverejneného Ministerstvom zdravotníctva. Samotestovanie žiakov sa odporúča realizovať v pondelok a vo štvrtok ráno pred nástupom do školy, alebo kedykoľvek keď žiak prejavuje jeden z príznakov ochorenia COVID-19.

              Po zistení záujmu škola objedná potrebný počet testov a následne tie odovzdá rodičom proti podpisu.


              Tento dokument sa vzťahuje na základné prevádzkové podmienky ZŠ s MŠ po dobu trvania potreby dodržiavania epidemiologických opatrení a odporúčaní. Upravuje iba tie základné prevádzkové podmienky, ktoré sa líšia (či sú upravené nad rámec) od štandardných podmienok vyplývajúcich z  ďalších predpisov.




              V Koškovciach, 25.08.2021                                        Mgr. Tatiana Slivková,  riaditeľka školy






              PRÍLOHY:

              Príloha č.1 – Vyhlásenie zákonného zástupcu o bezpríznakovosti

              Príloha č.2 – Oznámenie o výnimke z karantény

              Príloha č.3 – Oznam pre osoby vstupujúce do objektu školy a školského zariadenia


          • OZNÁMENIE
            • OZNÁMENIE

            • Zákonní zástupcovia detí, ktorí máte nárok na zvýšený daňový bonus na dieťa, ktoré dovŕšilo 6 rokov veku a nedovŕšilo 15 rokov veku (§ 52zzj ods. 2 písm. c)  zákona o dani z príjmov)informujeme Vás, že v prípade ak sa na dieťa poskytuje dotácia na stravu z titulu neuplatnia si tohto zvýšeného daňového bonusu (§ 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách), daňovník nemá nárok ani na základný daňový bonus (§ 52zzj ods. 2 písm. a) [1] zákona o dani z príjmov).
              Vzhľadom na uvedené odporúčame rodičom zvážiť, či si vyberú možnosť poskytnutia dotácie na stravu namiesto uplatnenia si zvýšeného daňového bonusu. Doporučuje sa, aby zákonní zástupcovia detí uprednostnili uplatnenie si zvýšeného daňového bonusu namiesto poskytnutia dotácie na stravu, nakoľko v prípade ak sa na dieťa poskytne dotácia na stravu v zmysle § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách, rodičovi dieťaťa vo veku 6 až 15 rokov zanikne nárok na daňový bonus úplne.

          • Informácia k poskytnutiu dotácií na stravu
            • Informácia k poskytnutiu dotácií na stravu

            • Informácia k poskytovaniu dotácií na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) v školskom roku 2021/2022

               

              Dňa 01.08.2021 nadobudnú účinnosť právne úpravy zákona č. 544/2010 Z. z.
              o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dotáciách“)

              - zákon č. 417/2020 Z.z. zo dňa 17.12.2020, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o dotáciách,

              - návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o dotáciách, ktorý bol schválený NR SR dňa 22.06.2021.

              Vyššie uvedené právne úpravy od nového školského roku 2021/2022 prinášajú zmeny v poskytovaní dotácií na stravu, ukončenie plošného poskytovania dotácií na stravu v ZŠ a poslednom ročníku MŠ a doplnenie novej skupiny detí, ktoré majú nárok na poskytnutie dotácie.

              V súvislosti s týmito zmenami žiadame, aby čo možno najskôr (najneskôr 06.08.2021) zákonný zástupca, v ktorej starostlivosti dieťa je, predložil škole nevyhnutne:

              • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi, alebo
              • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške sumy životného minima, alebo
              • čestné vyhlásenie o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa (ďalej len daňový bonus).  (príloha)

              Neuplatnenie si nároku na daňový bonus zákonný zástupca škole preukazuje čestným vyhlásením, že ani jeden člen  domácnosti si daňový bonus neuplatnil. V tejto súvislosti informujeme, že fyzická osoba, v ktorej starostlivosti dieťa je, ak by si v čase poskytovania dotácie na stravu uplatnila daňový bonus, je povinná o uvedenom  bezodkladne informovať školu s tým, že si musí byť vedomá  právnych dôsledkov nepravdivého vyhlásenia (trestný čin podvodu podľa § 221 zákona č. 300/2005 Z.z. Trestný zákon v znení neskorších predpisov) a povinnosti vrátiť všetky finančné prostriedky poskytnuté na toto dieťa ako dotáciu na stravu.

              V prípade otázok môžete kontaktovať riaditeľku školy na tel. čísle 0905 541 712

              Koškovce 06.07.2021

                                                                                                                    Mgr. Tatiana Slivková

                                                                                                                         riaditeľka školy

          •       Regionálna súťaž detského hudobného folklóru
            • Regionálna súťaž detského hudobného folklóru

            • Regionálna súťaž detského hudobného folklóru

              Vihorlatské múzeum v Humennom v spolupráci s Národným osvetovým centrom v Bratislave uskutočnilo dňa 11. júna 2020 v priestoroch humenského  skanzenu  Regionálnu súťaž detského hudobného folklóru.

              Výkony súťažiacich hodnotila odborná porota v zložení Mgr. art. Michail Adamenko – operný spevák a hudobný pedagóg Košice, Miroslav Dzijak, DiS.art., – hudobný pedagóg Humenné, doc. Vladimír Marušin, ArtD. – riaditeľ Inštitútu hudobného a výtvarného umenia Prešovskej univerzity. Do súťaže sa zapojilo 42 detských spevákov.

              V čase mimoriadnej situácie v súvislosti s ochorením Covid-19 bol nácvik piesni náročnejší. Napriek obmedzeniam sme však zvládli prípravu na túto súťaž a naše žiačky Ema Kenderešová a Sarah Danková sa umiestnili v Zlatom pásme.

              Dievčatá, GRATULUJEME!                                                         

              Ivana Čerňová

          • Rozhodnutie o poskytnutí riaditeľského voľna
            • Rozhodnutie o poskytnutí riaditeľského voľna

            • Riaditeľka Základnej školy s materskou školou, Koškovce 134, v Koškovciach v súlade so zákonom 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) §150, ods. 5 a o zmene  a doplnení niektorých zákonov

              poskytuje

              deťom a žiakom ZŠ s MŠ Koškovce 134

              dňa 24.05.2021 (pondelok) riaditeľské voľno

              z organizačných dôvodov.

               

              Vyučovanie bude pokračovať dňa 25.05.2021 (t. j. v utorok).

                                                                                              

                                                                                                                Mgr. Tatiana Slivková

                                                                                                                            riaditeľka školy

          • Písmenkový deň
            • Písmenkový deň

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Písmenkový deň.

              Prváci už poznajú všetky písmená a preto 13.05.2021 žiaci 1.A zažili zábavný písmenkový deň. Počas vyučovania sa zabávali s písmenkami, slabikami, slovami a vetami. To všetko formou hier, súťaží a aktivít. Odmenou deťom bola sladká písmenková torta. No najväčšou odmenou je rasť z toho, že už dokážu čítať časopisy aj knihy.

              Mgr. Zuzana Hajdučková

          • Usmernenie pre zákonných zástupcov žiakov 9. ročníka
            • Usmernenie pre zákonných zástupcov žiakov 9. ročníka

            • k procesu prijímania žiakov na stredné školy v školskom roku 2020/2021 (pre školský rok 2021/2022)

              I. Termíny

              a) do 20. mája 2021: doručenie rozhodnutia riaditeľa strednej školy zákonnému zástupcovi žiaka alebo plnoletému žiakovi o prijatí alebo neprijatí žiaka na základe výsledkov prijímacieho konania.

              b) do 25. mája 2021: doručenie potvrdenia zákonného zástupcu plnoletého žiaka alebo plnoletého žiaka riaditeľovi strednej školy o nastúpení/nenastúpení žiaka na štúdium na strednej škole.

              II. Postup doručovania informácií a zasielania potvrdenia o nastúpení/nenastúpení na strednú školu

              • Rozhodnutie o prijatí pošle stredná škola prostredníctvom správy v informačnom systéme základnej školy (ak základné aj stredná škola používajú rovnaký školský informačný systém) alebo e-mailom na emailovú adresu zákonného zástupcu uchádzača (ak základná a stredná škola používajú rôzny školský informačný systém).
              • Uchádzač obdrží v správe/emaile odkaz na webstránku strednej školy, kde nájde rozhodnutie o prijatí/neprijatí.
              • Po kliknutí na odkaz v správe sa uchádzačovi zobrazia podané prihlášky a výsledky prijímacích skúšok, rozhodnutie o prijatí/neprijatí a link na záväzné potvrdenie, že žiak nastúpi na strednú školu,
          • Svetový deň Zeme
            • Svetový deň Zeme

            • SVETOVÝ DEŇ ZEME sa začal oslavovať v roku 1970 ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Deň Zeme je medzinárodne motivovaný sviatok, ktorý nám pripomína našu závislosť na zemských zdrojoch a upozorňuje nás na dopady ľudskej činnosti na životné prostredie. Je nepochybné, že na plnohodnotný a zdravý život potrebujeme kvalitné životné podmienky. Nie všetci ich však máme. Niektorí obyvatelia pociťujú nedostatok pitnej vody. Niektorí žijú v mestách zamorených smogom z fabrík a dopravy. Iných sužujú prírodné katastrofy. Ľadovce sa už roky topia a oceány sú plné platového odpadu.

              Tieto a iné informácie sa dozvedeli žiaci 8. a 9. ročníka pár dní po návrate do škôl z videa, ktoré odštartovalo sériu aktivít ôsmych a deviatych tried, vrátane špeciálnych tried.

              Každá trieda dostala tri úlohy – vyriešiť vedomostný test, vytvoriť ľubovoľný literárny útvar, v ktorom dominovali slová príroda, les, životné prostredie...... a vytvoriť plagát pomocou dodaných obrázkov a vlastnej fantázie.

              Cieľom tejto akcie bolo zapojiť čo najviac žiakov rôznych vekových kategórií

              do týchto tvorivých prác. Keďže po oznámení úloh vznikli v triedach tri rôzne skupiny, do aktivít sa zapojili všetci. Počas dvoch triednických hodín diskutovali o otázkach z testu, tvorili básne i príbehy, lepili a kreslili, aby práve ten ich plagát bol najkrajší.

              Všetky práce boli výborné. Poradie zostavila p. riaditeľka, p. zástupkyňa a p. vychovávateľka takto: 9.A, 9.B, 8.A, 8.B, 8.C.

              Tieto práce sú umiestnené na nástenke a mohli si ich pozrieť aj tí, ktorí sa do škôl vrátili o týždeň neskôr.

              P. učiteľky Kuľhová a Gajdošová zorganizovali akciu, ktorá zaujala všetkých žiakov. Veríme, že o rok budeme v škole a cieľ, ktorí sme si dali, splníme do bodky.

              Mgr. Jana Gavalčinová

          • Prijímačky na stredné školy 2021
            • Prijímačky na stredné školy 2021

            • V rámci dištančného vzdelávania počas šk. roka 2019/2020 a 2020/2021 bolo základným školám odporúčané slovné hodnotenie, ktoré základné školy môžu používať podľa zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Stredné školy zohľadňujú v prijímacom konaní známky slovného hodnotenia alebo hodnotenia „absolvoval“. Pre tieto prípady zverejnilo ministerstvo školstva na edičnom portáli pod č. 062 alternatívne tlačivo prihlášky na štúdium na strednej škole, kde sú uvedené známky aj za polročné hodnotenie. Riaditelia strednej školy zverejnia podmienky prijatia na štúdium na strednej škole a kritériá na úspešné vykonanie prijímacej skúšky na štúdium vo všetkých odboroch vzdelávania stredných škôl do 26. februára 2021.

              1. a) Zákonný zástupca (ZZ) má povinnosť doručiť do 8.4.2021 do základnej školy najviac štyri vyplnené prihlášky na štúdium na strednej škole, z toho - najviac dve prihlášky pre odbory, ktoré vyžadujú overenie špeciálnych schopností, zručností a nadania a - najviac dve prihlášky pre odbory, ktoré nevyžadujú overenie špeciálnych schopností, zručností a nadania.

              b) Forma podania prihlášky je možná: - elektronická (zadáva sa v systéme aSc agenda, eŠkola), bez podpisu zákonného zástupcu alebo - listinná (papierová) v tlačenej forme na tlačive č. 056 MŠVVaŠ SR (https://edicnyportal.iedu.sk/Forms/Show/4119) alebo na tlačive č. 062 MŠVVaŠ SR (https://edicnyportal.iedu.sk/Forms/Show/4462), s podpisom zákonného zástupcu.

              c) Na jeden konkrétny študijný alebo učebný odbor strednej školy je možné podať iba jednu prihlášku, a to buď v elektronickej alebo v listinnej forme.

              d) Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti pre účel schopnosti študovať zvolený študijný alebo učebný odbor sa prikladá na prílohe č. 2 rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu z 26. januára 2021 (príloha č. 2: https://www.minedu.sk/data/att/18513.pdf) len pre: - študijné odbory alebo učebné odbory uvedené v prílohe č. 1 rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu z 26. januára 2021 (príloha č. 1: https://www.minedu.sk/data/att/18512.pdf), - študijné odbory na strednej športovej škole (toto potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti sa vydáva na základe telovýchovnej prehliadky od lekára so špecializáciou v špecializačnom odbore telovýchovné lekárstvo), - žiaka so zdravotným znevýhodnením. Výchovný poradca poskytne žiakom vzor potvrdenia o zdravotnej spôsobilosti žiaka a koordinuje žiakov, aby toto potvrdenie od lekára získali najneskôr do 8. apríla 2021.

              e) K vyplnenej prihláške je možné priložiť kópiu vysvedčenia v prípade, ak bol žiak z niektorého vyučovacieho predmetu na vysvedčení hodnotený slovne.

              f) Prihlášku na strednú športovú školu je nutné zaslať v čo najskoršom termíne od ukončenia hodnotenia žiaka za 1. polrok šk. roka 2020/2021, nakoľko športovým školám bude umožnené konať skúšky na overenie špeciálneho nadania pre zimné športy aj v skoršom ako májovom termíne, avšak iba v prípade zlepšenia epidemiologickej situácie a usmernenia ministerstva ohľadom konkrétneho termínu konania skúšok.

              2. Zákonný zástupca žiaka do 8.4.2021 doručí riaditeľovi základnej školy najviac 4 prihlášky na strednú školu aj s prílohami. Ak bol žiak za prvý polrok šk. roka 2020/2021 hodnotený k 31.1.2021, prihlášky doručuje v termíne od 1.2.2021

              K týmto informáciám škola uskutoční online triedne rodičovské združenie. O jeho termíne budeme zákonných zástupcov žiaka včas informovať. V prípade akýchkoľvek otázok kontaktujte výchovnú poradkyňu emailom alebo telefonicky.

               

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Koškovce 134
      • 0905541712
      • 057 78 88 000 0918 462 501
      • Koškovce 134 Koškovce Slovakia
      • 036158933
      • 2021339100
      • Telefón: 057/77 97 116 Mobil: 0915 440 505 Email: veducasjkoskovce@gmail.com
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje