• Novinky

          • MAREC MESIAC KNIHY - Z ROZPRÁVKY DO ROZPRÁVKY
            • MAREC MESIAC KNIHY - Z ROZPRÁVKY DO ROZPRÁVKY

            • Máme tu marec – mesiac knihy. Pri tejto príležitosti sme pre detičky pripravili množstvo aktivít. Našim  cieľom bolo vzbudiť u nich záujem o detskú literatúru a motivovať ich k čítaniu detských kníh, leporel, časopisov a hlavne ako zaobchádzať s knihami. Deti počas celého týždňa prezerali knihy, počúvali, pozerali rozprávky, čítali maľované čítanie, naučili sa básničku, zakresľovali omaľovanky, vyrábali knihy Červená Čiapočka, Snehulienka, O sliepočke, Tri prasiatka. Navstivili sme obecnú knižnicu. Deti mali veľmi veľa zážitkov z celého rozprávkového týždňa.                                             

              Tatiana Hermanová, Jana Štefanová 

          • SVETOVÝ DEŇ VODY V MŠ
            • SVETOVÝ DEŇ VODY V MŠ

            • Dňa 22. marca sme si v MŠ pripomenuli Svetový deň vody. Na tento deň sme sa veľmi tešili. Ráno sme deti obliekli do modrých tričiek. Pomocou prezentácie sme deti oboznámili o tom, aká je voda dôležitá, že je súčasťou nášho života, bez vody by nebol život na zemi. Pripravili sme deťom rôzne aktivity:                            Vyrábali sme mraky a dažďové kvapky, zakresľovali pracovné listy, čítali maľované čítanie, spoločne spievali, maľovali, robili pokusy, ale hlavne sa zábavne učili.  Deti sa prostredníctvom týchto aktivít pútavou formou dozvedeli  veľa o význame a dôležitosti vody pre ľudí, rastliny a živočíchy. Na zaver sme sa zahrali hru Dažďová kvapka.                                              
              Tatiana Hermanová 

          • NÁUČNÝ CHODNÍK HUBKOVÁ
            • NÁUČNÝ CHODNÍK HUBKOVÁ

            • Deň po Medzinárodnom dni lesov sme sa my, žiaci rôznych ročníkov, vybrali do Humenného objavovať krásy našej prírody. Naša objavná cesta začala na Hubkovej v Humennom pri židovskom cintoríne, kde sme si zopakovali učivo z dejepisu o živote Židov.

              Potom naše kroky smerovali k objektu, kde sme mohli pozorovať lesnú zver – daniele. Lesnou cestou sme pomocou edukačných tabuli spoznávali lesné stromy, lesné vtáky a lesné zvery. Dokonca sme objavili tabuľu o športe Nordic Walking. Taktiež sme si zopakovali, čo patrí a nepatrí do lesa. Pred cestou domov sme si oddýchli na námestí, kde sme si v obchode zopakovali aj matematiku o percentách. Nakoniec sme zistili, že sme prešli cca 7km. Síce nás boleli nohy, ale sme na seba hrdí, že sme takúto cestu zvládli.

              Žiaci špeciálnych tried

                         

          • NÁVŠTEVA KNIŽNICE V HUMENNOM
            • NÁVŠTEVA KNIŽNICE V HUMENNOM

            • Mesiac marec je označovaný ako mesiac knihy. Kniha patrí od nepamäti medzi neodmysliteľných spoločníkov mladších i starších. 

              Aj na našej škole sa snažíme vštepovať žiakom pozitívny vzťah ku knihe už od raného veku. Prispela k tomu 16.3.2023 aj návšteva Vihorlatskej knižnice v Humennom so žiakmi 1. – 4. ročníka. Naši žiaci tam mohli získať vela užitočných rád ako si knihy v knižnici vypožičať, orientovať sa v nej, ale zároveň si aj rozšírili okruh svojich poznatkov o knihách a o zaujímavých spisovateľoch, ktorí ich vytvorili. Vypočuli si aj poučnú zvieraciu rozprávku
              o význame priateľstva v podaní našej knihovníčky.

              Žiaci 3. - 4. ročníka navštívili aj Vihorlatské múzeum, kde mohli obdivovať a zároveň získať veľa zaujímavých informácií zo zvieracej ríše. Tí mladší si mohli v blízkom obchode nakúpiť rôzne darčeky. Všetci boli spokojní  a tešili sa zo zážitkov, ktoré prežili.

              Mgr. Stirčáková
               

          • MÔJ PODNIKATEĽSKÝ PLÁN
            • MÔJ PODNIKATEĽSKÝ PLÁN

            • „Je lepšie niečo vyskúšať a keď to nepôjde, tak sa z toho poučiť, než celý čas nerobiť nič.“
              Mark Zuckerberg

              V tomto duchu sme počas hodín občianskej náuky vytvárali svoj malý podnikateľský plán. Zamysleli sme sa nad tým, v akom smere a v čom by sme chceli podnikať, ak by sme mali takú možnosť. Postupne nám na papier pribudol názov našej firmy, jej sídlo, počet zamestnancov a ich pozície. Osobné údaje a cieľ nášho podnikania dotvorilo predtlačené tlačivo malého podnikateľského plánu. Samozrejme, že každá dobrá firma a spoločnosť potrebuje aj dobrú reklamu, preto sme si vytvorili reklamné plagáty a bannery. Prezentácia pred triedou zožala veľký úspech a svojimi produktmi a službami by sme vedeli vytvoriť spoločnú firmu. Už len počkať a sen sa možno raz stane skutočnosťou...

              PaedDr. Gajdošová

          • METEOROLÓGOVIA Z 5.A
            • METEOROLÓGOVIA Z 5.A

            • Prázdniny sú dňami oddychu. Aby nám však za školou nebolo smutno, počas jarných prázdnin sme sa zahrali na meteorológov. Do vopred pripravenej tabuľky sme  v mieste bydliska v dňoch od 6. do 8. marca 2023 štyrikrát za deň zaznamenávali meteorologické údaje. Merali sme teplotu, z ktorej sme vypočítali priemernú teplotu dňa. Zaznamenávali sme  východ a západ Slnka. Sledovali sme formy zrážok - dážď alebo sneh. Rovnako aj či fúka vietor alebo je bezvetrie. Takto vyplnenú tabuľku sme dotvorili smerovými ružicami a meteorologickými prvkami. Povieme vám bola to riadna fuška, najmä to ranné vstávanie sledujúc východ Slnka. Ale my šikovní z 5.A sme to zvládli. Svoje projekty sme prezentovali na hodinách geografie, kde nám odmenou boli výborné známky.

              PaedDr. Gajdošová

          • MOJI HRDINOVIA INTERNETU
            • MOJI HRDINOVIA INTERNETU

            • Krátko pred odchodom na jarné prázdniny sa konala v našej škole ďalšia z akcií venovaných Mesiacu knihy. Po slovenských povestiach, ktorým sa venovali žiaci so ŠVVP začlenení v bežných triedach – teda v 9.A a 9.B, štvrtáci a ich kamaráti z II. stupňa dokončili svoje nové projekty. Navzájom sa informovali o tom, koho vo voľných chvíľach sledujú na internete a hlavne prečo. Čím ich sledovaný zaujal, čo sa o ňom dozvedeli, čo sa im na jeho práci páči, ale aj čo mu vyčítajú a v čom by sa mal zmeniť. Hovorili o známych i menej známych hercoch, športovcoch, influenceroch, bloggeroch či spevákoch zo Slovenska i zo zahraničia. Padali mená, ako napríklad Mona, Duklock, Moon, Jenner, Zuzana Plačková, Sandra Sviteková, Koza Bobkov, Ivan Donoval, Peter Popluhár, Alkan, Vojta Dalekovej, ...  Ich prezentácie boli zaujímavé, vtipné, ba aj poučné. Najmä pre vyučujúce. A žiaci? Tí mali radosť, že mohli pracovať na tom, čo ich baví a že získali od svojich spolužiakov ďalšie mená.

          • ČITATEĽSKÝ ORIEŠOK
            • ČITATEĽSKÝ ORIEŠOK

            • Súťaž, ktorá rozvíja u žiakov čítanie s porozumením, vnímanie medzipredmetových vzťahov, logické myslenie, fantáziu, predstavivosť. Túto aktivizujúcu metódu vyučovania využili žiaci 2. – 4. ročníka.  Na vyučovaní alebo individuálne čítali dva texty, vyriešili úlohy súvisiace s danými textami. Neskôr tieto dva príbehy vlastnou fantáziou a predstavivosťou spojili do jedného a nakreslili jednu ilustráciu týchto dvoch udalostí.  Veríme, že porota kladne ohodnotí a vyberie medzi postupujúce aj výkresy našich žiakov.

              Hajdučková

          • LYŽIARSKY VÝCVIK SKI OPALISKO
            • LYŽIARSKY VÝCVIK SKI OPALISKO

            • V dňoch od 9.1.2023 do 13. 1.2023 sa naši žiaci deviateho ročníka zúčastnili lyžiarskeho výcviku v stredisku SKI Opalisko v Závažnej Porube. Po príchode si žiaci vypožičali lyžiarsku výstroj a ubytovali sa v penzióne Zivka v Závažnej Porube. V popoludňajších hodinách sa presunuli na výcvikový svah. Žiaci boli rozdelení do dvoch skupín. Každý deň sa naučili niečo nové.  Najprv obuť lyžiarky, zapnúť si lyže, stáť na lyžiach, potom obojstranný prívrat, dokázať zastaviť na určenom mieste, zvládnuť jazdu na malom vleku, točenie v obojstrannom prívrate, po dokončení oblúku prinožiť vrchnú lyžu k spodnej, nasledovala jazda na veľkom vleku (POMA),  znožný oblúk s prenesením váhy na vonkajšiu lyžu, jazda pomedzi kužele a záverečné preteky. Po večeri boli oboznámení s "bielym kódexom". Lyžiarsky výcvik sa vydaril, žiaci boli odmenení za svoju snahu medailami a sladkosťou, ocenili sme aj najkrajšiu izbu, všetci dostali pamätné diplomy.

              Našim zámerom bolo naučiť žiakov lyžovať, vytvoriť pozitívny vzťah k lyžovaniu a k pobytu v prírode a to sa nám podarilo.

              Prikladáme aj zopár postrehov našich žiakov.

          • SÚŤAŽ V "SPELOVANÍ"
            • SÚŤAŽ V "SPELOVANÍ"

            • Súťaž v spelovaní je národnou súťažou v USA od roku 1925. Každoročne sa približne 11 miliónov študentov zapojí do súťaže, aby získali titul „Majster v hláskovaní.“ Táto súťaž sa stala inšpiráciou aj pre iné, nielen anglicky hovoriace krajiny.  Spelovanie je hláskovanie anglických slov po písmenách. Dbá sa na správne vyslovenú hlásku a rýchlosť. Vedieť „spelovať „ je nevyhnutnou súčasťou komunikácie v anglicky hovoriacich krajinách.

              Dňa 01.03.2023 sa aj na našej škole uskutočnila súťaž v hláskovaní – spelovaní. Zapojili sa do nej žiaci 3., 4. a 5. ročníka.  Najskôr si zopakovali vedomosti pri didaktických hrách Ludo, Bingo. Neskôr už samostatne hláskovali zvolenú skupinu slov.

              Chválime všetkých, ktorí našli odvahu sa do súťaže zapojiť.

               Hajdučková, Kocanová

          • ZIMNÉ OBDOBIE V ŠKD
            • ZIMNÉ OBDOBIE V ŠKD

            • Mesiace január a február boli v našom ŠKD plné zaujímavých aktivít.

              Vyrábali sme krásne zimné dekorácie, ktorými sme vyzdobili svoje triedy. Rozprávali sme sa o vitamínoch, ktoré sú v tomto období veľmi dôležité pre zdravie. Veselé vitamínové taniere, ktoré sme  spoločne pripravili nám veľmi chutili. Nezabudli sme ani na vtáčiky, ktorým sme nachystali veselé vtáčie búdky.

              Zaujímavosti zimného ročného obdobia sme spoznávali aj prostredníctvom pozorovania premeny vody na ľad výrobou ľadových ozdôb z prírodných materiálov. Príroda je tento rok skúpa na sneh. Nedopriala nám hry na snehu, sánkovačku, či zhotovenie snehuliakov. Pohybové činnosti na snehu sme teda vymenili za telocvičňu. Deti majú obľúbené hry s padákom, ktorého využitie je neohraničené a slúži pre rozvoj motoriky, manuálnych zručnosti, postrehu a vzájomnej koordinácie.

              Veríme, že týmito aktivitami sme upevnili lásku a pozitívny vzťah k tomuto krásnemu ročnému obdobiu.

              Ivana Čerňová, Katarína Paličková

               

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Koškovce 134
        • 0905541712
        • 057 78 88 000 0918 462 501
        • Koškovce 134 Koškovce Slovakia
        • 036158933
        • 2021339100
        • Telefón: 057/77 97 116 Mobil: 0915 440 505 Email: veducasjkoskovce@gmail.com
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje