• Novinky

          • Deň v okresnom meste
            • Deň v okresnom meste

            • Dňa 24.5.2019 do Humenného zavítali členovia Mestského divadla z Rožňavy so svojím predstavením Don Juan. Keďže vedenie ZŠ s MŠ v Koškovciach podporuje návštevy divadelných predstavení, umožnilo aj teraz účasť žiakom 8.a 9. ročníka. Diváci si pozreli hru o legendárnej postave zvodcu ženských sŕdc, ktorá ich pobavila a miestami aj rozosmiala. Po nej deviataci a ôsmaci obdivovali historický nábytok ,spoznávali životné osudy rodiny Drugethovcov a Andrássyovcov v humenskom kaštieli. V tento deň nechýbala ani návšteva cukrárne, a tak spokojní žiaci odchádzali domov s novými zážitkami a dojmami. Môžeme konštatovať, že aj toto divadelné predstavenie prispelo k umeleckému zážitku žiakov, k prežitiu ozajstnej divadelnej atmosféry a návštevou múzea k spoznávaniu regionálnych dejín.

              Mgr. Jana Gavalčinová

          • Regionálna súťaž detského hudobného folklóru
            • Regionálna súťaž detského hudobného folklóru

            • Vihorlatské múzeum v Humennom usporiadalo dňa 10.05.2019 v Koncertnej sále Vihorlatského múzea súťaž detského hudobného folklóru. Podujatia sa zúčastnilo 69 detských spevákov z okresov Medzilaborce, Snina a Humenné. Na festival ľudovej piesne Zempľin špiva boli odbornou porotou vybraté z našej školy žiačky piateho ročníka Ema KenderešováSarah Danková. Dievčatá gratulujeme!

              Ivana Čerňová

          • Družobný pobyt v Besku a Bliznom
            • Družobný pobyt v Besku a Bliznom

            • V dňoch 1. – 5. mája 2019 žiaci 5. – 9. ročníka absolvovali družobný pobyt v Besku a Bliznom. Dobrodružstvo sa začalo v stredu ráno o 7:00 hod., keď náš autobus vyrazil z Koškoviec. Hneď v prvý deň sme si pozreli Vojenské historické múzeum a Park bojovej techniky vo Svidníku. Centrálna expozícia, ktorá vo forme trojrozmerných predmetov, dobových autentických fotografií a rôznych druhov písomností podala žiakom, pútavým a atraktívnym spôsobom, zaujímavé svedectvo o priebehu ťažkých bojov, ktoré sa na severovýchode Slovenska odohrávali v prvej aj druhej svetovej vojne. Vstúpili sme aj do Údolia smrti, kde sme mohli vidieť ťažkú vojenskú techniku na miestach, kde došlo k masívnemu nasadeniu tankov a odohrali sa jedny z najťažších bojov nemeckej a sovietskej armády. Napokon sme si pamiatku vojakov, ktorí padli pri oslobodzovaní našej krajiny, uctili zapálením sviečky pri Pamätníku Československej armády na Dukle. Ďakujeme za možnosť, spoznať kus našej histórie!

              Žiaci a pedagógovia našich družobných škôl pre nás pripravili veľmi milé a srdečné privítanie a bohatý sprievodný program. Nudiť sa nestihol nikto. Počas päťdňového pobytu sme navštívili priestory partnerských základných škôl, športovú halu, bazén aj priľahlé multifunkčné ihriská. Absolvovali sme exkurziu v múzeu ropného priemyslu, exkurziu v sklárňach, prehliadku múzea i podzemných chodieb, ako aj nákupný trh v Krosne. Vychutnali sme si krásne prostredie mesta Sanok, kde sme nemohli vynechať ani sochu oddychujúceho dobrého vojaka Švejka a prehliadku zámku. Návšteva etnografického skanzenu nám priblížila školu v dávnej dobe, bývanie a život tradičných dedinských spoločenstiev v 17. až 20. storočí v Poľsku. Žiaci sa zúčastnili aj amatérskeho behu ulicami Beska pri príležitosti štátneho sviatku - Deň Ústavy.

              Náš družobný pobyt sme zavŕšili diskotékou a nedeľnou svätou omšou v miestnom kostole, ako aj návštevou múzea v Besku. V popoludňajších hodinách sme docestovali domov plní krásnych zážitkov, nových vedomostí a nezabudnuteľných priateľstiev. Už teraz sa tešíme na ďalší družobný pobyt!

              Mgr. Katarína Harvanová

          • MODRÝ GOMBÍK - celoslovenská zbierka UNICEF
            • MODRÝ GOMBÍK - celoslovenská zbierka UNICEF

            • UNICEF na Slovensku organizuje už 15. ročník celoslovenskej zbierky - MODRÝ GOMBÍK

              ZŠ s MŠ Koškovce sa tiež zapojila do tejto zbierky. Účelom zbierky je pomôcť deťom žijúcim už 6. rok vo vojnovom konflikte na Ukrajine.

              Cieľ zbierky: 500 000 detí na východnej Ukrajine potrebuje pomoc. Konflikt na východnej Ukrajine vstúpil do 6. roku. Mnohé deti prišli o svoje domovy, blízkych a museli stráviť dlhé hodiny v protibombových úkrytoch. Majú problém dostať sa k čistej vode, nemôžu chodiť do školy, lebo bola zničená alebo chodia do školy so strachom... A to všetko sa deje v krajine, s ktorou máme spoločnú hranicu. Šesť rokov tu deti žijú v permanentnom strachu a neistote. Vojnový konflikt ich neobral len o materiálne veci, ale oberá ich o detstvo, ktoré si zaslúžia. Rany na duši, ktoré nevidíme ich v noci oberajú o spánok a cez deň o zvonivý smiech...

              Trvanie zbierky: 13. – 26. 5. 2019

              Spôsob zbierky: do pokladničiek v škole

              Všetky potrebné informácie Vám poskytne MVDr. Jana Kakutová a v prípade akýchkoľvek otázok sme Vám samozrejme k dispozícii.

              ĎAKUJEME!

              PaedDr. Jana Partiková

          • „Ada hino predal tute mamo“ – „Toto je pre teba mami“
            • „Ada hino predal tute mamo“ – „Toto je pre teba mami“

            • ...v tomto duchu sa konalo 14.05.2019 projektové vyučovanie pre žiakov rómskej komunity pri príležitosti Dňa matiek. Žiaci sa v prvom rade oboznámili s krásou zeme, aký je život na zemi pestrý , rovnako ako ľudia žijúci na celom svete. Oboznámili sa s rodovými, rasovými odlišnosťami a náboženskými kultúrami ľudí na tejto zemeguli. V prezentácii boli tiež oboznámení s problematikou chudoby detí, stravovacích návykov, o zdravotných a sociálnych odlišnostiach, ktoré dokážu veľmi ovplyvniť samotné správanie každého jedného z nás. Spomínané projektové vyučovanie zahŕňalo aj vyučovacie predmety ako matematika, slovenský jazyk, geografia, biológia, vecné učenie, hudobná výchova a výtvarná výchova. Po prestávke si žiaci fixovali pomocou pripravených aktivít nadobudnuté vedomosti.

              Po ukončení projektového vyučovania, na ktoré boli neskôr pozvané aj mamičky žiakov, sa pripravilo občerstvenie v podobe chutných koláčov, kávy, vody a milého spoločenského tanca s prejavom prvkov ich kultúry, ktoré si deti pripravili pre svoje mamky.

              Kamav tut mamo... Ľúbim ťa mami... Takto na konci krásneho dňa deti odmenili svoje mamky vo svojom jazyku. Zároveň ich obdarovali malým vyrobeným darčekom, ktorý ich veľmi potešil a vyčaril úsmev na ich tvárach.

              Mgr. Hricová Alena

          • Ďakujem ti, mama
            • Ďakujem ti, mama

            • Druhá májová nedeľa už tradične patrí všetkým mamám. Tento rok sme si Deň matiek pripomenuli v nedeľu 12. mája.

              Deň matiek je špeciálny čas povedať našim mamám ako ich máme radi, čo pre nás znamenajú a vyjadriť im našu vďačnosť za všetko, čo pre nás urobili. Je oslavovaný v rôzne dni na mnohých miestach po celom svete a vychádza z rôznych tradícií. V tento deň dávajú deti svojím mamám dary, často vlastnoručne vyrobené.

              Aj deti 1.- 4. ročníka v ZŠ s MŠ v Koškovciach si pre svoje mamky vlastnoručne vyrobili darčeky pod vedením pani učiteliek. Chceli nimi dokázať ako ich veľmi ľúbia a hlavne vyjadriť svojim mamkám obrovskú vďaku za všetko, čo pre ne robia.

              Milá mamulienka,

              ty si moja hviezdička,

              dám ti pusu na líčka.

              K tomu pridám darček malý,

              s láskou sme ho vyrábali.

              Mgr. Stirčáková

          • Tradície môjho regiónu
            • Tradície môjho regiónu

            • Netradičná hodina občianskej náuky sa konala koncom apríla v šiestom ročníku. Žiaci si pripravili krásny program so spevom a tancom, aby nám  predstavili ľudové tradície vo svojej dedine. Niektorí nám porozprávali o vianočných a veľkonočných zvykoch, ktoré sa uchovali v ich rodinách alebo si na túto tému pripravili zaujímavé prezentácie. Žiačka Rebeca nám predstavila kroj svojej starej mamy z roku 1980 a nechýbala ani ochutnávka lokší a pečených pirohov.

              Mgr. Jana Andrejčáková

          • Deň Zeme
            • Deň Zeme

            • 22. apríla si každoročne pripomíname Deň Zeme. Prvý krát sa Deň Zeme oslavoval 22. apríla 1970, keď vedci vyzvali ku spoločnému celosvetovému úsiliu za ochranu Zeme so všetkým, čo ju robí jedinečnou. Ochrana prírody a životného prostredia je pre zachovanie našej jedinečnej planéty nevyhnutná. Tento fakt sa každoročne vo svete oživuje rôznymi ekologicky a environmentálne zameranými aktivitami.

              Pridali sa i žiaci našej školy. Školáci 1. - 4. ročníka i žiaci zo špeciálnych tried pod vedením ochranárky z ChKO Východné Karpaty Ing. Anny Mackovej riešili rozličné úlohy na poznávanie prírody- poznávanie prírodnín, strom ako ekosystém, skladanie PUZZLE- medveď doplnené o rozprávanie o živote daného živočíšneho druhu, hľadanie dvojíc obrázkov- protikladov, ktoré naznačovali ekologické problémy, ale i hodnotový rebríček ľudí žijúcich v rôznych oblastiach Zeme, učili sa separovať odpad ...

              Pri poslednej aktivite každé dieťa predstavovalo jednu súčasť ekosystému- konkrétneho živočícha, bylinu, strom, vodu, slnko. Postupne veľkou pavučinou pospájali tie súčasti ekosystému, ktoré sú na sebe závislé. Keď sme jednu zložku narušili, narušil sa celý systém vzťahov rastlín a živočíchov.

              Myšlienku ochrany Zeme sme vyzdvihli aj vysadením stromčekov na školskom dvore.

              Mgr. Zuzana Hajdučková

          • Deň matiek v MŠ
            • Deň matiek v MŠ

            • „Ľúbim kvietky, ľúbim vtáčky, každú hračku maličkú, lež najväčšmi zo všetkého ľúbim svoju mamičku“.

              Aj toto krásne vyznanie ste mohli 17. mája 2019 počuť na popoludňajšom vystúpení v našej škôlke. Malí umelci v závere obdarovali svoje mamičky srdiečkom, kvetinkou a muffinom.

              Najväčším darom pre všetky mamičky však vždy bolo aj bude to najúprimnejšie vyznanie: „ĽÚBIM ŤA MAMI.“

          • Veľká noc vo svete
            • Veľká noc vo svete

            • Pred Veľkou nocou si ľudia zdobia svoje domy, byty a dvory jarnými dekoráciami. Žiaci našej školy, ktorí sa učia cudzí jazyk, vyzdobili školu kraslicami.

              Najskôr sa so svojimi vyučujúcimi na hodinách cudzieho jazyka rozprávali o prežívaní Veľkonočných sviatkov v jednotlivých krajinách - na Slovensku, v Čechách, Anglicku, Austrálii, Amerike, Nemecku, Švajčiarsku, Rakúsku, v Rusku. Potom tieto myšlienky pretransformovali do podoby veľkonočnej kraslice. Projekt a výzdobu doplnili žiaci, ktorí zobrazili prežívanie jarných sviatkov v rómskych rodinách.

              Žiaci spoznali, ako prežívajú Veľkú noc ľudia v iných krajinách na svete. Spoznali, že geografická poloha krajiny a história určuje aj iné veľkonočné zvyky, tradície, dekorácie, zoznámili sa s inou kultúrou.

              Škola - chodba k telocvični bude vytvorenými kraslicami ozdobená do konca veľkonočného obdobia.

              Mgr. Zuzana Hajdučková

          • Malí čítajú veľkým a veľkí čítajú malým
            • Malí čítajú veľkým a veľkí čítajú malým

            • “Ak neradi čítate, tak ste len nenašli tú správnu knihu.”
                                                                           J. K. Rowling

              Existuje tisíc spôsobov ako budovať krásne priateľstvo medzi malými a veľkými. My sme si 17.04.2019 vybrali ten najkrajší. Mladší žiaci čítali starším žiakom a starší žiaci čítali mladším žiakom. O krásny zážitok z čítania sa postarali žiaci 1. – 5. ročníka. Žiaci si vybrali rozprávku od slovenského spisovateľa a zberateľa ľudovej slovesnosti Pavla Dobšinského. Žiaci pozorne počúvali, aby vedeli správne odpovedať na otázky. Popri čítaní diskutovali o hlavných a vedľajších postavách, téme a hlavnej myšlienke. Po krátkom rozhovore si žiaci vyberali pojmy, ktoré súviseli s literárnym žánrom – rozprávka.

              „Kde bolo, tam bolo, kde sa voda sypala a piesok sa lial...“ Kto z nás by nepoznal tieto čarovné slová. V nádherných príbehoch ožívajú mŕtvi víťazi, prehovoria neživé predmety a zver pomôže statočným. V rozprávkach je skrátka všetko možné a spravodlivé. Škoda len, že nakoniec zazvoní zvonec a rozprávky je koniec. Obe strany mali z tohto podujatia radosť a odniesli si krásne zážitky.

              Mgr. Katarína Harvanová

          • Zdravá výživa
            • Zdravá výživa

            • 15. apríl 2019 – Beseda na tému: Zdravá výživa, pitný režim, pohybová aktivita a škodlivosť fajčenia

              Zdravie je to najcennejšie čo človek má. Aby sme sa mohli o seba čo najlepšie starať, potrebujeme poznať to, čo nám škodí a naopak to, čo nám prospieva. Na pozvanie pani zástupkyne J. Partikovej žiakom špeciálnych tried o tom prišla porozprávať pracovníčka RÚZV v Humennom.

              Počas dvoch vyučovacích hodín sa žiaci dozvedeli prostredníctvom prezentácie veľa zaujímavých informácií o zdravom stravovaní, dôležitosti pitného režimu a pohybovej aktivity. Dôležité boli aj informácie o škodlivosti fajčenia nielen v súčasnosti, ale aj ohrozenie zdravia v dospelosti – hlavne u dievčat. Praktické príklady a otázky dokázali zaujať, udržať pozornosť a rozprúdiť diskusiu. Ďakujeme pani prednášajúcej, pani zástupkyni Partikovej a dozor konajúcim vyučujúcim pani učiteľkám A. Ridarskej, M. Pohlovej a M. Ficovej.

              Mgr. Martina Ficová

          • 7. apríl – Svetový deň zdravia
            • 7. apríl – Svetový deň zdravia

            • Dňa 7. apríla 1948 vznikla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO - WORLD HEALTHY DAY) a odvtedy si tento deň pripomíname ako Svetový deň zdravia. Za základnú tému si svetová organizácia zvolila “zdravie pre všetkých” s dôrazom, aby každý človek mal prístup ku zdravotnej starostlivosti, ktorá mu prislúcha.

              Každý človek by sa mal cítiť čo najlepšie, jednoducho povedané starým známym „byť fit“ po každej stránke. Na dosiahnutie tohto ideálu životného štýlu pritom stačí nájsť si čas na dostatok pohybu. Veď nie nadarmo sa hovorí, že pohyb je život. Je dokázané, že určité návyky, postoje a prístupy ku zdraviu sa vytvárajú už v detstve.

              V dnešnej dobe je však čoraz viac detí, ktorým pohyb veľa nehovorí. Oveľa radšej trávia voľný čas pred televíznou obrazovkou, pri počítači, tablete alebo s mobilom. Výsledkom je okrem iného vzrastajúci počet obéznych detí, detská agresivita a množstvo iných problémov. Nedostatočná pohybová aktivita je kľúčový rizikový faktor aj pre vznik srdcovocievnych ochorení, niektorých onkologických ochorení, osteoporózy a iných chronických neprenosných ochorení.

              Aj my, v ZŠ s MŠ v Koškovciach, sme sa snažili poukázať na tento problém dnešných detí. Najprv krátkou rozhlasovou reláciou, kde sa deti dozvedeli veľa dôležitých informácií, ale snahou bolo aj nabádať ich k aktívnemu stráveniu víkendu na čerstvom vzduchu. Nasledujúci pracovný deň sme sa všetci usilovali vniesť viac pohybu a aktívneho života do vyučovacieho procesu školy nielen počas hodín telesnej výchovy, ale aj počas iných vyučovacích hodín formou krátkych telovýchovných rozcvičiek, tančekov a iných pohybových aktivít. Vďaka týmto aktivitám sme sa snažili nielen vyučovanie oživiť, ale aj prispieť k lepším vyučovacím výsledkom našich žiakov. Je totiž dokázané, že pohyb je aj prostriedkom na odstránenie psychickej únavy a stresu. Vďaka nemu a vyplaveným hormónom endorfínom sa môžeme cítiť šťastnejší a sebavedomejší. Má však pozitívne účinky i na psychický stav organizmu, pretože umožňuje prísun väčšieho množstva kyslíka do mozgu, čím zlepšuje schopnosť myslieť, duševnú kondíciu a pamäť a zvyšuje schopnosť sústrediť sa.

              Mgr. Anna Stirčáková

          • Žabie taxi
            • Žabie taxi

            • Hmyz, muchy, komáre a iné bezstavovce nám často v lete znepríjemňujú prežívanie radostných chvíľ. Keď je ale v okolí dostatok obojživelníkov, tento problém so škodcami v záhradách i v našich príbytkoch sa zmierňuje.

              Vedia to aj žiaci 3.- 5. ročníka našej školy. Dňa 25.03.2019 žiakom pani ochranárka Ing. Anna Macková porozprávala o obojživelníkoch, o ich živote i spôsobe rozmnožovania. Dňa 06.04.2019 sa naši žiaci zúčastnili projektu Žabie taxi na Brestovských rybníkoch. Robili taxi žabkám. Zbierali ich, vo vedrách prenášali na druhú stranu cesty, k rybníku. Tu ropuchy nakladú vajíčka. Takto sme spoločne pomohli 2 298 ropuchám.

              Rovnako, ako chránime historické pamiatky, nemali by sme dopustiť, aby zanikol nejaký živočíšny druh. A zvlášť obojživelníky, ktoré sú ukazovateľom kvality prostredia. Čím viac druhov v najväčšom počte na danom území žije, tým je vyššia kvalita životného prostredia.

              Mgr. Zuzana Hajdučková

          • Mesiac hlasného čítania s prvákmi
            • Mesiac hlasného čítania s prvákmi

            • Úspešné zvládnutie školskej dochádzky predpokladá u každého dieťaťa, najmä v prvých ročníkoch základnej školy, dobrú úroveň čítania, ktorá je vlastne základom pre získavanie ďalších poznatkov v živote. Používanie jazyka na 1. stupni vnímame ako komplexné využívanie všetkých komunikačných zručností – rozprávania, písania, čítania a počúvania.

              Veľkým pomocníkom má byť aj kniha, ktorá ako zdroj informácií sa stáva prostriedkom objavovania a poznávania sveta i vlastnej identity dieťaťa. Na to bola zameraná aj akcia pre prvákov v mesiaci marec. Mala prispieť nielen k rozvoju ich čitateľskej gramotnosti, ale predovšetkým formovať úlohu pozorného poslucháča. Rodičia prváčikov museli vybrať vhodnú detskú knihu, ktorú spoločne s nimi prečítali. Na to nadväzovalo aj hlasné čítanie v škole s pani učiteľkou. Každý deň deti počas mesiaca spoznávali dobrodružstvá zázračného doktora Jajbolíta, ktorý je aj veľký dobrák a má nadovšetko rád zvieratá. Rozumie ich reči a vie vyliečiť každú ich boliestku. Deti veľmi zaujala aj kniha Neposlušnice. Táto knižka je o dievčatkách, ktoré vôbec, neposlúchajú: vymýšľajú si, neumývajú sa, túlajú sa... S takými neposlušnicami si nevedia rady ani rodičia, ale nakoniec zistia, že sa vôbec neoplatí neposlúchať.

              Mesiac hlasného čítania sme zavŕšili 5. apríla 2019 zaujímavými aktivitami, ktoré mali odhaliť akými pozornými čitateľmi a poslucháčmi boli deti počas celého mesiaca. Najviac ich však zaujala pantomíma. Pomocou nej mali vyjadriť najprv nejakú situáciu alebo postavu z čítania v škole a ostatní hádali. Potom zahrali aj roly postáv, ktoré čítali s rodičmi, ale zároveň ich museli okomentovať. Na druhej hodine sa deti stali aktívnymi ilustrátormi. Ich úlohou bolo zobraziť to, čo sa im v knihách najviac páčilo. Všetci dokázali, že boli pozornými čitateľmi a poslucháčmi.

              Mgr. Anna Stirčáková

          • Okresné kolo v hádzanej žiakov
            • Okresné kolo v hádzanej žiakov

            • Po včerajšom okresnom kole v hádzanej žiačok, organizovala ZŠ Laborecká dnes 05.04.2019 aj okresný finálový turnaj žiakov. Víťazný pohár si odvážajú žiaci ZŠ s MŠ Koškovce, ktorí si najskôr v skupine poradili s domácou školou i so ZŠ J. Švermu. Dve víťazstvá ich posunuli do finále, kde zvíťazili 14:2 nad ZŠ s MŠ Kamenica nad Cirochou. Chalani blahoželáme a držíme palce na krajskom kole. Konečné poradie: 1. miesto ZŠ s MŠ Koškovce, 2. miesto ZŠ s MŠ Kamenica nad Cirochou, 3. miesto ZŠ Laborecká, 4. miesto ZŠ Kudlovská, 5. miesto ZŠ s MŠ Ohradzany a 6. miesto ZŠ J. Švermu Humenné.

          • Okresné kolo v hádzanej žiačok
            • Okresné kolo v hádzanej žiačok

            • V Humennom sa 04.04.2019 uskutočnilo okresné kolo v hádzanej žiačok základných škôl. Dievčatá zo ZŠ s MŠ Koškovce obsadili tretie miesto. Konečné výsledky: 1. miesto ZŠ Kudlovská Humenné, 2. miesto ZŠ s MŠ Ohradzany, 3. miesto ZŠ s MŠ Koškovce, 4. miesto ZŠ Laborecká Humenné, 5. miesto ZŠ s MŠ Kamenica nad Cirochou. Blahoželáme!

          • Pinguin a hudba
            • Pinguin a hudba

            • Čo ma dnes čaká? ZISTÍM SÁM... Posúdim svoj vlastný pokrok, svoje silné a slabé stránky. Uvedomím si svoju chybu a identifikujem jej príčinu. Budem sa ju snažiť zdôvodniť, čím sa zapojím do diskusie. Naučím sa odprezentovať svoje poznatky. Začnem odbúravať svoj strach zo zlej odpovede.

              To všetko, a ešte omnoho viac, zažili žiaci 3.A triedy, Základnej školy s materskou školou v Koškovciach, dňa 03.04.2019 na projektovom vyučovaní - Pinguin a hudba – so zástupkyňou školy PaedDr. Janou Partikovou a sociálnou pedagogičkou Mgr. Alenou Hricovou. Bol to deň, ktorý sršal nevyčerpateľnou energiou všetkých :-). Tretiaci boli úžasní.

              PaedDr. Jana Partiková

              zástupkyňa školy

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Koškovce 134
      • 0905541712
      • 057 78 88 000 0918 462 501
      • Koškovce 134 Koškovce Slovakia
      • 036158933
      • 2021339100
      • Telefón: 057/77 97 116 Mobil: 0915 440 505 Email: veducasjkoskovce@gmail.com
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje