• Novinky

          • SVETOVÝ DEŇ MLIEKA V MŠ
            • SVETOVÝ DEŇ MLIEKA V MŠ

            • 25.09.2023 sme si v našej škôlke pripomenuli Svetový deň mlieka v školách. Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek ľudskej výživy. Keďže je mlieko bielej farby, tak aj my sme naše detičky obliekli do tričiek bielej farby. Pripravili sme prezentáciu o kravičkách, o výrobe mlieka a mliečnych výrobkoch. Každé dieťa si zakreslilo svoju kravičku Evičku a vyrobili si čelenku. Najväčším prekvapením bolo dojenie kravičky a ochutnávka mliečnych výrobkov, mlieka, ktoré si ochutili sladkou tyčinkou. Popriali sme si dobrú chuť!

              Tatiana Hermanová    

          • DEŇ VĎAČNOSTI
            • DEŇ VĎAČNOSTI

            • 21. september je Svetovým dňom vďačnosti. Na hodinách etickej výchovy v špeciálnych triedach sme si tento deň pripomenuli aktivitami. Vytvorili sme abecedu vďačnosti, za čo v živote môžeme ďakovať.  Aj za to „dobré“, aj za to „zlé“. Vypracovali sme pracovný list, kde sme na prsty ruky napísali päť osôb v živote, ktorým za veľa vďačíme. Čo je však najdôležitejšie, naučili sme sa, že musíme používať viac slovo ĎAKUJEM a ohodnotiť to, čo v živote máme.

              PaedDr. Gajdošová

          • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV
            • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV

            • Aj tohto roku sme si na našej škole pripomenuli EDL – Európsky deň jazykov a to na hodinách anglického jazyka, nemeckého jazyka a ruského jazyka.

              Povedali sme si pár zaujímavostí o cudzích jazykoch, spomenuli umelý jazyk esperanto, mŕtvy jazyk latinčinu, najstaršie jazyky ako sú : čínština, kórejčina, arméčtina, hebrejčina, gréčtina, latinčina.  Na svete existuje až 7 000 rôznych jazykov, viac ako polovica obyvateľstva Zeme hovorí jedným z 23 najpoužívanejších jazykov. Žiaci skladali puzzle vlajok , k nim písali názvy daných krajín a oficiálny jazyk krajiny, urobili si kvíz o cudzích jazykoch. Vo viacerých triedach počúvali piesne v rôznych jazykoch Európy a hádali v akom jazyku pieseň počuli.

              My, vyučujúce, dúfame, že sa aktivity žiakom páčili a uvedomili si význam učenia sa jazykov.

          • ZÁLOŽKA DO KNIHY
            • ZÁLOŽKA DO KNIHY

            • Záložky do knihy majú praktický význam pre označenie strany v knihe a zároveň môžu mať aj emocionálny alebo estetický význam pre čitateľa. Je to jednoduchý nástroj, ktorý zlepšuje zážitok z čítania a pomáha udržiavať knihu v dobrom stave.

              Takéto krásne záložky vytvorili žiaci 1. stupňa. Aj takouto milou aktivitou chceme podporiť u žiakov čitateľskú gramotnosť a radosť z čítania.

              Mgr. Gondorová

          • SVETOVÝ DEŇ SRDCA V MŠ
            • SVETOVÝ DEŇ SRDCA V MŠ

            • V našej materskej škole sme si 27.09.2023 pripomenuli Svetový deň srdca.                                        Prostredníctvom videa sa deti dozvedeli aké je dôležité srdce v našom živote. Ako je dôležité sa starať o svoje telo, zdravo sa stravovať, veľa športovať a otužovať sa na čerstvom vzduchu. 

              Aktivity: Deti mali pripravené farebne papiere, nožnice, lepidlo, rolka toaletného papiera, farbičky s ktorých si vyrobili najprv srdiečka, čelenku na ktorú si nalepili srdiečko, postavičku, ktorú vyfarbili, nalepili srdiečko na ľavú stranu a nalepili na rolku. Spoločne sme to zvládli.                                      

              Tatiana Hermanová 

          • MEDZINÁRODNÝ DEŇ ČOKOLÁDY V MŠ
            • MEDZINÁRODNÝ DEŇ ČOKOLÁDY V MŠ

            • Medzinárodný deň čokolády, ktorý pripadá na 13. septembra,  je oslavou najpopulárnejšej sladkosti na svete – čokolády. Čokoláda je okamžitým zdrojom energie pre telo i dušu, pomáha odstraňovať napätie a stres a zároveň vyvoláva v človeku príjemné pocity a pokoj. 

              Aj my sme našim detičkám v  škôlke pripravili deň plný čokolády. Deti súťažili v strihaní cukríkov na šnúrke, skladali veľkú papierovú čokoládu, ktorú si zakreslili. Z vyrobenej čokolády si urobili srdiečko. Na záver si deti pochutnali na horúcej čokoláde do ktorej si namáčali piškóty, odniesli si domov aj recept na jej výrobu.

               Domáca čokoláda: BB puding – 250g, Pokrmový tuk – 250g, Práškový cukor – 250g, Kakao – 50g. Vo vodnom kúpeli všetky suroviny zmiešame. Plníme do formičiek a dáme stuhnúť na chladné miesto.                                                             

              Tatiana Hermanová                                                       

          • RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE
            • RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE

            • Vážení zákonní zástupcovia žiakov, oznamujeme Vám, že dňa 20. septembra 2023 /streda/ o 15,15 hod. sa v našej škole uskutoční plenárne a triedne rodičovské združenie. Zároveň sa bude voliť zástupca rodičov do Rady školy.

               

              Vaša účasť je dôležitá.

          • PRVÁCI NA NÁVŠTEVE V ŠKÔLKE
            • PRVÁCI NA NÁVŠTEVE V ŠKÔLKE

            • Milá návšteva v škôlke.

              Dňa 08.09.2023  zazvonil zvonček v škôlke, zostali sme prekvapení, kto k nám prišiel. To bola aká vzácna návšteva, keď k nám prišli naši kamaráti z 1. a 2. ročníka spoločne so svojou pani učiteľkou Žanetou. Spolu sme si zaspievali,zatancovali,zarecitovali, zahrali pohybové hry a bolo nám spolu super.                     

              Tatiana Hermanová 

          • PRVÉ DNI V NOVOM ŠKOLSKOM ROKU
            • PRVÉ DNI V NOVOM ŠKOLSKOM ROKU

            • Žiaci ZŠ s MŠ nezačali školský rok s knihou v ruke. V utorok si na prvých hodinách oprášili svoje teoretické vedomosti týkajúce sa ochrany života a zdravia človeka, ktoré si ešte v ten deň overili v praktickej časti.

               V stredu si svoje športové  schopnosti preverili v športových disciplínach. Koškovský beh  začali naše najmenšie detičky z MŠ. Pokračoval 1. stupeň, po ňom druhý. Všetkých povzbudzoval starosta obce Koškovce a pedagogickí pracovníci. Po ňom žiaci pokračovali  v súťažení. Sed – ľah, streľba zo vzduchovky, stolný tenis, štafeta – to sú len niektoré z mnohých disciplín, v ktorých všetci podali výkon podľa svojich schopností. Samozrejme, každý chcel byť najlepší a vyhrať Pohár RŠ.

              Snaha súťažiacich bola veľká. Počasie im prialo a úsmevy na ich tvárach prezrádzali, že začiatok školského roka si naozaj užili. Víťazi a ocenení prevzali z rúk RŠ medaily a víťazný pohár naplnený sladkou odmenou.                                                                   

          • SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE ŠKOLSKÉHO ROKU 2023/2024
            • SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE ŠKOLSKÉHO ROKU 2023/2024

            • 4. septembra 2023 sa otvorili všetky brány základných a stredných škôl na Slovensku. Aj učitelia v Koškovciach čakali svojich žiakov  - starých aj nových v budove školy. Žiaci si vypočuli slávnostný príhovor z úst riaditeľky školy a starostu obce. Obaja privítali prvákov, ktorí spolu s rodičmi hrdo po prvýkrát vkráčali do „veľkej“ školy. Riaditeľka tiež povzbudila deviatakov, ktorých čaká vážne rozhodnutie, a to výber strednej školy, popriala veľa úspechov všetkým žiakom i zamestnancom školy.

              Pani riaditeľka, zástupkyňa školy a pán starosta obce ešte v ten deň navštívili najmenších členov našej veľkej školskej rodiny – malých škôlkarov. Boli malé slzičky, aj plač, potom úsmevy ale napokon sa rozhovorili a ukázali čo v ich škôlke všetko majú ...

          • POZNÁVAME INŠTITÚCIE
            • POZNÁVAME INŠTITÚCIE

            • V piatok, 9.júna, sme sa vybrali spolu s našimi pani učiteľkami do Humenného poznávať inštitúcie mesta Humenné. Trochu nám naše poznávanie pokazilo počasie. No my sme to nevzdali, a  napriek daždivému počasiu sme sa boli pozrieť na Regionálny úrad verejného zdravotníctva, Okresný úrad v Humennom, Úrad práce sociálnych vecí a rodiny, Slovenskú sporiteľňu, banky a pod. Pani učiteľky nám v krátkosti vysvetlili, aká je úloha jednotlivých inštitúcii a potom sme sa kvôli nepriaznivému počasiu vybrali radšej schovať v teple a dali sme si pizzu 😊 Ďakujeme naším pani učiteľkám, Surmajovej a Ficovej.

              Žiaci 9.C/6.B triedy

          • RÓMSKA PIESEŇ
            • RÓMSKA PIESEŇ

            • Dňa 24.05.2023 sa na našej škole uskutočnila súťaž v speve pod názvom Rómska pieseň. Už z názvu vyplýva, že sa jej zúčastnili naši žiaci rómskej národnosti.

              Súťažiaci sa prezentovali zaspievaním ľubovoľnej piesne v skupinkách, dokonca aj za vlastného doprovodu na hudobnom nástroji.

              Všetci zúčastnení dostali sladkú odmenu a, samozrejme, víťazi sladkú cenu.

          • ŠKOLSKÝ VÝLET V POĽSKU
            • ŠKOLSKÝ VÝLET V POĽSKU

            • V stredu 7. júna sme sa vybrali na školský výlet do družobných škôl v Poľsku.
              Čakal nás bohatý program, premenlivé počasie a zážitky. Čo sa športovania týka, zahrali sme si basketbal, futbal, volejbal. V škole v Bliznom sme využili školský bazén na zábavu a relax. Diskotéky boli tiež príjemným spestrením pobytu. Plavba loďou pred hroziacou búrkou bola príjemným zážitkom.
              Z historických zaujímavostí bolo poučné vidieť a spoznávať históriu na Dukle, v Údolí smrti, v Karpatskej Tróji i v drevenom kostole zapísanom v zozname UNESCO v obci Blizne.
              Na vojenskom cintoríne pri pamätníku na Dukle sme si uctili pamiatku padlým v ťažkých bojoch na sklonku 2. svetovej vojny. Pri spiatočnej ceste sme si opäť pripomenuli ťažké boje v Údolí smrti.
              Karpatská Trója - Bola to zaujímavá prehliadka pravekých a včasno stredovekých hradísk, ktoré sa budovali aj   v severnej časti Karpatskej Kotliny - na území Maďarska, Slovenska, Poľska a Zakarpatskej Ukrajiny. Mohutné hradby chránili počas viacerých prehistorických období kráľovské mestá. Ich pozostatky sú viditeľné v teréne ešte aj v súčasnosti. A práve jedno z takýchto mohutných opevnení bolo skúmané aj blízko poľskej dediny Trzcinica, na mieste ktorého je dnes vybudované archeologické múzeum v prírode. Vďaka unikátnosti polohy, monumentálnosti jej valov a bohatstvu nálezov, v ktorých je možné badať vplyvy z oblasti Egeidy, bolo toto miesto poeticky nazvané Karpatská Trója.
              Priehrada SOLINA - najväčšie umelé jazero v Poľsku, vytvárajú rieky San a Solinka. Jazero vzniklo v roku 1968 spolu s výstavbou priehrady Solina. V súčasnosti je priehrada najväčšou priehradou a vodnou elektrárňou v Poľsku. Práve tam sme zažili plavbu výletnou loďou – bez búrky. Tiež jazda na najnovšej lanovke v Poľsku bola pre „niektorých zážitková“ .
              Veľkolepé výrobky zo skla, ako aj ich výrobu „on line“ nám predviedol sám zakladateľ a majiteľ sklárne Sabina. Porozprával nám o vzniku rodinnej firmy a poukázal na silu súdržnosti v rodine, práci, vlasti, tradíciám a vzdelaniu.
              Veríme, že príjemné zážitky z tohto výletu ostanú v našich spomienkach navždy.

          • MALÍ TVORCOVIA KOMIKSU
            • MALÍ TVORCOVIA KOMIKSU

            • Komiks ako kreslený seriál komických alebo dobrodružných príbehov s textom v tzv. bublinách, si získava srdcia nielen detí, ale radi po ňom siahnu aj dospelí. Nájdeme ho hlavne v časopisoch, ale sú uverejňované aj knižnou formou.

              Aj naši piataci sa o komikse učili na hodinách slovenskej literatúry. Dozvedeli sa o jeho pôvode, ale aj o jeho tvorcoch u nás i vo svete. Stali sa tiež malými tvorcami komiksu, keď mali vymyslieť svoj vlastný a na vyučovacej hodine si ho aj odprezentovať. Úlohy sa zhostili svedomite a práca na komikse ich veľmi bavila. V ich podaní vznikli zaujímavé postavy a príbehy na pokračovanie a niektoré sľubujú aj pokračovanie nabudúce. Tešíme sa nato!

              Ktovie, či raz nebudú medzi nimi ďalší úspešní tvorcovia komiksu. Záleží len na nich.

              Mgr. Stirčáková

          • VČELA – DARKYŇA ŽIVOTA
            • VČELA – DARKYŇA ŽIVOTA

            • Kde sú včely, tam je život. Rastú tam rastliny, kvitnú stromy a aj človek môže žiť plnohodnotne. Bez nich by sme sa nemohli tešiť zo sladkého ovocia alebo farebných kvetovOkrem toho sú to veľmi zaujímavé tvory, ale v posledných rokoch sa ich počet stále znižuje.

              Aj naši druháci sa na hodinách prvouky veľa naučili o spoločenstve včiel. Dozvedeli sa o stavbe tela jednotlivých členov včelieho spoločenstva, o úlohách, ktoré v ňom plnia a mnoho iných zaujímavostí. Dozvedeli sa aj o tom, že včely produkujú rôzne biologicky vysoko hodnotné produkty ako je med, včelí jed, vosk, propolis a materská kašička a o ich využití.

              Na záver vytvorili zaujímavé projekty, v ktorých vyjadrili, čo všetko o nich už vedia. Všetci sa veľmi snažili, bolo zjavné, že ich táto téma veľmi zaujala.

              Mgr. Stirčáková

               

          • VÝLET DETÍ Z MŠ DO MEDZILABORIEC
            • VÝLET DETÍ Z MŠ DO MEDZILABORIEC

            • Dňa 22.6.2023 sme sa s deťmi vybrali na výlet do Medzilaboriec. Cesta vlakom a autobusom bola pre nás veľmi zaujímavá.  Pri prechádzke mestom sme videli rôzne historické pamiatky, Mini skanzen nás veľmi zaujal, možno nabudúce sa tam vrátime, no najväčší úspech mala zmrzlina  

              Tatiana Hermanová 

          • DEŇ OTCOV V MŠ
            • DEŇ OTCOV V MŠ

            • Deň otcov rovnako ako deň matiek patria medzi symbolické medzinárodné dni. Nejde tak o tradičný štátny sviatok či deň pracovného pokoja. Oslavuje sa vždy tretiu júnovú nedeľu v danom roku. My v našej škôlke sme pripravili na deň otcov darček v podobe srdiečka, naučili sa báseň a s láskou odovzdali tento darček svojmu ockovi. 

              Tatiana Hermanová 

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Koškovce 134
      • 0905541712
      • 057 78 88 000 0918 462 501
      • Koškovce 134 Koškovce Slovakia
      • 036158933
      • 2021339100
      • Telefón: 057/77 97 116 Mobil: 0915 440 505 Email: veducasjkoskovce@gmail.com
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje