• Novinky

          • Okresné kolo v basketbale žiačok
            • Okresné kolo v basketbale žiačok

            • Dňa 22.3.2018 sa v mestskej športovej hale v Humennom konali majstrovstvá okresu v basketbale žiačok základných škôl. Do finále sa prebojovali ZŠ Hrnčiarska, ZŠ Kamenica n/Cirochou, ZŠ Košarovce a ZŠ s MŠ Koškovce. Naše dievčatá nenašli premožiteľky ani v jednom zápase a zaslúžene postúpili na krajské kolo, ktoré sa uskutoční v Poprade. Konečne poradie. 1. miesto ZŠ s MŠ Koškovce, 2. miesto ZŠ Košarovce, 3. miesto ZŠ s MŠ Kamenica n /Cirochou, 4. miesto ZŠ Hrnčiarska. Blahoželáme a prajeme veľa šťastia na krajskom kole.

              Mená hráčok z ľava: B. Bakošová, N. Danková, L. Balicová, L. Bezegová, A. Meždejová, M. Kačmárová, B. Horvátová, E. Gubacká, D. Jenčíková, Mgr. Martin Laco, H. Kuľhová a V.  Jesenková.

          • Škola, ktorá to s kvalitou vzdelávania myslí vážne
            • Škola, ktorá to s kvalitou vzdelávania myslí vážne

            • Naši žiaci 8. a 9. ročníka sa 16. novembra 2017 zapojili do celoslovenského testovania Komparo. Testovania 8. ročníka sa zúčastnilo 9 244 žiakov z 392 škôl. Testovania 9. ročníka sa zúčastnilo 17 043 žiakov zo 668 škôl.

              Žiaci boli testovaní z matematiky, slovenského jazyka a literatúry, spoločenskovedných predmetov, prírodovedných predmetov a všeobecných študijných predpokladov. Pri posudzovaní výsledkov je dôležité všímať si percentil = percento zúčastnených škôl, ktoré dosiahli horší výsledok ako daná škola. Testovanie Komparo je dobrovoľné a naša pravidelná účasť v ňom znamená, že nám skutočne záleží na kvalite vzdelávania. Výrazne nás v tom podporujú aj rodičia, ktorí na testovanie finančne prispievajú z rozpočtu Spoločenstva rodičov.

              A na záver ešte jeden fakt, ktorý nás veľmi teší – výsledkami našich žiakov 8. ročníka v matematike a v geografii sa naša škola zaradila medzi 25% najúspešnejších škôl.

               

          • Medzinárodný deň žien
            • Medzinárodný deň žien

            • Keď Boh stvoril ženu bol už šiesty deň, neskoro v noci. Prišiel k nemu anjel a spýtal sa ho: „Pane prečo tráviš nad tým toľko času?“ .......... A pán mu odpovedal: „Videl si všetky požiadavky a potreby, ktoré som musel splniť aby som ju vytvoril?“ „Musí sa dať umývať, ale nesmie byť z plastu, musí mať viac ako 200 pohyblivých častí, z ktorých všetky musia byť nahraditeľné a musí fungovať na rôzne druhy jedál. Musí byť schopná postarať sa o viac detí v rovnakom čase, poskytnúť objatie, ktoré dokáže vyliečiť všetko od modriny až po zlomené srdce a musí to dokázať iba svojimi dvomi rukami.“

              Anjel bol ohromený! „Iba dvoma rukami?..nemožné! A to je štandardný model? To je príliš veľa roboty na jeden deň, počkaj do zajtra.“ „Nechcem“ odpovedal pán. „už som veľmi blízko k dokončeniu tohto tvora. Bude totiž môjmu srdcu najbližší. Sama sa vylieči keď bude trpieť a bude môcť pracovať 18 hodín denne.“

              Anjel podišiel bližšie, aby sa dotkol ženy. „Ale Pane spravil si ju príliš jemnou.“ „Ona je jemná,“ odpovedal Pán. „ale rovnako som ju spravil aj silnou, ani si nevieš predstaviť koľko toho znesie a koľko toho prekoná“ „Môže myslieť?“ opýta sa anjel. Pán mu odpovedal: „Nielenže môže myslieť, ale môže tiež uvažovať a realizovať svoje predstavy.

              Anjel sa dotkol ženskej tváre. „Pane zdá sa, že ten tvor je slabo utesnený, dal si na ňu príliš veľa bremena.“ „Ona nie je deravá, to sú slzy“ opravil Pán anjela. „A načo sú?“ spýtal sa anjel. A Pán odpovedal: „Slzy sú vyjadrením jej smútku, jej obáv, lásky, osamelosti, utrpenia, ale aj šťastia a hrdosti.“ Toto spravilo na anjela ohromný dojem: „Pane ty si génius. Myslel si úplne na všetko. Žena je úžasná!

              A ona je skutočne úžasná. Žena má silu, ktorou dokáže ohromiť muža. Dokáže riešiť problémy a tiež niesť ťažké bremená. Prináša šťastie, lásku a myšlienky. Usmieva sa keď sa cíti dobre aj zle. Spieva, keď je jej do plaču, plače keď je šťastná a smeje sa keď je vystrašená. Bojuje za to čo verí. Postaví sa nespravodlivosti. Nepovie NIE na otázku, keď môže poskytnúť aj lepšiu odpoveď. Nepovie NIE, ak vie o ľahšej možnosti. Obetuje sa pre šťastie svojej rodiny. Zoberie svojho priateľa k doktorovi, ak sa obáva o jeho zdravie. Jej láska je neobmedzená. Plače keď jej deti víťazia. Je šťastná keď sa jej priateľom darí. Má radosť, keď sa dozvie o svadbe alebo narodení dieťaťa. Jej srdce je zlomené keď je niekto z blízkych alebo priateľov zomrie. Vždy však nájde silu vyrovnať sa s tým a žiť ďalej. Iba ona vie, že bozk a objatie môže vyliečiť zlomené srdce. Je na nej iba jedna zlá vec: Zabúda akú veľkú má hodnotu a ako veľa pre ostatných znamená.“

          • Motýlie krídlo hodvábu
            • Motýlie krídlo hodvábu

            • Vnímanie seba samého; nachádzanie priateľov, zlepšovanie vzťahov, prekonávanie bariér medzi generáciami a priaznivé podmienky na dobré cítenie sa, to všetko sme zažili pri opätovnom kreatívnom tvorení.

              Najmladší účastník mal 11 rokov, najstaršia babička bola v úžasnom veku 93 rokov. Vonku bol síce chladný februárový deň, ale vo vnútri nás niečo hrialo.

              Teplo vyžarovalo, nie tradične z topenia v Dennom stacionári v Koškovciach, ale zo sŕdc zúčastnených ľudí. Deti zo ZŠ s MŠ Koškovce, ŠZŠ v Humennom zohrieval aj ovocný čaj, seniorov voňavá káva. Horúce boli i štetce na jemnom hodvábe, farby nestíhali schnúť na tričkách pod dozorom lektoriek p. Blažníkovej, Berezňakovej a Karľovej - OZ Gaštanový koník, Snina. Maľovať na hodváb je ako prilievať k dúhe farbu za farbou a rozdávať jej harmóniu svetu navôkol. Rozžiariť každý odtieň, rozihrať jemnosť, hodnotu či sýtosť.

              Bol to opäť neodolateľný zážitok, za ktorý patrí poďakovanie firme MY HOME - Snina, pracovníčkam Denného stacionára v Koškovciach, starostovi obce Ing. V. Babičovi, riaditeľovi školy RNDr. F. Bočkayovi, p. M. Karľovi, Mgr. S. Kuľhovej a žiakom i ľudom dobrého srdca, ktorí nám pomohli vytvoriť úžasnú atmosféru.

              Jana Partiková,

              školský špeciálny pedagóg

          • Okresné kolo dejepisnej olympiády
            • Okresné kolo dejepisnej olympiády

            • V tomto školskom roku sa uskutočnil 15.02.2018 už 10. ročník okresného kola dejepisnej olympiády. Žiaci našej školy  museli okrem povinného učiva v jednotlivých ročníkoch zvládnuť aj vybrané témy, ktoré sa každý rok menia. Tento rok mali žiaci  6. - 7. ročníka tematický okruh Staroveké Grécko (od prvých bronzových civilizácií po koniec panovania Alexandra Veľkého) a žiaci  8. - 9. ročníka  Totalitné diktatúry medzi dvoma svetovými vojnami (v období rokov 1917 – 1939).

              Najlepší výsledok zo žiakov našej školy dosiahol Tomáš Hrin, žiak 7.A triedy, ktorý sa umiestnil na krásnom 2. mieste a bude našu školu reprezentovať na krajskom kole, ktoré sa uskutoční 22.03.2018 v Prešove. Tomáš dosiahol výsledný bodový stav 96,5 bodu zo 100 možných, a od prvého miesta ho delilo len 0,5 bodu.

              Ďalší úspešní riešitelia boli Filip Bachura (7.B) 5. miesto, Tomáš Ján Černega (9.A) 7. miesto, Sofia Ciklaminyová (8.A) 8. miesto a Erik Mihalisko (8.A) 11. miesto. 

              Žiakom gratulujeme a držíme palce Tomášovi Hrinovi, aby sa mu na krajskom kole darilo!

          • Randevú s knihou
            • Randevú s knihou

            • „Dni sa míňali a z malého levíčaťa vyrástol mladý lev.“ Takto sa prihovoril z čitateľského kresla v ZŠ s MŠ v Koškovciach 23.03.2018 jej riaditeľ RNDr. František Bočkay.

              Spoločne s MVDr. Kakutovou, Mgr. Pohlovou sa pripojili k čitateľskej akcii Randevú s knihou organizovanej známou trojicou (Bobaľová, Firková, Partiková).

              Čítanie kníh je totiž téma, o ktorej sa „hojne“ hovorí. Od učiteľov sa očakáva, aby pristupovali k rozvíjaniu čitateľských schopností žiakov, boli nápomocní procesu, aby žiakov naučili dobre čítať a sami disponovali čitateľskými schopnosťami.

              Nechceli sme sústavne iba počúvať názory: Žiaci čítajú málo alebo vôbec; skupina najslabších čitateľov sa zväčšuje; zrelých čitateľov ubúda; nepoznajú svet fantázie; siahajú radšej po filme ako po knihe; nestrácajú sa na dlhé hodiny v knižniciach; majú voči knihám odpor.

              Priklonili sme sa preto k rozhodnutiu, že v rámci nášho čitateľského podujatia bude prvoradé čitateľské zapojenie mysle, rozumových pochodov a vloženie sa do príbehu, a to aj pomocou aktivizačných metód C-T-A či Posledné slovo mám ja.

              Zapojili sme žiakov VI.A nielen do akcie, ale zapojili sme ich „do príbehu“. Ich záverečnou rekonštrukciou príbehu a zosumarizovaním všetkých postáv a udalostí sme ostali naplnené úžasom.​​​​​​​

              A aké bolo záverečné zhodnotenie akcie z „rúk odborníkov VI.A?“ Žiak sa stane čitateľom, ak mu v detstve čítali rodičia a stále si ešte pre seba čítajú; ak sú v partii, kde sa číta; ak majú dovolené vybrať si sami knihu podľa vlastného záujmu, čím sú motivovanejší k čítaniu; ak ich učiteľ „nechá“ hovoriť... Zaujímavé zhodnotenie, však?

              Ako organizátorky tohto ,,Randevú s knihou“ sme šťastné, že očakávaný prínos akcie: Veriť! bol uskutočnený. A prečo veriť? Pretože každý učiteľ zdieľa neochvejnú vieru v dôležitosť čítania, chce pomôcť žiakom, aby sa stali čitateľmi. A samozrejme preto, lebo vie že je to dôležitá práca, ktorá zmení životy našich žiakov.

              Jana Partiková

          • Najlepší detskí speváci – Zo struny na strunu
            • Najlepší detskí speváci – Zo struny na strunu

            • Dňa 13.10.2017 sa v priestoroch Mestského kultúrneho strediska v Humennom  uskutočnila detská časť festivalu detských ľudových spevákov Zo struny na strunu, vytvorená spojením festivalov  Zemplin špiva a Spevy môjho rodu.

              Podujatia sa zúčastnilo 51 vybraných spevákov z 24 škôl. Sprevádzala ich ľudová hudba Folklórneho súboru Chemlon Humenné. Koncert najlepších spevákov nahrávalo Rádio Regina a hodnotila ich porota, ktorej predsedom bol Mgr. Milan Rendoš, hudobný redaktor RR – Košice.

              Každý súťažiaci získal ocenenie – diplom a vecnú cenu. Našu školu reprezentovali a ceny získali Lenka Bezegová, Viktória Jesenková a Viliam Mihalič.

              Srdečne blahoželáme!

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Koškovce 134
        • 0905541712
        • 057 78 88 000 0918 462 501
        • Koškovce 134 Koškovce Slovakia
        • 036158933
        • 2021339100
        • Telefón: 057/77 97 116 Mobil: 0915 440 505 Email: veducasjkoskovce@gmail.com
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje