• Novinky

          • DEŇ MATIEK V MŠ
            • DEŇ MATIEK V MŠ

            • Deň matiek patrí medzi najdojemnejšie sviatky - pre každého človeka je jeho matka najdôležitejším človekom na svete. Matka, ktorá všetko chápe, odpúšťa, vždy poľutuje a bude stále milovať svoje dieťa bez ohľadu na to, aké ono je.V našej materskej škole tomuto sviatku pripisujeme veľkú dôležitosť a veľmi nám záleží na tom, aby sa deti odprezentovali v najlepšom svetle. Nebolo tomu inak ani v tento rok. Pripravili sme krátky program v podobe básní, piesní a darčekov pre mamičky. Odmenou nám bol potlesk prítomných hostí a slová uznania a pochvaly, že hoci sú deti ešte male, zvládli výkon na javisku na výbornú. Ďakujeme všetkým mamičkám za to, že ste.          Tatiana Hermanová 

          • STAVANIE MÁJA V MŠ
            • STAVANIE MÁJA V MŠ

            •    História stavania mája siaha až do roku 1255 do nemeckého mesta Aachen, kde sa máje stavali pred príbytkami bohatých mešťanov. U nás na Slovensku, sa máje v oblasti západného Slovenska stavali na začiatku mesiaca, hlavne v noci na prvého mája. Na Zemplíne či na juhu stredného Slovenska sa stavali na Turíce. Tento ,,vyzdobený strom” ,mal symbolický význam a bol výrazom prírodného mýtu o boji zimy s jarou, smrti so životom; symbol na jar sa obnovujúcej prírody. Máje sa dodnes zvyknú postaviť na námestia pred miestne úrady či kultúrne domy. Vztýčený strom tu ostáva väčšinou celý mesiac, na konci ktorého sa slávnostne odstraňuje pri oslave váľania mája. Aj my s deťmi sme sa pripravili na stavanie mája, ktoré sa uskutočnilo 28.04.2023 pred kultúrnym domom v Koškovciach za prítomnosti starostu obce, zamestnancov OÚ, stacionáru, občanov. Detičky sa tešili, keď mohli viazať na korunu 15 m vysokého stromu farebné stužky a pritom si spievali májové piesne aj si zatancovali. Dostali sladkú odmenu.                   

              Tatiana Hermanová 

          • STAVANIE MÁJA V NAŠEJ ŠKOLE
            • STAVANIE MÁJA V NAŠEJ ŠKOLE

            • Máj v našej škole

              Mesiac máj sa spája s láskou, ale aj s novým začiatkom a zrodom nového života. Májová čerstvo zazelenaná príroda evokuje mladosť, sviežosť a energiu.

              K nádherným jarným tradíciám patrí stavanie mája. Slovenským zvykom už od stredoveku bolo, že chlapci, ktorým sa páčilo nejaké dievča, stavali pred dom svojej vyvolenej strom ozdobený pestrofarebnými stuhami a papierikmi – máj.

              Túto tradíciu si pripomenuli i žiaci našej školy.

              Vyobliekaní v ľudovom kroji za spoločného spevu stavali mladú briezku s bohato vyzdobenými pestrofarebnými stuhami.

              Veselý farebný máj bude vítať i odprevádzať deti  i zamestnancov školy počas celého mesiaca.

              Čerňová Ivana

               

          • DEŇ ZEME V ZŠ
            • DEŇ ZEME V ZŠ

            • Keďže sa blížil 22.apríl, sviatok našej planéty- Deň Zeme,tak sa žiaci 1.-4.ročníka našej školy zapojili do aktivít, ktoré boli zamerané na potrebu ochrany životného prostredia. Na začiatku tejto peknej akcie si žiaci pozreli rozprávku - "Zem sa predstavuje" a potom nasledovala práca v skupinách - "Ako ja môžem chrániť Zem" a hra -Topenie ľadovcov. Nakoniec si žiaci vyskúšali aj aktivitu na plasty. Všetci žiaci sa dozvedeli na tejto akcii o potrebe separácie odpadu a dôležitosti ochrany našej planéty.

               

              Počas celého mesiaca apríl sa žiaci druhého stupňa pripravovali na Deň Zeme. Šiestaci na hodine biológie siali paradajky a sadili fazuľu. Na pracovnom vyučovaní deviataci špeciálnej triedy sadili cibuľku do vyvýšených záhonov, presádzali planty. Žiaci 7.B a 8.B upravovali okolie školy a vyzbierali odpadky. Piataci si  na hodine geografie pripravili zaujímavé projekty o rôznych typoch krajín.  Vyvrcholením bol 24. apríl kedy počas  rôznych hodín robili aktivity zamerané na separáciu odpadu, poukazovali na to ako nadmerným používaním ropy  sa znečisťuje planéta. Na hodine angličtiny sa taktiež snažili riešiť environmentálne problémy. Vypočuli si pieseň od M. Jacksona  The Earth Song. Vypracovávali pracovné listy Zachráňme Zem - našu planétu a Šetríme našu Zem. Počas celej hodiny prebiehala diskusia v anglickom jazyku o globálnych environmentálnych problémoch. Veríme, že si žiaci uvedomili, že planéta, na ktorej žijeme, si zaslúži, aby sme sa o ňu starali a chránili ju.

              Marta Kocanová, PaedDr. Gajdošová, MVDr.  Kakutová

          • DEŇ ZEME V MŠ
            • DEŇ ZEME V MŠ

            • Deň Zeme 22.04.2023. V našej škôlke sme sa rozhodli pomôcť našej planéte tak, že si upraceme školský dvor. Pani učiteľky porozprávali deťom o Dní Zeme. Pomocou rôznych aktivít : ako je triedenie odpadu: papier, sklo, plast do označených nádob sme všetko potriedili. Vymaľovávali omaľovanky, lepili rozstrihané obrázky. Pani učiteľky nasadili deťom rukavice a šli sme si upratať školský dvor, tak sme pomohli našej planéte a naďalej pomáhať budeme.   

                        
              Tatiana Hermanová 

          • MEDZINÁRODNÝ DEŇ RÓMOV
            • MEDZINÁRODNÝ DEŇ RÓMOV

            • Medzinárodný deň Rómov je 8.apríla, keďže tento rok tento deň pripadol na Bielu sobotu v čase Veľkonočných prázdnin, rozhodli sme sa , že ho oslávime 25.apríla 2023.

              Všetci žiaci sa na tento deň dôsledne pripravovali a pani učiteľky tiež. Každý priložil ruku k dielu aby sa akcia vydarila. 

              Všetko sa to začalo už na 4.vyučovacej hodine. Žiaci zo ŠT / 5.B, 6.B, 7.B, 8.B a 9.C /sa zhromaždili v triede p. uč. Krížovej. Tam už na nich čakala prvá úloha. Najprv im p. uč. Ridarská prečítala rozprávku o dievčatku Koráločke, žiaci mali pozorne počúvať a predstavovať si ako dej prebieha. Potom nasledovalo spoločné riešenie tajničky s p. uč. Krížovou, v tajničke sa ukrývali slová, ktoré bezprostredne súviseli s príbehom v rozprávke a ukázali, ako žiaci pozorne počúvali príbeh. Po vyriešení tajničky sa hlavná  myšlienka príbehu ešte umocnila sledovaním divadelného spracovania príbehu o Dievčatku Koráločke. Všetci herci, ktorí hrali v divadelnom predstavení boli Rómovia. Na 5.vyučovacej hodine sa k žiakom ŠT tried pridala aj trieda 6.A a rómski žiaci z ostatných tried školy. Mladší žiaci sa oboznámili a starší žiaci si upevnili vedomosti o pôvode a živote Rómov v minulosti. P. uč. Krížová si formou prezentácie pripravila základné poznatky z histórie Rómov a o ich živote. Žiaci odpovedali hlasovaním pomocou farebných lístkov na otázky, buď možnosťou  ÁNO, alebo NIE. Po tomto kvíze dostali na posilnenie sladkú odmenu a náramok ako spomienku na tento deň. V poslednej časti akcie boli žiaci rozdelení podľa svojich záujmov do 3 skupín, stavali lego, spievali rómske piesne, kreslili vtáčikov, formovali vtáčikov z drôtu, vyfarbovali obrázky s tematikou  rómskych tanečníc, koní a iné obrázky súvisiace so životom Rómov v minulosti aj dnes.

              Akcia sa vydarila nad očakávanie, žiaci si z nej odniesli pamiatku v podobe náramku, sladkú odmenu, ale predovšetkým nové poznatky o svojich predkoch , nové zručnosti aj motiváciu do budúceho života.

              učitelia špeciálnych tried

          • VEĽKONOČNÉ ZVYKY A TRADÍCIE V MŠ
            • VEĽKONOČNÉ ZVYKY A TRADÍCIE V MŠ

            • Tak ako každý rok sa, tak aj tento rok sme oboznámili detičky s  tradíciami a zvykmi veľkonočných sviatkov. Pripravili sme deťom rôzne aktivity: Zakreslovali sme pracovné listy s jarnou tematikou, vyrábali sme veľkonočné pozdravy, zajace, kuriatka, vajíčka sme maľovali rôznymi technikami. Deti sa tešili s každej aktivity.

               Prajeme Vám krásne, veselé a jarné veľkonočné sviatky!

              Krásnu, peknú Veľkú noc,
              dobrý korbáč na pomoc,
              vedro vody každej dievke,
              nech výskajú malé, veľké.
              Pekných kraslíc plný dom
              a radosti, šťastia v ňom.

              Už sa blížia sviatky jari,
              už sa tešia veľkí, malí.
              Dievky zas len báť sa budú,
              svoje šaty sušiť budú.
              Takáto je Veľká noc,
              tá má svoju čarovnú moc.

              Tatiana Hermanová, Jana Štefanová

          • MALÍ VEĽKÍ ŠKOLÁCI - ZÁPIS DO PRVÉHO ROČNÍKA
            • MALÍ VEĽKÍ ŠKOLÁCI - ZÁPIS DO PRVÉHO ROČNÍKA

            • Dňa 17.4.2023 Základná škola v Koškovciach otvorila svoje brány, aby privítala malé, hravé deti v  doprovode rodičov. Z týchto dievčat a chlapcov, ktorí doteraz svoj voľný čas trávili s bábikami a autíčkami, sa 1. septembra stanú ,, veľkí“ školáci.

              Sova, symbol vzdelanosti a múdrosti, im vysvetlila, čo ich čaká. Aj keď im končí bezstarostné detstvo, farbičky, ba ani milované hračky ešte nemusia odložiť do škatule. Dopoludnia sa však budú venovať písmenkám a číslam. Naučia sa čítať, počítať a už čoskoro si samy prečítajú svoju obľúbenú rozprávku. V škole sa na nich všetci tešia. Ich spolužiaci, tety upratovačky, kuchárky, no najmä pani učiteľky. Tie im pripravili kútik, v ktorom našli obrázky, knižky, farbičky a aj múdru sovu. Tí, ktorí našu školu už navštívili, zapísali sa, to vedia. Veď v tomto kútiku im rodičia urobili ich prvú fotografiu. Tí, ktorí sa ešte nerozhodli, sú vítaní.

              Milí rodičia, ďakujeme, že ste sa rozhodli svoje deti zveriť práve nám. Vás a aj tých, ktorí ešte váhajú, ubezpečujeme, že sa o nich budeme starať ako o vlastné a vychováme z nich budúcich stredoškolákov.

          • KONZULTAČNÉ RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE
            • KONZULTAČNÉ RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE

            • Vážení zákonní zástupcovia žiakov, oznamujeme Vám, že dňa 25. apríla 2023 (utorok) v čase od 14,15 hod. do 16,30 hod. sa v našej škole uskutoční konzultačné rodičovské združenie.

               

              Vaša účasť je dôležitá!

          • Z ROZPRÁVKY DO ROZPRÁVKY
            • Z ROZPRÁVKY DO ROZPRÁVKY

            • Dňa 5.4.2023 sa telocvičňa v našej škole zmenila na jeden deň na nádhernú rozprávkovú krajinu. Žiaci 1. - 4. ročníka ZŠ, ale aj deti z okolitých materských škôl: z Koškoviec a z Rokytova pri Humennom v nej mohli putovať z rozprávky do rozprávky.        

              Po úvodných slovách pani učiteľky, ktorá všetkých srdečne privítala, sa to všetko začalo. Deti museli najprv uhádnuť rozprávkové hádanky, začo boli odmenené kartičkami a okrem toho si mohli aj zatancovať na známe detské pesničky. Po nich už nasledovali aktivity na stanovištiach, ktoré pripomínali rôzne rozprávky. Deti si mohli vyskúšať trafiť loptičkami šaša, dobyť hrad, prejsť pavučinu, chytanie rybičiek, navštíviť zvieratká v lese, ktoré museli trafiť loptičkami. V ďalších súťažiach mali čo najrýchlejšie prekonať prekážkovú dráhu
              a prejsť tunelom, potom museli zdolať určenú dráhu na fit loptách a dokonca aj na kolobežkách.

              Všetky rozprávkové súťaže deti hravo zvládli, začo boli odmenené sladkou buchtičkou. Aj keď deti z materských škôl prichádzali na akciu s miernymi obavami, v závere odchádzali ako žiariace slniečka s úsmevom na perách. Bol to vydarený deň pre všetky deti, čo bolo vidno na ich šťastných tvárach. Škoda len, že sa tejto akcie nezúčasnili aj ostatné pozvané materské školy.  

          • VÝSTAVA KRASLÍC V HUMENNOM
            • VÝSTAVA KRASLÍC V HUMENNOM

            • Tak ako naši mladší spolužiaci z I. stupňa, aj my sme sa vybrali do Humenného pozrieť výstavu kraslíc vo Vihorlatskom múzeu. 

              Videli sme nádherné kraslice nielen zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska, Maďarska, a dokonca aj z Ukrajiny. 

              Dozvedeli sme sa, že kraslice sa dajú vyrobiť rôznymi technikami. Pri výrobe veľkonočných vajíčok je dôležitá trpezlivosť a tvorivosť.

              žiaci špeciálnych tried

          • OKRESNÉ KOLO VO FLORBALE STARŠÍCH ŽIAČOK
            • OKRESNÉ KOLO VO FLORBALE STARŠÍCH ŽIAČOK

            • Dňa 29. 3. 2023 sa konalo okresné kolo vo florbale starších žiačok. Naše žiačky podali výborný výkon, ktorý im vyniesol pekné druhé miesto.

              Celkové poradie:

              1. miesto ZŠ J. Švermu

              2. miesto  ZŠ s MŠ Koškovce

              3. miesto ZŠ s MŠ Košarovce

              4. miesto ZŠ s MŠ a ŠJ Kamenica nad Cirochou

              Blahoželáme!

          • OKRESNÉ KOLO VO FLORBALE STARŠÍCH ŽIAKOV
            • OKRESNÉ KOLO VO FLORBALE STARŠÍCH ŽIAKOV

            • Dňa 27. 3. 2023 sa konalo okresné kolo vo florbale starších žiakov. Naša účasť sa skončila nádherným              1. miestom, keď naši žiaci porazili všetky zúčastnené školy a postúpili na krajské kolo.

              Konečné poradie:

              1. miesto ZŠ s MŠ Koškovce

              2. miesto ZŠ Hrnčiarska

              3. miesto ZŠ Pugačevova

              4. miesto ZŠ s MŠ a ŠJ Kamenica nad Cirochou

              Blahoželáme!

          • MORENA, MORENA, DO LABORCA HODENÁ ...
            • MORENA, MORENA, DO LABORCA HODENÁ ...

            • Morena, Morena, do Laborca hodená...

              Morena vládkyňa zimy už stráca svoju moc a tak je na čase, aby odovzdala svoje žezlo a nechala vládnuť pani Jar. 

              Jar je považovaná za začiatok niečoho nového. S príchodom teplých slnečných lúčov prichádza radostné obdobie, ktoré je vyjadrené vo zvykoch, tradíciách, riekankách, piesňach a hrách.

              Deti Základnej školy sa s Morenou prešli dedinou spevom a prekáračkami. Pri rieke sme morenu zapálili a hodili do vody - poslali sme s ňou všetko zlé, temné a choré. Riekankou a piesňou o slniečku sme privítali jar. Cestou sme navštívili pána starostu a denný stacionár. Spolu so starkými sme si pripomenuli a oživili ľudové zvyky. 

               Realizáciou takýchto aktivít sa snažíme u detí budovať vzťah k tradíciám našich predkov. Ukázali sme, že si uchovávame a ctíme tradície k folklóru, spevu a tancu.  

              Čerňová Ivana

          • ZÁŽITKOVÉ UČENIE V ŠKD
            • ZÁŽITKOVÉ UČENIE V ŠKD

            • V ŠKD bol týždeň plný zaujímavostí a bohatého programu. Najprv sme sa zapojili do výzvy Obuj si ponožky rôznej farby. Spolu s vychovávateľkami sme takto prejavili svoje sympatie a podporu ľuďom s Downovým syndrómom.

              Krásu, zdravie a nenahraditeľnosť nášho zeleného bohatstva – LESA sme si v ŠKD pripomenuli pri príležitosti Medzinárodného dňa lesov. Deti sa dozvedeli, že kľúčovým posolstvom lesa pre človeka je aj to, že sú prírodné lekárne. Presvedčili sa o tom aj tým, že si mali možnosť vychutnať  bylinkový čaj ochutený medom. Na záver deti vyrábali stromy, kde si každý nakreslil, napísal, načo všetko nám slúži les a ako ho máme chrániť.

              V tomto týždni sme si pripomenuli aj Svetový deň vody. Už deň vopred si deti vyrábali čelenky v tvare kvapky vody. Ráno prišli oblečené v modrých tričkách. Vychovávateľky ŠKD pre nich pripravili rôzne zaujímavé aktivity. Spoločne spievali, maľovali, aj učenie prebiehalo zábavnou formou. Deti sa prostredníctvom týchto aktivít pútavým spôsobom dozvedeli veľa o význame a dôležitosti vody pre ľudí, rastliny a živočíchy. Celá akcia bola zavŕšená hrou Putujúca kvapka, ktorú si zahrali na školskom ihrisku.

              Všetky aktivity boli smerované nato, aby vyvolali v deťoch, čo najviac pozitívnych zážitkov. Svedčili o tom aj šťastné a usmievavé tváre detí, ktoré sa s radosťou zapájali do každej z nich.

              Ivana Čerňová, Katarína Paličková

               

          • DEŇ LESOV
            • DEŇ LESOV

            • „Zdravé lesy pre zdravých“ je motto Medzinárodného dňa lesov 2023, aj preto sme si na našej škole v dňoch 20. – 23. marca na hodinách geografie, občianskej náuky a pracovného vyučovanie tento deň pripomenuli. V úvode hodiny sme diskutovali o význame a dôležitosti lesov pre život človeka. Potom sme podľa herbára poznávali a rozoznávali lesné stromy. Nasledovalo rozdelenie do skupín, kedy každá skupina mala didaktickú hru, v ktorej sme si overili svoje vedomosti. Zbierali sme body za každú úlohu. Aktivity s názvom Sleduj stopy, Príručka pozorovateľa, Nájdi správny tieň a Pomiešané semienka  sa nám veľmi páčili. V závere sme rôznou technikou vytvárali stromy, z ktorých vznikla pekná a náučná nástenka vo vestibule školy.

              PaedDr. Gajdošová

               

          • KARPATSKÁ KRASLICA, NÁVŠTEVA HAZZ V HUMENNOM
            • KARPATSKÁ KRASLICA, NÁVŠTEVA HAZZ V HUMENNOM

            • Veľká noc sa blíži a ku nej neodmysliteľne patria maľované vajíčka – kraslice. Ľudská fantázia nepozná hranice, lebo kraslice v súčasnej dobe pripomínajú umelecké dielo, ktoré môžeme len obdivovať.

              Mohli sa o tom presvedčiť aj naši žiaci 1. - 4. ročníka, keď sme dňa 30.3.2023 zavítali do Vihorlatského múzea v Humennom, kde sa konala výstava Karpatská kraslica 2023. Nevedeli sme odtrhnúť zrak od množstva kraslíc vytvorených rôznymi technikami. Dozvedeli sme sa aj veľa informácií o nich a mnohé kraslice pochádzajú aj zo zahraničia. V poslednej miestnosti sa konali dlho očakávané tvorivé dielne. Najprv sme sa dozvedeli o zaujímavých technikách krasličiarstva a jedna z nich nám bola aj prakticky ukázaná. Potom nasledovalo samostatné kreatívne tvorenie. Na stoloch boli pripravené rôzne pomôcky a žiaci si mohli zvoliť techniku, ktorá sa im páči. Svoje umelecké výtvory si zobrali aj domov.

              Po tvorivých dielňach sme sa so žiakmi presunuli do zariadenia HaZZ v Humennom, kde sa mohli bližšie oboznámiť s prácou hasičov. Zaujala ich technika a hlavne hasičské autá, do ktorých si na chvíľu mohli aj sadnúť. Okrem toho si každý vyskúšal aj striekanie vodou. Žiaci odchádzali zo zariadenia veľmi šťastní a spokojní a väčšina z nich bola presvedčená, že sa v budúcnosti stane hasičmi.

              Pred odchodom vlaku sme navštívili aj cukráreň Daisy a obchod Tomino, kde si mohli žiaci kúpiť aj sladkosti a niečo na pamiatku. Akcia sa všetkým veľmi páčila, o čom svedčili ich šťastné tváre. 

              Mgr. Stirčáková

               

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Koškovce 134
      • 0905541712
      • 057 78 88 000 0918 462 501
      • Koškovce 134 Koškovce Slovakia
      • 036158933
      • 2021339100
      • Telefón: 057/77 97 116 Mobil: 0915 440 505 Email: veducasjkoskovce@gmail.com
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje