• Novinky

          • Lyžiarsky výcvik
            • Lyžiarsky výcvik

            • Rozličné očakávania, obavy, túžby.... mali naši siedmaci pred lyžiarskym kurzom. Konečne 29. januára sme vyrazili na cestu. Netradične - vlakom sme v dobrej nálade docestovali až do Liptovského Mikuláša.

              Nasledovalo ubytovanie, obed, prevzatie lyžiarskeho výstroja a hneď na svah. Prvé stretnutie našich žiakov s lyžami v lyžiarskom stredisku SKI OPALISKO bolo zaujímavé :-) Učitelia museli zmeniť plánovanú metodiku podľa aktuálnych schopnosti žiakov. Obúvanie lyží, prvé pády, jazda vlekom ...boli zážitkom :-)

              Dobrá strava, kvalitné ubytovanie i nadšenie žiakov a túžba naučiť sa ovládať lyže boli hnacím motorom všetkých zúčastnených. Veríme, že lyžovanie našich žiakov nadchlo a lyžiarsky kurz bol príjemným zážitkom.

              Mgr. Martina Krížová

          • Okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku
            • Okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku

            • Dňa 16.01.2018 sa uskutočnilo okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku, ktorého sa zúčastnil aj náš žiak Peter Fic zo 7.B. Po dlhých týždňoch prípravy sa stretol so svojimi rovesníkmi, aby si zmerali sily v písomnej, aj ústnej časti súťaže. Peter to mal o to ťažšie, že šiel obhájiť minuloročné víťazstvo a to sa mu podarilo. Všetci mu srdečne blahoželáme a držíme prsty v krajskom kole, ktoré sa uskutoční 14.02.2018.

          • Spevy môjho rodu
            • Spevy môjho rodu

            • V dňoch od 2.- 4. 2. 2018 sa konal Celoslovenský festival spevákov rusínskej ľudovej piesne „SPEVY MÔJHO RODU“ staroľubovnianskeho okresu. Na festivale sa zúčastnili speváci z regiónov Bardejov, Humenné, Medzilaborce, Prešov, Snina, Stará Ľubovňa, Svidník, Stropkov a Vranov nad Topľou. Na základe regionálnych výberov našu školu úspešne reprezentovala žiačka 9. ročníka Viktória Jesenková. Podujatie sa realizovalo s podporou Úradu vlády SR, program Kultúra národnostných menšín.

          • Ďalší volejbalový turnaj učiteľov
            • Ďalší volejbalový turnaj učiteľov

            • V poľskom Besku sa 17.02.2018 uskutočnil ďalší volejbalový turnaj učiteľov, ktorého sa zúčastnili aj učitelia z Koškoviec. V príjemnej športovej atmosfére si všetci super zahrali. Všetky zápasy sa nakoniec rozhodovali v tajbrejkoch. Konečné poradie: 1. miesto ZS Blizne, 2. miesto ZŠ s MŠ Koškovce, 3. miesto ZS Besko.

          • Kolokvium sŕdc
            • Kolokvium sŕdc

            • Veď sa len pozrite! Tie učiteľky (Bobaľová, Firková, Partiková) si len tak postávajú, prechádzajú sa a decká sa samé učia! Za čo len berú plat! To by Vám napadlo pri „letmom“ pohľade na vyučovanie 14.02.1018 v triedach VI.A a VII.A v Základnej škole s materskou školou v Koškovciach.

              A naše zareagovanie.

              Nuž za to, že po večeroch, ba aj po nociach sme pripravovali pre žiakov, metódou vysoko efektívneho učenia úlohy v rámci vyučovacích predmetov (slovenský jazyk a literatúra, matematika, dejepis, anglický jazyk, chémia, fyzika, technika), prepojením témy Kolokvium sŕdc s rôznymi aktivitami.

              Podporujúce prostredie, zmysluplný obsah, možnosť výberu, obohatené prostredie, spolupráca, adekvátny čas, energizéry, nevnucovanie učiteľových ale dohodnutých pravidiel na základe vzájomnej dohody, okamžitá spätná väzba, to všetko a ešte aj kúsok viac tam bolo.

              Trieda nemala tradičnú podobu troch radov lavíc, ale členila sa do centier aktivít vybavených pomôckami potrebnými pre danú aktivitu (centrum snívania, učenia, hrania).Predmety neboli v 45 minútových intervaloch a vyučovanie nekončilo šiestou vyučovacou hodinou 12,15hod ale až 14,30hod.

              Deň začínal aktivitou, ktorá spojila v jednu chvíľu všetkých, ktorí boli prítomní v škole. Ako? Srdcom vďaky so slovami: Každý deň objím ľudí ktorých máš rád a povedz každému z nich mám ťa rád. Nasledovalo ranné kruhové „Dnes sa cítim...“ s prepojením na osobný príbeh vyrozprávaný online – Príbehy živých kníh – Matejom. „Špicľovanie“ bola nasledujúca aktivita, počas ktorej si žiaci mohli slobodne vybrať, ktorej z úloh sa budú venovať, aj to v akom poradí ju budú vykonávať.

              Počas celého dňa boli žiaci podnecovaní na hodnotenie svojich výkonov, výkonov spolužiakov. Vytvárali sme im priestor na sebahodnotenie. Prezentovaním svojich projektov, vyjadrením svojich pocitov na maliarske plátno ukončili svoje aktivity.

              Priebeh ich činnosti však bol občas prerušený „energizérom“ (prales, morzeovka, vajíčko, pohorie...) alebo návštevou ľudí sŕdc – anjelov bez krídel (riaditeľ školy RNDr. František Bočkay, starosta obce Koškovce Ing. Vladimír Babič, denný stacionár Koškovce PhDr. Martina Panocová, Teacher Guatemala Mgr. Jana Nesrstová).

              V závere nášho „spolčovacieho dňa dobra“ sme vo vestibule školy spoločne vystavili našu výslednicu.

              Ďakujeme riaditeľovi školy, že nám umožnil uplatniť tento model vyučovania, že sme mohli upustiť od zaužívaného prístupu a preniesť na žiakov časť zodpovednosti. Poukázať pri tom na ich tvorivé schopnosti, podporiť ich k učebnej motivácii, upevniť vzájomné vzťahy, slobodne, bez strachu prejaviť svoje názory, umenie počúvať a tolerovať názory druhých, dokázať daný problém prediskutovať a vyriešiť. Za intenzívnu činnosť ďakujeme aj „našej učiteľke“ Martinke Pohlovej.

              Ale to najväčšie ďakujeme patrí žiakom VI.A a VII.A. Bol to prekrásny deň. Vaša pohoda a nadšenie, ktoré sme dostali aj formou spätnej väzby – online dotazníkom - je našou odmenou.

              PaedDr. Jana Partiková

          • Keď sa drogy stanú prioritou
            • Keď sa drogy stanú prioritou

            • Pod takýmto názvom sa 26.1.2018 uskutočnila beseda našich siedmakov s Mgr. Oľgou Pastirikovou, psychologičkou Centra pedagogicko – psychologického poradenstva a prevencie v Humennom. Počas dvoch vyučovacích hodín pani Pastiriková žiakov veľmi pútavým spôsobom oboznámila s problematikou drog, nástrahami a nebezpečenstvom ich požívania, problematikou poškodzovania organizmu a psychiky každého jedinca, ktorý podľahne tejto novodobej „metle ľudstva“. Naši žiaci sa veľmi aktívne zapájali do besedy, kládli množstvo zaujímavých otázok a vytvorili veľmi príjemnú klímu počas vzájomnej komunikácie, za čo ich pani Mgr. Pastiriková pochválila.

          • Šaliansky Maťko
            • Šaliansky Maťko

            • Veľkú tradíciu na našej škole má okrem iných súťaží aj súťaž v prednese pôvodných slovenských povestí Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského. Táto súťaž má veľký význam pre deti, lebo sa v nej prezentuje krása našej slovenčiny, ale aj múdrosť našich predkov prostredníctvom nádherných slovenských povestí.

              Najlepší recitátori z našej školy Ema Mrízová z 3.A, Ema Kenderešová zo 4.ASamuel Balica zo 7.A nás 23.01.2018 reprezentovali v okresnom kole súťaže, ktoré sa uskutočnilo na Základnej škole Dargovských hrdinov v Humennom. Toho roku sa konal už XXV. ročník okresného kola v recitácií povestí. Stretlo sa tu až 38 recitátorov vo veku 8 - 15 rokov z oblasti Humenné, Snina a Medzilaborce. O to cennejšie bolo, že naši recitátori Ema Mrízová a Ema Kenderešová nás potešili výbornými výkonmi a vybojovali krásne 3. miesta.

              Srdečne im blahoželáme.

              Mgr. Anna Stirčáková

          • Okresné kolo geografickej olympiády
            • Okresné kolo geografickej olympiády

            • Aj v tomto školskom roku sa naši žiaci zúčastnili 06.02.218 okresného kola geografickej olympiády, ktorej cieľom je rozvíjať záujem žiakov o geografiu ako nosného predmetu poznávania krajiny a prírody. Súťaž prebiehala písomnou formou a spočívala vo vypracovaní úloh v teste, ktorý mal dve časti.

              V F kategórii (6. a 7. ročník) nás reprezentoval Tomáš Hrin žiak 7.B triedy, ktorý sa umiestnil na krásnom 2. mieste. Z tejto kategórie boli na okresnom kole úspešní len dvaja riešitelia a Tomáš si svojim úspechom získal postup do krajského kola.

              1. téma - Najvyššie pohoria sveta (najvyššie pohoria jednotlivých svetadielov a makroregiónov sveta, ich najvyššie a najznámejšie vrchy, hospodárske využitie pohorí, rastlinstvo a živočíšstvo, environmentálne ohrozenia).

              2. téma - Ostrovy a súostrovia Afriky (priradenie ostrovov k štátom, ich poloha a povrch, prírodné podmienky, špecifiká a zvláštnosti, nerastné suroviny a hospodárstvo, obyvateľstvo a sídla, turistické destinácie).

              V E kategórii (8. a 9. ročník) nás reprezentoval Tomáš Ján Černega žiak 9.A triedy, ktorý sa ako úspešný riešiteľ umiestnil na 5. mieste.

              1. téma - Lokality svetového dedičstva UNESCO na Slovensku (kultúrne a prírodné lokality svetového dedičstva na Slovensku, ich poloha, jedinečnosť,

              2. téma - Rozpoznanie na fotografii Mexiko a štáty Strednej Ameriky (poloha a povrch štátov, prírodné podmienky, nerastné suroviny a hospodárstvo, obyvateľstvo a sídla, turistické destinácie).

              Obidve kategórie ešte si dopĺňali vedomosti z cestovného ruchu Európy z vybraných štátov.

              Súťažiacim ďakujeme za trpezlivú a náročnú prípravu a srdečne blahoželáme.

              Mgr. Katarína Jakubčová

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Koškovce 134
        • 0905541712
        • 057 78 88 000 0918 462 501
        • Koškovce 134 Koškovce Slovakia
        • 036158933
        • 2021339100
        • Telefón: 057/77 97 116 Mobil: 0915 440 505 Email: veducasjkoskovce@gmail.com
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje