• Novinky

          • OPÄŤ V DIVADLE
            • OPÄŤ V DIVADLE

            • Po trojročnej pauze zavinenej pandémiou sa naši žiaci opäť tešili do divadla. 

              Dnes, 24.10.2022, sa mohli zabávať na predstavení s názvom Medovníkový domček. Rozprávka s pesničkami pobavila tretiakov, štvrtákov, piatakov, ba aj siedmakov. Pred predstavením sa žiaci občerstvili v obchodnom centre Novum. Okolo 13,00 hod. odchádzali domov smutní, lebo predstavenie trvalo len hodinku, no spokojní, lebo kúpili nejaké maličkosti, ktorými po návrate potešia svojich blízkych. 

              Mgr. Gavalčinová

          • OZNAM
            • OZNAM

            • Vážení rodičia, starí rodičia, 

              srdečne Vás pozývame na spoločné stretnutie, ktoré sa bude konať 26. októbra 2022 od 15,15 hod. v budove základnej školy. Tešia sa na Vás Vaše deti, vnúčatá i učitelia. Spoločne si môžeme zašportovať, vytvoriť zaujímavé dielka a spomínať na svoje detstvo.

              Mgr. Tatiana Slivková

          • PRERUŠENIE PREVÁDZKY V MŠ
            • PRERUŠENIE PREVÁDZKY V MŠ

            • Riaditeľka Základnej školy s materskou školou, Koškovce 134 podľa § 1 ods. 4 vyhlášky MŠ SR č. 541/2021 o materskej škole a so súhlasom zriaďovateľa Obec Koškovce dočasne prerušuje prevádzku na elokovanom pracovisku Materská škola, Koškovce 50 v dňoch od 13. 10. 2022 do 14. 10. 2022(vrátane) z prevádzkových dôvodov. Začiatok prevádzky v materskej škole bude 17. 10. 2022 (pondelok).

              Dôvodom prerušenia prevádzky je vysoký výskyt respiračných chorôb.

              Mgr. Tatiana Slivková, riaditeľka školy

          • SVETOVÝ DEŇ MLIEKA NA ŠKOLÁCH
            • SVETOVÝ DEŇ MLIEKA NA ŠKOLÁCH

            • Každoročne si koncom septembra pripomíname Svetový deň mlieka na školách. Tento rok si aj žiaci našej školy 28. septembra pripomenuli, akou dôležitou a zdravou potravinou je mlieko v živote každého človeka. O tom, odkiaľ mlieko pochádza, prečo je zdravé a čo všetko sa s ním dá robiť, sa porozprávali deti  v ŠKD. Najprv sa s mliekom zoznámili po teoretickej stránke, keď  im pani vychovávateľky priblížili výrobu a spracovanie mlieka, potom prišla tá zaujímavejšia, praktická časť. V nej deti mohli priamo v oddelení  ochutnať rôzne výrobky z mlieka od jogurtov, syrov, nátierok až po bryndzu či zakýsané mlieko. Deti takisto vyrobili z výkresu nové, krásne etikety na krabičku od mlieka. Sladká bodka na záver bola príprava a následná ochutnávka pudingu s pani učiteľkou, ktorá deti zaučila aj kuchárskemu umeniu. Deťom sa poobedie venované mlieku veľmi páčilo, pretože pochopili, že je nielen chutné, ale aj zdravé. Veď nakoniec, účinky mlieka využívala pre krásu kedysi dávno aj samotná Kleopatra, nie?

              Mgr. Dominika Gulyásová

          • PLODY JESENE
            • PLODY JESENE

            • Do jesenného šatu sa obliekla aj naša škola.

              Jeseň a návrat do školských lavíc sme privítali výstavkou jesenných plodov.

              Žiaci mali možnosť vidieť tradičné a známe, ale aj menej známe druhy ovocia, zeleniny a iných plodov našich záhrad a lesov.

              Všetky farby a vône jesene nám skrášlili priestor školy. Jesenná atmosféra Nás privíta aj v exteriéri našej školy.

              Mgr. Martina Krížová

          • ZÁLOŽKA DO KNIHY
            • ZÁLOŽKA DO KNIHY

            • Milí čitatelia i ,,nečitatelia“ !

              Snáď každý z vás vie, akú funkciu plní záložka do knihy. Pre čitateľa je to neoceniteľná pomôcka, ktorá mu robí veľkú radosť. Radosť je však o to väčšia, keď si ju vyrobí sám.

              Naši žiaci počas prvého mesiaca v škole záložky vyrábali. Zapojili sa všetky triedy. Jedni zhotovili tradičné, iní hľadali inšpiráciu na internete a snažili sa o najnetradičnejší výrobok. Kreslili, maľovali, lepili i strihali. Volili rôzne techniky. No všetci sa pri tom zabávali a tešili. Každý sa snažil vyrobiť najkrajšiu, najoriginálnejšiu. Svoje záložky odovzdali svojim učiteľkám, aby  ich spoločne vystavili v školskej čitárni a možno neskôr venovali svojim starým rodičom ako darček k ich sviatku. Veď október je predsa Mesiac úcty k starším.

              Mgr. Jana Gavalčinová

          • SVETOVÝ DEŇ MLIEKA V NAŠEJ MŠ
            • SVETOVÝ DEŇ MLIEKA V NAŠEJ MŠ

            • 28.09.2022 sme si v našej škôlke pripomenuli Svetový deň mlieka v školách. Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek ľudskej výživy. Keďže je mlieko bielej farby, tak aj my sme naše detičky obliekli do tričiek bielej farby. Pripravili sme prezentáciu o kravičkách, o výrobe mlieka a mliečnych výrobkoch.  Každé dieťa si vyrobilo maketu kravičky a kravičku Evičku si spoločne zakreslili suchých pastelom. Najväčším prekvapením bola ochutnávka mliečnych výrobkov a mlieka, ktoré si ochutili sladkou tyčinkou. Popriali sme si dobrú chuť!

              Tatiana Hermanová

          • SVETOVÝ DEŇ SRDCA V NAŠEJ ŠKÔLKE
            • SVETOVÝ DEŇ SRDCA V NAŠEJ ŠKÔLKE

            • V našej materskej škole sme si 29.09.2022 pripomenuli Svetový deň srdca.                                                          Prostredníctvom videa sa deti dozvedeli aké je dôležité srdce v našom živote. Ako je dôležité sa starať o svoje telo, zdravo sa stravovať, veľa športovať a otužovať sa na čerstvom vzduchu.

              Deti mali pripravené farebne papiere, nožnice, lepidlo, rolky toaletného papiera, farbičky. Najprv si vyrobili srdiečka, čelenku na ktorú si nalepili srdiečko. Na postavičku, ktorú vyfarbili, nalepili srdiečko na ľavú stranu a nalepili na rolku. Spoločne sme to zvládli.       

              Tatiana Hermanová

          • MEDZINÁRODNÝ DEŇ ČOKOLÁDY V NAŠEJ ŠKÔLKE
            • MEDZINÁRODNÝ DEŇ ČOKOLÁDY V NAŠEJ ŠKÔLKE

            • Medzinárodný deň čokolády, ktorý pripadá na 13. septembra,  je oslavou najpopulárnejšej sladkosti na svete – čokolády. Čokoláda je okamžitým zdrojom energie pre telo i dušu, pomáha odstraňovať napätie a stres a zároveň vyvoláva v človeku príjemné pocity a pokoj. 

              Aj my sme našim detičkám v  škôlke pripravili deň plný čokolády. Deti súťažili v strihaní cukríkov na povrázku, hľadali a skladali veľkú papierovú čokoládu, z vyrobenej čokolády si urobili srdiečko. Na záver si deti pochutnali na horúcej čokoláde a tiež na vlastnej vyrobenej čokoláde. Domov si odniesli aj recept na jej výrobu.

              Domáca čokoláda

              Suroviny:

              BB puding – 250g

              Pokrmový tuk – 250g

              Práškový cukor – 250g

              Kakao – 50g

              Vo vodnom kúpeli všetky suroviny zmiešame. Plníme do formičiek a dáme stuhnúť na chladné miesto.                                     

               Tatiana Hermanová

          • ŠKÔLKA VOLÁ!
            • ŠKÔLKA VOLÁ!

            • Po letných prázdninách sme srdečne privítali detičky v našej materskej škole v triede včielok. Pre každé dieťa sme pripravili čelenku včielky a želali sme im veľa pekných chvíľ v novom školskom roku 2022/2023Máme tu september 2022 a tí starší prichádzali do škôlky medzi svojich spolužiakov s množstvom dovolenkových zážitkov. Do našich tried nastúpili prvýkrát aj tí mladší a pani učiteľky ako ich „školské mamičky“ ich s láskou a trpezlivosťou zoznámili so všetkým, čo potrebujú k životu. Budeme veľmi šťastní, keď sa v našej materskej škole budú cítiť ako doma, vytvoríme si kamarátstva, naučíme sa novým zručnostiam a bude vám chutiť to, čo vám navaria tety kuchárky. Výchova dieťaťa v zdravom prostredí je pre nás životným poslaním. Sme pripravení si vypočuť každý problém. bôľ a strach. Poteší nás dobrý nápad, úsmev a konštruktívna spätná väzba. 

              Tatiana Hermanová

          • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV - 26. 9. 2022
            • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV - 26. 9. 2022

            • Koľko rečí vieš .........

              Aj tohto roku sme si na hodinách angličtiny, nemčiny a ruštiny pripomenuli význam učenia sa cudzích jazykov, rozmanitosť  kultúr v jednotlivých európskych krajinách a ich porovnávanie. Taktiež sme si so žiakmi povedali o delení jazykov do skupín, kam patrí náš materinský jazyk – slovenčina a kam jazyky, ktoré sa u nás učia ako prvý a druhý cudzí jazyk. Vysvetlili sme si pojem polyglot a uviedli niekoľko príkladov ľudí, ktorí ovládajú viacero cudzích jazykov.

              EDL – Európsky deň jazykov si  každým rokom pripomína viac a viac škôl. Pripravujú si pre žiakov rôzne aktivity. Aj u nás sme si na hodinách angličtiny, nemčiny a ruštiny povedali o histórii EDL. Jednotlivé aktivity boli ovplyvnené aj tým, že angličtinu sa naši žiaci učia dlhšie ako ostatné jazyky      v rámci druhého cudzieho jazyka.

              Na hodinách nemeckého a ruského jazyka sme so žiakmi 7.A, 8.A ,9.A a  9.B putovali s Larou po jazykovej ceste naprieč Európou. Spoznávali  sme, že tieto jazyky odrážajú rozmanitosť kultúr a tradícií. Odhaľovali sme koľko spoločného majú, ale aj rozdielne znaky, ich abecedu a niektoré kľúčové slová i frázy. Žiakom sa toto putovanie európskymi jazykmi so sprievodkyňou Larou veľmi páčilo, pretože každý z nich má jedinečnú identitu a príbeh. Cieľom bolo motivovať žiakov pochopiť dôležitosť učiť sa viaceré jazyky.

              Žiaci 3.A triedy na hodine anglického jazyka precvičili hru na zopakovanie farieb, v 4., 5. a 6. ročníku si zopakovali časti tela, farby a číslovky pomocou zhotovenia príšerky, u každého žiaka bola tá jeho v niečom iná: jedna mala tri oči, druhá jedno, jedna bola zelená, druhá fialová, tretia oranžová...   Žiakom sa táto aktivita veľmi páčila, pobavili sa, aj si zopakovali slovnú zásobu a ani dve príšerky v jednej triede neboli rovnaké.

              V 7. A triede si žiaci pripravili názvy niektorých európskych štátov v ich jazyku. Ich úlohou bolo nakresliť vlajku, taktiež pozdravy  a typické jedlá danej krajiny. Siedmaci dostali za úlohu pripraviť si po dve krajiny, podobnú úlohu mali ôsmaci, tí mali aj frázy Ako sa máš? a  Ako sa voláš? Po odprezentovaní pripravených krajín sme si povedali o podobnosti niektorých jazykov a takisto o ich rozdielnosti. Deviataci si preverili svoje vedomosti z geografie, keď vytvárali dvojice – fotografie známych pamätihodností kompletizovali s ich názvami a taktiež názvami mesta a krajiny kde sa nachádzajú. A nemusia sa za svoje vedomosti hanbiť  – chválime ich!  Deviataci mali taktiež podobnú aktivitu ako siedmaci a ôsmaci, len iné krajiny.

              Chceli by sme pochváliť našich žiakov, že si na hodiny pripravili materiály a snažili sa zapojiť do aktivít ako najlepšie vedeli.

              MVDr. Jana Kakutová

          • RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE
            • RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE

            • Vážení zákonní zástupcovia žiakov, oznamujeme Vám, že dňa 27. septembra 2022 /utorok/ o 15,15 hod. sa v našej škole uskutoční plenárne a triedne rodičovské združenie.

               

              Vaša účasť je dôležitá.

          • Medzinárodný deň finančnej gramotnosti - 8. september
            • Medzinárodný deň finančnej gramotnosti - 8. september

            • Od roku 1966 si svet každý rok presne 8. septembra pripomína Medzinárodný deň finančnej gramotnosti, pretože neschopnosť robiť správne finančné rozhodnutia veľmi negatívne zasahuje do života ľudí. Projekt „Deň finančnej gramotnosti“ je dlhodobý vzdelávací projekt, ktorého cieľom je poukázať na tento fakt a zároveň poskytnúť vzdelávacie aktivity na zvyšovanie finančnej gramotnosti na Slovensku.

              Preto sa aj naša škola zapojila do tohto projektu a pripravila si pre žiakov rôzne aktivity. Žiaci 1. stupňa si svoje zručnosti preverili v hre – Zatoč kolesom. Ich úlohou bolo vybrať tovar v danej sume, ktorú si vytočili.

              Žiaci 5. a 6. ročníka vyberali bankovky a mince v sume, ktorá im bola vopred určená. Pre žiakov 7. ročníka bola pripravená úloha – vymaľuj mince a bankovky v danej hodnote. A žiaci 8. a 9. ročníka sa oboznámili s našim bankovníctvom, sporiteľňami a poisťovňami pričom svoje získané vedomosti si overili v krátkom teste.

              Podobné aktivity týkajúce sa finančnej gramotnosti budú na našej škole prebiehať po celý školský rok.

               

              Mgr. Jana Andrejčáková

          • ORGANIZÁCIA ŠKOLSKÉHO ROKA 2022/2023
            • ORGANIZÁCIA ŠKOLSKÉHO ROKA 2022/2023

            • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ, Koškovce 134 oznamuje zákonným zástupcom detí a žiakov, že vyučovanie v školskom roku 2022/2023 začína 5. septembra 2022.

              Slávnostné otvorenie školského roka bude o 7,15 hod na školskom dvore resp. vo vestibule školy podľa počasia. 

              6. septembra 2022 je už potrebné pre vstup do budovy školy mať Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti na základe rozhodnutia MŠVVaŠ SR zo dňa 15. augusta 2022. Písomné vyhlásenie môžete odovzdať v elektronickej alebo papierovej podobe. Všetky ostatné potrebné informácie o školskom vyučovaní sa žiaci dozvedia po slávnostnom otvorení školského roka od svojich triednych učiteľov.

              Prevádzka v materskej škole začína 5. septembra 2022 vo svojom štandardnom režime.

              Mgr. Tatiana Slivková, riaditeľka školy

               

          • SLÁVNOSTNÉ UKONČENIE ŠKOLSKÉHO ROKA
            • SLÁVNOSTNÉ UKONČENIE ŠKOLSKÉHO ROKA

            • Zbohom škola, hurá prázdniny!

              Horúce dni priniesli aj záver školského roka. Vo štvrtok 30.6.2022 žiaci po zvonení nevchádzali do svojich tried. Sústredili sa na školskom  dvore, aby si vypočuli príhovor riaditeľky školy a z rúk pani Škovranovej, predsedníčky rodičovského združenia, prevzali ocenenia. Tí najlepší za výborný prospech a reprezentáciu školy boli už tradične odmenení tričkom s logom školy a inými vecnými darmi. Samozrejme, že sa tešili.  Tešili sa aj naši malí druháci. Vyhrali zber papiera a sladká pochúťka – zákusky boli ich. Po tomto vyhodnotení riaditeľka školy venovala zopár slov deviatakom. Nasledovala slávnostná triednická hodina a rozdávanie vysvedčení. Záver posledného školského dňa patril deviatakom. Všetkých prekvapili ich ladné pohyby. Tancovali valčík, ktorý nacvičili pod vedením p. uč. Laca. Mladších spolužiakov pobavila ich spomienka na roky minulé a vyučujúcich dojali slová ich slávnostného prejavu. Posledné zvonenie ukončilo pôsobenie týchto nastávajúcich stredoškolákov v tejto škole. Krátko po deviatakoch sa so svojimi triednymi učiteľmi rozlúčili aj ostatní žiaci. Brány školy sa zatvorili. Nikto však nemyslel na ich opätovné otvorenie, všetci sa tešili na letné prázdniny.

          • VÝLET DETÍ Z MATERSKEJ ŠKOLY
            • VÝLET DETÍ Z MATERSKEJ ŠKOLY

            • Dňa 24.6.2022 sme sa celá škôlka  vybrali na výlet do Medzilaboriec. Cesta vlakom bola pre nás veľmi zaujímavá a pri prechádzke mestom sme videli rôzne historické pamiatky. Mini skanzen nás veľmi zaujal, no najväčší úspech aj tak zožala zmrzlina 😊

                                        Mgr. Katarína Šimečková 

          • ČÍTAJME SI 2022
            • ČÍTAJME SI 2022

            • Čítanie patrí medzi aktivity, ktoré podporujú rozvoj osobnosti dieťaťa a mladého človeka,  pomáha poznať hodnoty, rozlišovať dobro a zlo, akceleruje rozvoj reči a slovnej zásoby. Vytvára priestor pre tvorivosť, dáva možnosť v ohraničenom čase na identifikovanie sa s postavami, ponúka chvíle intimity, možnosť byť sám so sebou, relaxovať. Dáva možnosť naberať množstvo informácií, inšpirácií, vedomostí, porozumieť pojmom.

              Tieto slová adresovala mladým čitateľom Linka detskej istoty na svojom informačnom letáku. Práve pod jej záštitou sa konal ďalší ročník čitateľského maratónu, do ktorého sa prihlásili aj žiaci našej školy. 21.6.2022 od 1.vyučovacej hodiny do 6. sa do tejto akcie zapojilo 135 žiakov I. a II. stupňa. O 7,10 hod. začali tí najmladší. Čítali bájky. Po skončení čítania sa každý čitateľ  zapísal do prezenčnej listiny a podpísal na plagát, ktorý nám poslal organizátor akcie. Následne knihy, prezenčnú listinu i plagát vyučujúca posunula ďalšej triede. Takto to pokračovalo až po 9.B triedu. Úryvok bájok prečítal každý, kto v tento deň bol na vyučovaní.

              Organizátori i my, učitelia, vieme, že chlapci i dievčatá čítajú. Čítajú správy v mobiloch, pravidlá počítačových hier.... Všetci však budeme  veriť, že v tomto pretechnizovanom svete aj  toto netradičné čítanie ich  zaujme natoľko, že aspoň občas siahnu po knihe, ktorá má príbeh.

                                                                                                               Mgr. Jana Gavalčinová

          • BESEDA S VETERINÁRNYM LEKÁROM
            • BESEDA S VETERINÁRNYM LEKÁROM

            • Hovorí sa : „ Nikto nám nedá toľko lásky ako pes. Pes nás má rád viac ako seba“ .          

              O správaní sa k našim zvieracím miláčikom, o starostlivosti o ne, ale aj hygiene, ochoreniach psov a mačiek, o tom rozprával s našimi žiakmi z prvého stupňa, ale aj s deviatakmi, veterinár Miroslav Kakuta. Navštívil nás so svojim psom , írskym vlkodavom Edanom 21.júna. Úvod prednášky bol zameraný na správanie sa nás, ľudí, k našim zvieracím kamarátom. Žiaci boli upozornení na to, že už aj u nás platí zákon, že pes nesmie byť uviazaný na reťazi a že zviera nie je vec, ale živý, cítiaci tvor. Vedeli pekne odpovedať prečo majú radi zvieratá, o čo nás zvieratá obohacujú v našom živote , ako sa o ne starajú a ako sa im venujú. Pán doktor im vysvetlil prečo je dôležité očkovanie a odčervovanie hlavne psov a mačiek, ako aj dôsledné umývanie rúk po kontakte so zvieratkom. Záver prednášky patril deťom a Edanovi. Mnohí  ho chceli  pohladkať, aj vyfotiť sa. A pridali sa k nim aj niektoré pani učiteľky. Na chvíľočku medzi nás zavítala aj pani riaditeľka . Za fotky ďakujeme pani učiteľke Krížovej.

                                                                                                                                             J. Kakutová

          • BÁBKOVÉ DIVADLO V KOŠICIACH
            • BÁBKOVÉ DIVADLO V KOŠICIACH

            •  

              Žiaci 1. a 2. ročníka dňa 14.06.2022 navštívili Bábkové divadlo v Košiciach. Páčilo sa im
              spracovanie rozprávky O psíčkovi a mačičke, zaujalo prostredie, svetlá, ktoré sú len v divadle.
              V meste potom spoznali niektoré historické, kultúrne pamiatky. Zmrzlina aj drobná hračka ich veľmi
              potešila.

              Hajdučková

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Koškovce 134
      • 0905541712
      • 057 78 88 000 0918 462 501
      • Koškovce 134 Koškovce Slovakia
      • 036158933
      • 2021339100
      • Telefón: 057/77 97 116 Mobil: 0915 440 505 Email: veducasjkoskovce@gmail.com
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje