• Novinky

          • FAŠIANGOVÁ VESELICA V ŠKD
            • FAŠIANGOVÁ VESELICA V ŠKD

            • Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde... jedna z najznámejších a na Slovensku najrozšírenejších fašiangových pesničiek. Podľa tradícií počas fašiangov prevláda bujará zábava. Posledný fašiangový týždeň vládla aj v ŠKD zábava, radosť a smiech. Spoločne sme si pripravili veselú výzdobu, ktorou sme skrášlili oddelenia  a spievali sme aj veselé piesne.

              Popoludnie plné spevu a moderného tanca sme si užili v stredu 7. februára. Zabávali sme sa pri hrách, vyšantili sa pri stoličkovom tanci a svoju šikovnosť precvičili pri tanci s balónmi.  Tanečné schopnosti sme ukázali pri belgickom tanci a spevácke talenty v karaoke speve.

              Čas hojnosti a veselosti sme si spríjemnili sladkými maškrtami. Tradičné fašiangové jedlo - vyprážané šišky so sladkým džemom, chutné chlebíky a sladký džús, ktoré  nachystali pani vychovávateľky nám počas zábavného popoludnia padli vhod.

              Takto sme si pripomenuli tradičné fašiangové tradície v ŠKD. Teraz už môžeme sa vrátiť do tradičných povinností  - učenia sa, čítania, písania domácich úloh ...:-)

          • KARNEVAL V MŠ
            • KARNEVAL V MŠ

            • Karneval je tanečná ľudová zábava, pre ktorú je typické používanie masiek a rôznych kostýmov. Tradične sa koná v období pred Veľkým pôstom, vo fašiangovom čase. Pani učiteľka rozprávala deťom, čo znamenajú slová fašiangy, karneval. Celý týždeň sme vyrábali masky, škrabošky, robili sme rôzne aktivity, vyzdobovali sme interiér materskej školy. V piatok 09.02.2024 sme mali v škôlke karneval. Všetky detičky si ráno do škôlky doniesli masky, do ktorých sa neskôr prezliekli a zábava sa mohla začať. Kvetinka, netopier,  čarodejník,kostra, policajta, hasič a mnoho ďalších.  Nasledovala zábava spojená so súťažami a samozrejme nechýbalo pohostenie. Detičky boli odmenené diplomom a darčekom. Radosť to bola obrovská.    

              Tatiana Hermanová 

          • FAŠIANGOVÁ VESELICA V ZŠ
            • FAŠIANGOVÁ VESELICA V ZŠ

            • Fašiangy patria medzi pohyblivé sviatky trvajúce od Troch kráľov po Popolcovú stredu. Počas tohto obdobia sa v minulosti konali fašiangové obchôdzky s rôznymi typmi masiek sprevádzané fašiangovými tancami. Aj v našej škole, sme si túto tradíciu pripomenuli v utorok 06.02.2024. Síce sme si neobliekli masky, ale na chodbe školy nás čakal fotokútik s rôznymi rekvizitami, kde nám vznikli krásne spomienkové fotografie. Prvú vyučovaciu hodinu sme venovali úprave zovňajšku, líčeniu. Potom sme sa presunuli do telocvične, kde nás milo privítala svojím príhovorom pani riaditeľka. Pán učiteľ Laco  nám zdôraznil, že každá významná spoločenská udalosť sa začína pekným tancom, preto nás naučil kroky toho najkrajšieho valčíka. Potom nasledovala voľná tanečná zábava. Smädní a hladní, sme sa na chvíľu odobrali do svojich tried, kde sme dostali sladkosť a džús. Potom nás opäť roztancovali rôzne piesne. Všetci sme sa spoločne tešili na vyhlásenie tomboly. Čakali nás krásne a zaujímavé ceny, ktoré si mnohí žiaci odniesli  domov. Je pekné, že aj keď sme sa neučili, veľa sme sa naučili a zostanú  nám navždy milé spomienky a nezabudneme na tradície našich predkov.

              PaedDr. Gajdošová, Mgr. Kuľhová, Mgr. Pohlová

          • VOĽBY NA HODINE OBČIANSKEJ NÁUKY
            • VOĽBY NA HODINE OBČIANSKEJ NÁUKY

            • Nenadarmo sa vraví, že je lepšie raz vidieť ako sto krát počuť. Po prebraní učiva o voľbách na hodine občianskej náuky, sme si vyčlenili hodinu, kde sme vedomosti prakticky využili. Rozdelili sme sa do troch skupín a úlohou každej skupiny bolo vytvoriť názov politickej strany, urobiť predvolebný plagát s predvolebným programom. Potom každá skupina prezentovala svoj volebný program a pomocou vopred pripravených hlasovacích lístkov sme pristúpili k voľbám. Žiaci odpovedali na otázky za akých okolností a ako môžu voliť. Každý sa podpísal v zozname voličov, odobral za plentu a vhodil lístok do hlasovacej urny. Potom sme spoločne spočítali hlasy a urobili poradie podľa preferenčných hlasov a strán. Našli sa aj neplatné lístky, vysvetlili sme si prečo sú neplatné. Cieľom tejto aktivity bolo pochopiť princípy volieb, ich význam a vyskúšať si, ako sa  žiaci majú správať, keď budú voličmi alebo členmi volebnej komisie.

              PaedDr. Gajdošová

          • PRÍBEHY O GUĽKOVI BOMBUĽKOVI
            • PRÍBEHY O GUĽKOVI BOMBUĽKOVI

            • V rámci rozvoja čitateľskej gramotnosti sa žiaci prvého a druhého ročníka začítali do knihy o Guľkovi Bombuľkovi. Boli pri jeho zrode, prežívali s ním jeho kamarátstva a tešili sa z jeho dobrodružstiev. Kniha sa deťom veľmi páčila.

              Mgr. Gondorová

          • VIANOČNÉ ČÍTANIE NA HODINÁCH CUDZÍCH JAZYKOV
            • VIANOČNÉ ČÍTANIE NA HODINÁCH CUDZÍCH JAZYKOV

            • Vianoce, najkrajšie sviatky v roku, sa blížia a my sme sa rozhodli na hodinách cudzích jazykov zrealizovať aktivitu Vianočné čítanie.

              Na hodinách anglického jazyka sme robili rôzne aktivity. Tretiaci a štvrtáci pracovali s časopisom Play. Tretiaci vypracovali úlohy s tematikou Vianoc a štvrtáci si prečítali a preložili text Krajčír z Gloucesteru. Potom hravo zvládli úlohy súvisiace s týmto textom. Piataci si vypočuli viaceré vianočné piesne, niektoré veľmi známe a potom lúštili krížovku a písali list Santa Clausovi. Šiestaci a siedmaci si precvičili slovnú zásobu s tematikou Vianoc a potom lúštili krížovku a vypracovali doplňovačku. Žiaci ôsmeho ročníka vypracovali pracovný list ako slávia Vianoce v rôznych krajinách sveta a pozreli si video Vianoce vo svete.

              Ruštinári si pozreli prezentáciu Vianoce vo svete. Dozvedeli sa o tom, kde sa pripravujú a aké rôzne vianočné jedlá a čo je typické pre jednotlivé krajiny v rámci národných tradícií.

              Nemčinári v 7.A triede vypracovali úlohy so zameraním na slovnú zásobu o Vianociach. Žiaci 8.A triedy pracovali s textom Onedlho  prídu Vianoce o vianočných zvykoch a tradíciách u nás , aj v nemecky hovoriacich krajinách. Následne mali vypracovať adventný kalendár s nemeckou slovnou zásobou. Deviataci pracovali s textom Popoluška a potom si pozreli kreslenú verziu tejto klasickej rozprávky.  Počas nasledujúcej vyučovacej hodiny si žiaci zopakovali slovnú zásobu a vytvorili projekt s témou Vianoce.

              Aj takéto aktivity rozširujú vedomosti o iných krajinách a umožňujú našim žiakom porovnávať naše vianočné zvyky a zvyky v rôznych krajinách sveta.

          • MEDZINÁRODNÝ DEŇ ŠKOLSKÝCH KNIŽNÍC
            • MEDZINÁRODNÝ DEŇ ŠKOLSKÝCH KNIŽNÍC

            • Medzinárodný deň školských knižníc vyhlásila Dr. BlancheWoolls, prezidentka asociácie školského knihovníctva a pripomína sa od roku 1999. Deň je oslavou školských knižníc, ich významu a prínosu pri vzdelávaní detí. Hlavnou myšlienkou je podpora vzťahu žiakov ku knihám, čítaniu a poznávaniu a získanie si väčšieho počtu milovníkov literatúry. Aj žiaci našej školy využívajú priestory školskej čitárne či už na hodinách čítania a literatúry, alebo v rámci ŠKD. Pri tejto príležitosti sa žiaci 1. stupňa z prečítaného príbehu pokúsili navrhnúť obálku knihy.

              Mgr. JanetteGondorová

          • VIANOČNÁ BURZA A VIANOČNÁ AKADÉMIA
            • VIANOČNÁ BURZA A VIANOČNÁ AKADÉMIA

            • Zasnežené mestá, dediny a zapálené sviece na adventnom venci naznačujú, že sa blížia najkrajšie sviatky v roku – Vianoce. V niektorých domácnostiach už rozvoniava pečivo a príbytky skrášľujú girlandy či nádherné ikebany. Deti otvárajú okienka na adventnom kalendári a vyjedajú sladké čokoládky. Jedno z okienok otvorili aj rodičia, starí rodičia a príbuzní detí a žiakov našej materskej i základnej školy. A čo si tam našli? Pozvanie na Vianočnú burzu spojenú s Vianočnou akadémiou. Mnohých to potešilo a 8.12.2023 navštívili základnú školu. Čaro Vianoc a vianočnú atmosféru bolo cítiť už od vchodových dverí. Nádherná výzdoba, stoly plné výrobkov žiakov , ba aj ich rodičov a starých rodičov, vianočných ozdôb, medovníčkov, ale aj hračiek a vianočných ikebán lákali kupujúcich. Vianočné dekorácie i Vianočná burza lahodili oku návštevníkov, no ich srdcia potešili piesne i tance v podaní ich najväčších pokladov – ich detí i vnúčat. Telocvičňou zneli tóny kolied i detských populárnych piesní. Malí  škôlkari a ich veľkí kamaráti spievali , tancovali, predvádzali vianočné zvyky i obyčaje. Program ukončila pani riaditeľka, ktorá sa prihovorila prítomným. Záver patril najstaršej kolede. Tichú noc spievali deti, žiaci, rodičia, starí rodičia, učitelia, skrátka všetci. A aké by to boli Vianoce bez darčekov? Rodičovské združenie na nich nezabudlo. Obdarovalo všetkých škôlkarov i žiakov základnej školy sladkými balíčkami.  

              Mgr. Jana Gavalčinová

          • MIKULÁŠ V MŠ
            • MIKULÁŠ V MŠ

            • Mikuláš, Mikuláš príď medzi nás!             

              Mikuláš je prvou predzvesťou vianočných sviatkov. Už tradične chodí medzi deti a rozdáva im darčeky. Inak tomu nebolo ani 6 decembra v našej MŠ. Celý týždeň sme sa pripravili na príchod Mikuláša, tým, že sme robili rôzne aktivity : Učili sa básne, piesne, tancovali, kreslili, vyrábali Mikulášov, Mikulášske čižmičky. Detičky si vyčistili čižmičky a uložili ich na okna. S veľkou nedočkavosťou sme očakávali Mikuláša. Dočkali sme sa. Deti boli odmenené Mikulášskou nádielkou kde prejavovali obrovskú radosť . Dúfame, že  Mikuláš príde o rok zas. 

              Tatiana Hermanová, Jana Štefanová  

          • KONZULTAČNÉ RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE
            • KONZULTAČNÉ RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE

            • Vážení zákonní zástupcovia žiakov!

              Oznamujeme Vám, že dňa 19.decembra 2023 (utorok) od 13,00 do 16,30 hod. sa uskutoční konzultačné RZ.

              Vaša účasť je dôležitá.

          • DEŇ VĎAKYVZDANIA NA HODINE ANGLICKÉHO JAZYKA
            • DEŇ VĎAKYVZDANIA NA HODINE ANGLICKÉHO JAZYKA

            • Sme vďační

              Deň vďakyvzdania je jeden z najvýznamnejších sviatkov Spojených štátov amerických. Jeho korene siahajú až do roku 1621. Oslavuje sa vo štvrtý novembrový štvrtok. Aj na našej škole sme si tento sviatok pripomenuli na hodinách anglického jazyka. Žiaci 3. a 4. ročníka si precvičili čítanie s porozumením, rozšírili slovnú zásobu súvisiacu s danou témou, ale predovšetkým premýšľali nad hodnotami, ľuďmi, či vecami, za ktoré sú vďační. Svoju vďačnosť vyjadrili aj tak, že to napísali, nakreslili na pozdrav. 

              Zuzana Hajdučková

          • JESEŇ V ŠKD
            • JESEŇ V ŠKD

            • Jesenné mesiace boli v našej škole v ŠKD plné zaujímavých aktivít, vďaka ktorým si budovali lásku k tomuto ročnému obdobiu. Deti si vyrábali krásne jesenné dekorácie, ktorými ozdobovali svoje oddelenia.

              Pri príležitosti Medzinárodného dňa jabĺčka sme písali básne a naučili sa niečo nové o jablkách. Pripomenuli sme si ich význam v našom jedálničku.

              Pri príležitostí Mesiaca úcty k starším sme kultúrnym programom prispeli do celoškolskej akcie pod názvom Darujem Vám svoje srdiečko. Piesňou, tancom a milým slovom sme potešili aj starkých na kultúrnom podujatí obce Koškovce.

              Pamiatku zosnulých sme si uctili zapálením sviečky na cintoríne.

              Na čo sa však deti najviac tešili, bola Šarkaniáda. V ten deň, keď nám jesenné počasie prialo a vietor bol priaznivý, deti vytiahli veselých šarkanov. S nadšením pozorovali čo dokáže vietor s ich farebnými lietajúcimi krásavcami. Nad Koškovcami sa vznášali vtáky, lietadlá či princezné. Obzvlášť sme obdivovali doma vyrobené šarkany.

              Deti sa vybláznili do sýtosti a naplnili srdiečka zážitkami.

              Hlavnou myšlienkou Medzinárodného dňa tolerancie, ktorý sme si pripomenuli 16. 11. bolo posolstvo tolerancie a jeho šírenie okolo seba. S deťmi sme sa rozprávali o význame priateľstva a kamarátstva. Zdôraznili sme si význam rešpektovania, pomoci a podpory ľudí so zdravotným znevýhodnením. Deti sa oboznámili s Braillovým písmom a taktiež si mali možnosť na malú chvíľu vyskúšať so zaviazanými očami prejsť určenú trasu a vžiť sa do role nevidiaceho.

              Čerňová, Paličková

          • STAVIAME MOSTY
            • STAVIAME MOSTY

            • Na hodine pracovného vyučovania vo 4. ročníku sme mali zaujímavú tému. Žiaci sa dozvedeli o rôznych druhoch mostov, na čo slúžia, z akých materiálov sú zhotovené.

              Bolo zjavné, že ich téma veľmi bavila. Žiaci dostali za úlohu vymyslieť svoj model zaujímavého mostu a doma ho vyrobiť z ľubovoľného materiálu. Vznikli kreatívne výtvory, ktoré zaujali všetkých, za čo si zaslúžili aj jednotku do žiackej knižky.

               Možno z niektorých raz vyrastú budúci konštruktéri.

              Mgr. Stirčáková

          • PROJEKT  "MOJA CUKRÁREŇ"
            • PROJEKT "MOJA CUKRÁREŇ"

            • Žiaci 5. A mali na hodinu slovenského jazyka - vytvoriť reklamný projekt na tému Moja cukráreň. Úlohu zvládli výborne, vznikli zaujímavé projekty s množstvom nápadov. Každý žiak musel zároveň svoju cukráreň prezentovať, začo bol odmenený potleskom. Všetky projekty boli tak inšpiratívne a vydarené, že si zaslúžili aj jednotku do žiackej knižky.

              Ktovie, či nie sú medzi nimi budúci úspešní podnikatelia a podnikateľky.

              Mgr. Stirčáková

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Koškovce 134
      • 0905541712
      • 057 78 88 000 0918 462 501
      • Koškovce 134 Koškovce Slovakia
      • 036158933
      • 2021339100
      • Telefón: 057/77 97 116 Mobil: 0915 440 505 Email: veducasjkoskovce@gmail.com
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje