• Novinky

          • VÝSTAVA KRASLÍC V HUMENNOM
            • VÝSTAVA KRASLÍC V HUMENNOM

            • Tak ako naši mladší spolužiaci z I. stupňa, aj my sme sa vybrali do Humenného pozrieť výstavu kraslíc vo Vihorlatskom múzeu. 

              Videli sme nádherné kraslice nielen zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska, Maďarska, a dokonca aj z Ukrajiny. 

              Dozvedeli sme sa, že kraslice sa dajú vyrobiť rôznymi technikami. Pri výrobe veľkonočných vajíčok je dôležitá trpezlivosť a tvorivosť.

              žiaci špeciálnych tried

          • OKRESNÉ KOLO VO FLORBALE STARŠÍCH ŽIAČOK
            • OKRESNÉ KOLO VO FLORBALE STARŠÍCH ŽIAČOK

            • Dňa 29. 3. 2023 sa konalo okresné kolo vo florbale starších žiačok. Naše žiačky podali výborný výkon, ktorý im vyniesol pekné druhé miesto.

              Celkové poradie:

              1. miesto ZŠ J. Švermu

              2. miesto  ZŠ s MŠ Koškovce

              3. miesto ZŠ s MŠ Košarovce

              4. miesto ZŠ s MŠ a ŠJ Kamenica nad Cirochou

              Blahoželáme!

          • OKRESNÉ KOLO VO FLORBALE STARŠÍCH ŽIAKOV
            • OKRESNÉ KOLO VO FLORBALE STARŠÍCH ŽIAKOV

            • Dňa 27. 3. 2023 sa konalo okresné kolo vo florbale starších žiakov. Naša účasť sa skončila nádherným              1. miestom, keď naši žiaci porazili všetky zúčastnené školy a postúpili na krajské kolo.

              Konečné poradie:

              1. miesto ZŠ s MŠ Koškovce

              2. miesto ZŠ Hrnčiarska

              3. miesto ZŠ Pugačevova

              4. miesto ZŠ s MŠ a ŠJ Kamenica nad Cirochou

              Blahoželáme!

          • MORENA, MORENA, DO LABORCA HODENÁ ...
            • MORENA, MORENA, DO LABORCA HODENÁ ...

            • Morena, Morena, do Laborca hodená...

              Morena vládkyňa zimy už stráca svoju moc a tak je na čase, aby odovzdala svoje žezlo a nechala vládnuť pani Jar. 

              Jar je považovaná za začiatok niečoho nového. S príchodom teplých slnečných lúčov prichádza radostné obdobie, ktoré je vyjadrené vo zvykoch, tradíciách, riekankách, piesňach a hrách.

              Deti Základnej školy sa s Morenou prešli dedinou spevom a prekáračkami. Pri rieke sme morenu zapálili a hodili do vody - poslali sme s ňou všetko zlé, temné a choré. Riekankou a piesňou o slniečku sme privítali jar. Cestou sme navštívili pána starostu a denný stacionár. Spolu so starkými sme si pripomenuli a oživili ľudové zvyky. 

               Realizáciou takýchto aktivít sa snažíme u detí budovať vzťah k tradíciám našich predkov. Ukázali sme, že si uchovávame a ctíme tradície k folklóru, spevu a tancu.  

              Čerňová Ivana

          • ZÁŽITKOVÉ UČENIE V ŠKD
            • ZÁŽITKOVÉ UČENIE V ŠKD

            • V ŠKD bol týždeň plný zaujímavostí a bohatého programu. Najprv sme sa zapojili do výzvy Obuj si ponožky rôznej farby. Spolu s vychovávateľkami sme takto prejavili svoje sympatie a podporu ľuďom s Downovým syndrómom.

              Krásu, zdravie a nenahraditeľnosť nášho zeleného bohatstva – LESA sme si v ŠKD pripomenuli pri príležitosti Medzinárodného dňa lesov. Deti sa dozvedeli, že kľúčovým posolstvom lesa pre človeka je aj to, že sú prírodné lekárne. Presvedčili sa o tom aj tým, že si mali možnosť vychutnať  bylinkový čaj ochutený medom. Na záver deti vyrábali stromy, kde si každý nakreslil, napísal, načo všetko nám slúži les a ako ho máme chrániť.

              V tomto týždni sme si pripomenuli aj Svetový deň vody. Už deň vopred si deti vyrábali čelenky v tvare kvapky vody. Ráno prišli oblečené v modrých tričkách. Vychovávateľky ŠKD pre nich pripravili rôzne zaujímavé aktivity. Spoločne spievali, maľovali, aj učenie prebiehalo zábavnou formou. Deti sa prostredníctvom týchto aktivít pútavým spôsobom dozvedeli veľa o význame a dôležitosti vody pre ľudí, rastliny a živočíchy. Celá akcia bola zavŕšená hrou Putujúca kvapka, ktorú si zahrali na školskom ihrisku.

              Všetky aktivity boli smerované nato, aby vyvolali v deťoch, čo najviac pozitívnych zážitkov. Svedčili o tom aj šťastné a usmievavé tváre detí, ktoré sa s radosťou zapájali do každej z nich.

              Ivana Čerňová, Katarína Paličková

               

          • DEŇ LESOV
            • DEŇ LESOV

            • „Zdravé lesy pre zdravých“ je motto Medzinárodného dňa lesov 2023, aj preto sme si na našej škole v dňoch 20. – 23. marca na hodinách geografie, občianskej náuky a pracovného vyučovanie tento deň pripomenuli. V úvode hodiny sme diskutovali o význame a dôležitosti lesov pre život človeka. Potom sme podľa herbára poznávali a rozoznávali lesné stromy. Nasledovalo rozdelenie do skupín, kedy každá skupina mala didaktickú hru, v ktorej sme si overili svoje vedomosti. Zbierali sme body za každú úlohu. Aktivity s názvom Sleduj stopy, Príručka pozorovateľa, Nájdi správny tieň a Pomiešané semienka  sa nám veľmi páčili. V závere sme rôznou technikou vytvárali stromy, z ktorých vznikla pekná a náučná nástenka vo vestibule školy.

              PaedDr. Gajdošová

               

          • KARPATSKÁ KRASLICA, NÁVŠTEVA HAZZ V HUMENNOM
            • KARPATSKÁ KRASLICA, NÁVŠTEVA HAZZ V HUMENNOM

            • Veľká noc sa blíži a ku nej neodmysliteľne patria maľované vajíčka – kraslice. Ľudská fantázia nepozná hranice, lebo kraslice v súčasnej dobe pripomínajú umelecké dielo, ktoré môžeme len obdivovať.

              Mohli sa o tom presvedčiť aj naši žiaci 1. - 4. ročníka, keď sme dňa 30.3.2023 zavítali do Vihorlatského múzea v Humennom, kde sa konala výstava Karpatská kraslica 2023. Nevedeli sme odtrhnúť zrak od množstva kraslíc vytvorených rôznymi technikami. Dozvedeli sme sa aj veľa informácií o nich a mnohé kraslice pochádzajú aj zo zahraničia. V poslednej miestnosti sa konali dlho očakávané tvorivé dielne. Najprv sme sa dozvedeli o zaujímavých technikách krasličiarstva a jedna z nich nám bola aj prakticky ukázaná. Potom nasledovalo samostatné kreatívne tvorenie. Na stoloch boli pripravené rôzne pomôcky a žiaci si mohli zvoliť techniku, ktorá sa im páči. Svoje umelecké výtvory si zobrali aj domov.

              Po tvorivých dielňach sme sa so žiakmi presunuli do zariadenia HaZZ v Humennom, kde sa mohli bližšie oboznámiť s prácou hasičov. Zaujala ich technika a hlavne hasičské autá, do ktorých si na chvíľu mohli aj sadnúť. Okrem toho si každý vyskúšal aj striekanie vodou. Žiaci odchádzali zo zariadenia veľmi šťastní a spokojní a väčšina z nich bola presvedčená, že sa v budúcnosti stane hasičmi.

              Pred odchodom vlaku sme navštívili aj cukráreň Daisy a obchod Tomino, kde si mohli žiaci kúpiť aj sladkosti a niečo na pamiatku. Akcia sa všetkým veľmi páčila, o čom svedčili ich šťastné tváre. 

              Mgr. Stirčáková

               

          • PREDSTAVÍM VÁM SVOJU KNIHU
            • PREDSTAVÍM VÁM SVOJU KNIHU

            • Pod týmto názvom sa konala akcia, ktorá 31.3.2023 uzavrela Cestu za poznaním literatúry. Takto sme nazvali činnosť žiakov v Mesiaci knihy. Tentokrát žiaci 5. – 9. ročníka na hodinách literatúry hovorili o knihe, ktorá ich najviac oslovila. Spolužiakom povedali zopár slov o autorovi, o žánri, ktorý je pre nich TOP a o príbehu, ktorý ich zaujal. Samozrejme, podrobnosti ani záver neprezradili. Vopred pripravenou prezentáciou sa totiž snažili odporučiť chlapcom i dievčatám zaujímavú detektívku, historický román či fantasy literatúru. Tí mladší si pozreli zaujímavé rozprávky a zahrali sa na ilustrátorov,  tretiaci každý deň hovorili o inej knihe.

              Celá séria akcií žiakov bavila. Do činnosti sa zapojili aj rodičia, niektorým žiakom pomáhali asistentky učiteľa, no väčšina pracovala samostatne. Môj hrdina internetu; Aj ja čítam...; Povedali o knihách... . Takto vyučujúce nazvali hodiny čítania a literatúry a teraz už len veria, že možno toto netradičné vyučovanie ich zverencov zaujme natoľko, že čítanie kníh sa stane ich koníčkom.

              Mgr. J. Gavalčinová

          • MAREC MESIAC KNIHY - Z ROZPRÁVKY DO ROZPRÁVKY
            • MAREC MESIAC KNIHY - Z ROZPRÁVKY DO ROZPRÁVKY

            • Máme tu marec – mesiac knihy. Pri tejto príležitosti sme pre detičky pripravili množstvo aktivít. Našim  cieľom bolo vzbudiť u nich záujem o detskú literatúru a motivovať ich k čítaniu detských kníh, leporel, časopisov a hlavne ako zaobchádzať s knihami. Deti počas celého týždňa prezerali knihy, počúvali, pozerali rozprávky, čítali maľované čítanie, naučili sa básničku, zakresľovali omaľovanky, vyrábali knihy Červená Čiapočka, Snehulienka, O sliepočke, Tri prasiatka. Navstivili sme obecnú knižnicu. Deti mali veľmi veľa zážitkov z celého rozprávkového týždňa.                                             

              Tatiana Hermanová, Jana Štefanová 

          • SVETOVÝ DEŇ VODY V MŠ
            • SVETOVÝ DEŇ VODY V MŠ

            • Dňa 22. marca sme si v MŠ pripomenuli Svetový deň vody. Na tento deň sme sa veľmi tešili. Ráno sme deti obliekli do modrých tričiek. Pomocou prezentácie sme deti oboznámili o tom, aká je voda dôležitá, že je súčasťou nášho života, bez vody by nebol život na zemi. Pripravili sme deťom rôzne aktivity:                            Vyrábali sme mraky a dažďové kvapky, zakresľovali pracovné listy, čítali maľované čítanie, spoločne spievali, maľovali, robili pokusy, ale hlavne sa zábavne učili.  Deti sa prostredníctvom týchto aktivít pútavou formou dozvedeli  veľa o význame a dôležitosti vody pre ľudí, rastliny a živočíchy. Na zaver sme sa zahrali hru Dažďová kvapka.                                              
              Tatiana Hermanová 

          • NÁUČNÝ CHODNÍK HUBKOVÁ
            • NÁUČNÝ CHODNÍK HUBKOVÁ

            • Deň po Medzinárodnom dni lesov sme sa my, žiaci rôznych ročníkov, vybrali do Humenného objavovať krásy našej prírody. Naša objavná cesta začala na Hubkovej v Humennom pri židovskom cintoríne, kde sme si zopakovali učivo z dejepisu o živote Židov.

              Potom naše kroky smerovali k objektu, kde sme mohli pozorovať lesnú zver – daniele. Lesnou cestou sme pomocou edukačných tabuli spoznávali lesné stromy, lesné vtáky a lesné zvery. Dokonca sme objavili tabuľu o športe Nordic Walking. Taktiež sme si zopakovali, čo patrí a nepatrí do lesa. Pred cestou domov sme si oddýchli na námestí, kde sme si v obchode zopakovali aj matematiku o percentách. Nakoniec sme zistili, že sme prešli cca 7km. Síce nás boleli nohy, ale sme na seba hrdí, že sme takúto cestu zvládli.

              Žiaci špeciálnych tried

                         

          • NÁVŠTEVA KNIŽNICE V HUMENNOM
            • NÁVŠTEVA KNIŽNICE V HUMENNOM

            • Mesiac marec je označovaný ako mesiac knihy. Kniha patrí od nepamäti medzi neodmysliteľných spoločníkov mladších i starších. 

              Aj na našej škole sa snažíme vštepovať žiakom pozitívny vzťah ku knihe už od raného veku. Prispela k tomu 16.3.2023 aj návšteva Vihorlatskej knižnice v Humennom so žiakmi 1. – 4. ročníka. Naši žiaci tam mohli získať vela užitočných rád ako si knihy v knižnici vypožičať, orientovať sa v nej, ale zároveň si aj rozšírili okruh svojich poznatkov o knihách a o zaujímavých spisovateľoch, ktorí ich vytvorili. Vypočuli si aj poučnú zvieraciu rozprávku
              o význame priateľstva v podaní našej knihovníčky.

              Žiaci 3. - 4. ročníka navštívili aj Vihorlatské múzeum, kde mohli obdivovať a zároveň získať veľa zaujímavých informácií zo zvieracej ríše. Tí mladší si mohli v blízkom obchode nakúpiť rôzne darčeky. Všetci boli spokojní  a tešili sa zo zážitkov, ktoré prežili.

              Mgr. Stirčáková
               

          • MÔJ PODNIKATEĽSKÝ PLÁN
            • MÔJ PODNIKATEĽSKÝ PLÁN

            • „Je lepšie niečo vyskúšať a keď to nepôjde, tak sa z toho poučiť, než celý čas nerobiť nič.“
              Mark Zuckerberg

              V tomto duchu sme počas hodín občianskej náuky vytvárali svoj malý podnikateľský plán. Zamysleli sme sa nad tým, v akom smere a v čom by sme chceli podnikať, ak by sme mali takú možnosť. Postupne nám na papier pribudol názov našej firmy, jej sídlo, počet zamestnancov a ich pozície. Osobné údaje a cieľ nášho podnikania dotvorilo predtlačené tlačivo malého podnikateľského plánu. Samozrejme, že každá dobrá firma a spoločnosť potrebuje aj dobrú reklamu, preto sme si vytvorili reklamné plagáty a bannery. Prezentácia pred triedou zožala veľký úspech a svojimi produktmi a službami by sme vedeli vytvoriť spoločnú firmu. Už len počkať a sen sa možno raz stane skutočnosťou...

              PaedDr. Gajdošová

          • METEOROLÓGOVIA Z 5.A
            • METEOROLÓGOVIA Z 5.A

            • Prázdniny sú dňami oddychu. Aby nám však za školou nebolo smutno, počas jarných prázdnin sme sa zahrali na meteorológov. Do vopred pripravenej tabuľky sme  v mieste bydliska v dňoch od 6. do 8. marca 2023 štyrikrát za deň zaznamenávali meteorologické údaje. Merali sme teplotu, z ktorej sme vypočítali priemernú teplotu dňa. Zaznamenávali sme  východ a západ Slnka. Sledovali sme formy zrážok - dážď alebo sneh. Rovnako aj či fúka vietor alebo je bezvetrie. Takto vyplnenú tabuľku sme dotvorili smerovými ružicami a meteorologickými prvkami. Povieme vám bola to riadna fuška, najmä to ranné vstávanie sledujúc východ Slnka. Ale my šikovní z 5.A sme to zvládli. Svoje projekty sme prezentovali na hodinách geografie, kde nám odmenou boli výborné známky.

              PaedDr. Gajdošová

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Koškovce 134
      • 0905541712
      • 057 78 88 000 0918 462 501
      • Koškovce 134 Koškovce Slovakia
      • 036158933
      • 2021339100
      • Telefón: 057/77 97 116 Mobil: 0915 440 505 Email: veducasjkoskovce@gmail.com
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje