• Novinky

          • KOĽKO LÁSKY SA ZMESTÍ DO KRABICE OD TOPÁNOK
            • KOĽKO LÁSKY SA ZMESTÍ DO KRABICE OD TOPÁNOK

            • Koľko šťastia, radosti a lásky rozdáme, toľko sa sami od iných dočkáme.

              Už po tretí krát sa deti školského klubu rozhodli potešiť starkých v zariadeniach a to zapojením sa do krásneho projektu „ Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“. Spolu s pani vychovávateľkami priniesli do školy krabice, ktoré obalili vianočným papierom. Do každej krabice pribalili niečo sladké, slané, teplé, mäkké, duchovné,  niečo pre zábavu, ale hlavne vložili aj kúsok svojho srdiečka.

              Veríme, že krabicami naplnenými dobrotami a láskou potešia a vyčaria úsmev babičke, či deduškovi.

              Zo srdca ďakujeme rodičom a deťom, ktorí neváhali sa zapojiť a obdarovať druhých.

               

              Ivana Čerňová

                                                                                                                         

               

          • KONZULTAČNÉ RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE
            • KONZULTAČNÉ RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE

            • Vážení zákonní zástupcovia žiakov, oznamujeme Vám, že dňa 7. decembra 2022 /streda/ v čase od 13,00 hod. do 16,30 hod. sa v našej škole uskutoční konzultačné rodičovské združenie.

               

              Vaša účasť je dôležitá.

          • ŠARKANIÁDA V MŠ
            • ŠARKANIÁDA V MŠ

            • Dňa 24.11. 2022 sa v našej materskej škole uskutočnila ŠARKANIÁDA. Šarkaniáda je obľúbená jesenná aktivita našej materskej školy. Deti si pomocou rodičov zhotovili veselých a pestrofarebných šarkanov, ktorí už netrpezlivo čakali, kedy vzlietnu, pozdravia jesennú prírodu a potešia deti. Obloha bola plná pestrofarebných šarkanov a usmiatych detí, ktoré veselo šantili a spoločne sa tešili z pekného jesenného dňa.  Červené líčka, žiarivé očká a spokojné úsmevy detí  svedčili o tom, že sa ŠARKANIÁDA aj tento rok vydarila.

              Tatiana Hermanová

          • ZDRAVÁ VÝŽIVA V MŠ
            • ZDRAVÁ VÝŽIVA V MŠ

            • Zdravá výživa je nevyhnutnou súčasťou zdravého životného štýlu. My sme si pre detičky pripravili prezentáciu  - "Zdravá výživa". Prezentácia bola pre deti veľmi zaujímavá a poučná . Rozprávali sme sa o potravinách, ktoré sú zdravé a nevyhnutné pre správny vývin človeka, ako aj o potravinách, ktoré sú nezdravé, a ich nadmerná a častá konzumácia môže viesť k  rôznym zdravotným problémom. Po prezentácii sme ochutnavali rôzne druhy čajov. Deti mali uhádnuť o aký čajík ide,  podľa vône, farby, chute. Deťom sa ochutnávka páčila, každé dieťa dostalo domov vrecúško  bylinkového čaju.

              Tatiana Hermanová

          • CHCEŠ ŠTUDOVAŤ PRE TRH PRÁCE ALEBO PRE ÚRAD PRÁCE?
            • CHCEŠ ŠTUDOVAŤ PRE TRH PRÁCE ALEBO PRE ÚRAD PRÁCE?

            • Pod týmto názvom organizoval ÚPSVaR v Humennom v stredu 23.11.2022  stretnutie.
              Cieľom tohto stretnutia bolo pomôcť žiakom základných škôl s výberom povolania pre potreby trhu práce. Program bol pestrý a zaujímavý. V úvode Mgr. M. Hiľovská vo svojej prezentácii informovala o povolaniach, ktoré potrebuje Slovensko, ale aj EÚ. Po nej SOŠT, SZŠ, SOŠP a OA predstavili pomocou videí svoje študijné programy a odbory. Ako sa na týchto školách študuje a aké je uplatnenie po ich absolvovaní? Na tieto, ale aj iné otázky odpovedali študenti uvedených škôl. Medzi nimi boli aj absolventi našej ZŠ - Adam Povchan, študent 4. ročníka SOŠT a Dalibor Hesek - študent 3. ročníka SOŠ polytechnickej.

              Po krátkej prestávke riaditeľka ošetrovateľského centra a poručík OS SR vyrozprávali žiakom svoje životné príbehy. Záver patril mladým, úspešným ľuďom, ktorí sa snažili nasmerovať deviatakov na tú správnu cestu. Ich slová, ale aj prezentácie o uplatnení sa na trhu práce snáď pomôžu budúcim stredoškolákom správne zvoliť povolanie a s ním súvisiacu strednú školu. Kam po skončení základnej školy? Ťažká otázka. Na jej odpoveď však títo žiaci majú ešte zopár mesiacov. Držíme im palce, aby sa správne rozhodli.

              Mgr. Jana Gavalčinová, Mgr. Jana Andrejčáková

          • KYBERBÁJKA - AKTIVITA ŽIAKOV 1. - 6. ROČNÍKA
            • KYBERBÁJKA - AKTIVITA ŽIAKOV 1. - 6. ROČNÍKA

            • Čoraz častejšie sa žiaci už  v útlom veku stretávajú s útokmi iných na  sociálnych sieťach, YouTub kanáloch a internetových portáloch . Ako k tomu dochádza, ako sa brániť a neprijateľnému správaniu predchádzať? Na tieto otázky hľadali odpovede žiaci po prečítaní bájky, ktorá súvisela s touto problematikou.  Pre žiakov 1. - 6. ročníka si pani učiteľky pripravili kyberbájku „ O neopatrnej veveričke Terke a lapkobuku“. Cez konanie hlavných hrdinov bájky sa  dozvedeli o možnej neopatrnosti   pri používaní sociálnych sietí. Žiaci prezentovali svoje názory na správanie sa  postáv z príbehu a po diskusii si  vyfarbili postavičky. Všetci si uvedomujeme, že už  pri primárnej prevencii je dôležité, aby boli žiaci oboznámení s pojmom kyberšikanovanie , jeho znakmi, prejavmi, následkami a možnosťami riešenia. 

              Mgr. Kuľhová, Mgr. Gondorová

          • JESEŇ V ŠKD
            • JESEŇ V ŠKD

            • Mesiace október a november boli v našej škole v ŠKD naozaj plodné. Deti boli zapojené do mnohých aktivít, vďaka ktorým si budovali lásku k tomuto ročnému obdobiu. Počas celého jesenného obdobia si vyrábali krásne jesenné dekorácie, ktorými ozdobovali svoje triedy. Mohli sme tam nájsť  ježkov s jabĺčkami, pani jeseň, či rôzne iné dekorácie, v ktorých boli použité prírodné materiály.

              V novembri sme navštívili cintorín a zapálenou sviečkou sme si uctili pamiatku zosnulých. Neskôr sme sa pustili do vyrábania ďalšej jesennej dekorácie – vyrezávanie tekvičiek. Deti táto aktivita veľmi zaujala, pretože si mohli vyskúšať, koľko práce stojí za vytvorením jednej usmievavej tekvičky.

              Na čo sa však deti najviac tešili, bola šarkaniáda. Keď prišiel deň, kedy aj počasie deťom prialo a vietor bol priaznivý, deti vytiahli farebných, veselých šarkanov, a s nadšením sa vrhli do ich púšťania. V ten deň sme na oblohe mohli vidieť lietať orla, smajlíkov, princezné či jednorožce, no v hanbe neostali ani doma vyrobené šarkany. Všetci sa vybláznili do sýtosti a naplnili srdiečka zážitkami.

              Jeseň sme v ŠKD ukončili zberom šípok a varením teplého čaju. Deti si tak uvedomili, že príroda človeku  ponúka aj plody, ktoré nepestujeme doma, ale môžeme ich využiť pre svoju potrebu.  Čaj sme dosladili sladkým medom a nakoniec sme si ho vychutnali pri príjemných rozhovoroch.

              Mgr. Gulyásová a p. Čerňová

          • DIVADELNÉ PREDSTAVENIE - ZBABRANÁ HRA
            • DIVADELNÉ PREDSTAVENIE - ZBABRANÁ HRA

            • V tomto štvrťroku sa na našich žiakov usmialo šťastie. Po tých najmladších navštívili 9.11.2022 krajské mesto aj ich starší spolužiaci – ôsmaci a deviataci. Dôvodom bola účasť na divadelnom predstavení. Takto dopadol dnešok očami našej deviatačky.

              Na dnešný deň sme sa dlho tešili. Naša zvedavosť i očakávania boli veľké. Rozprávali sme sa, čo všetko v dnešný deň v divadle uvidíme.  Totiž žiaci ôsmeho a deviateho ročníka našej Základnej školy v Koškovciach sa zúčastnili divadelného predstavenia v divadle Jonáša Záborského v Prešove. Boli sme na predstavení Zbabraná hra. Išlo o paródiu  na detektívku. Bolo to predstavenie, kde to, čo je naplánované, nikdy nevyjde. Herci túto hru zahrali bravúrne. Veľmi sme si to užili. Smiali sme sa, páčilo sa nám to. Samozrejme, že sme si všímali aj rekvizity, kostýmy, ale aj celkové prostredie, v ktorom sa dej odohrával. Veď priestory prešovského divadla niektorí z nás navštívili prvýkrát. Po predstavení sme sa naobedovali v novom OC Novum. Dnešný deň sme si užili a splnil naše očakávania.

               

              Autorka článku: Diana Bazarová  9.A

          • JESENNÁ BRIGÁDA V MŠ
            • JESENNÁ BRIGÁDA V MŠ

            • Každý rok, keď padajú zo stromov listy, púšťame sa do práce, aby sme mali čistý dvor. Naše detičky prežívajú radosť, keď môžu povyťahovať svoje náradie: furiky, hrable, lopaty a metly  a prispieť k skrášleniu školského dvora.   

              Tatiana Hermanová                                              

          • DARY JESENE V NAŠEJ MŠ
            • DARY JESENE V NAŠEJ MŠ

            • Krásna jeseň prišla aj k nám do materskej školy. Každé dieťa pomocou rodičov si prinieslo dary polí a záhrad. Pomocou pani učiteliek pripravili malú výstavu jesenných plodov.

              Tatiana Hermanová

          • HELLOWEENSKA TEKVICA
            • HELLOWEENSKA TEKVICA

            • Legenda o Svetlonosovi

              Vyrezávanie jesenných plodov – u nás hlavne zemiakov a repy – je staré niekoľko storočí. Na slovenských dedinách s tým začali po zbere repy koncom októbra. Vyrezané plody vydržali do Všechsvätých. Podľa legendy sa na Svetlonosa  po smrti premení každý, kto počas života kradol omšové víno, kostolné sviečky či peniaze zo zvončeka. Diabol mu dal na cestu žeravé uhlíky, ktoré si Svetlonos dal do vydlabanej repy alebo tekvice.  Ten potom svojím svetlom pocestných lákal do močiarov a na zlé cesty. Preto si ľudia začali vyrábať  Svetlonosov, aby im v tme ukázali cestu domov a odháňali strigy či démonov.

              Žiaci 4.A  si v rámci krúžku prečítali starú legendu, ktorá sa viaže k tejto postave  a svojho „Svetlonosa“ si vyrobili zo zrelej tekvice.  Aj takýmto spôsobom si žiaci pripomínajú a uchovávajú staré slovenské tradície.

              Mgr. Janette Gondorová  

          • BABKA, DEDKO, STRÁVME SPOLU POPOLUDNIE - OKTÓBER MESIAC ÚCTY K STARŠÍM
            • BABKA, DEDKO, STRÁVME SPOLU POPOLUDNIE - OKTÓBER MESIAC ÚCTY K STARŠÍM

            • V októbri akosi častejšie zaznievajú slová babka, dedko. Snáď preto, že tento mesiac je Mesiacom úcty k starším .  Úcty k tým, na ktorých v návale pracovných povinností máme  menej času, k tým, ktorí  sa možno niekedy museli vzdať vlastných radostí, aby urobili šťastnými svoje deti a vnúčatá. Naša úcta a láska patrí našim ockom, našim mamkám,  našim dedkom i babkám.

                    26.október 2022 bol dňom, kedy po dlhých mesiacoch pandémie žiaci našej školy mali opäť príležitosť ukázať lásku a úctu k svojim najbližším. Oni zas mali možnosť prejaviť  city svojim deťom, vnúčatám, podeliť sa s nimi o životné múdrosti a spomienky, zašportovať si spolu, namaľovať obrázok, či vytvoriť spoločné dielo. Učitelia im ponúkli možnosť  stráviť spoločné popoludnie na pôde školy a zažiť spoločne príjemné chvíle pri spoločnej činnosti.

                      Stretnutie generácií otvorila svojím príhovorom riaditeľka školy Mgr. Tatiana Slivková. O nádherný program sa postarali žiaci pod vedením p. vychovávateľky Čerňovej. Po ňom starí rodičia i rodičia trávili čas so svojimi ratolesťami. V čitárni spoločne vytvárali galériu spomienok cez vlastné príbehy, veď každý z nás bol žiakom a na školu si pamätá. V kuchynke spoločne ochutnávali ovocný pečený čaj či nátierky, ktoré pre všetkých pripravili naše pani učiteľky. V inej triede vytvorili nádherný spoločný obraz jesene, v telocvični si zašportovali a posledné skupinky vyrábali a zdobili rôzne zaujímavé výrobky.

                       Nech už robili čokoľvek, podstatné bolo, že to robili spolu. Spolu strávili príjemné chvíle a v každej miestnosti bolo cítiť úctu a lásku.  Starí rodičia odchádzali domov s pocitom, že ich vnukom a vnučkám na nich záleží, naši žiaci boli radi, že potešili rodičov a starých rodičov, že im ukázali školu a triedy, v ktorých sa dozvedajú nové zaujímavosti. Starkí, ale aj rodičia vyjadrili presvedčenie, že akcia Babka, dedko strávme spolu popoludnie sa vydarila a že veľmi radi príjmu pozvanie aj na ďalšie stretnutie.

              Mgr. Jana Gavalčinová

          • OKTÓBER – MESIAC POSVÄTNÉHO RUŽENCA
            • OKTÓBER – MESIAC POSVÄTNÉHO RUŽENCA

            • Mesiac október je zvláštnym spôsobom zasvätený úcte Panny Márie, a to predovšetkým modlitbou posvätného ruženca. Aj žiaci našej školy, ktorí navštevujú náboženskú výchovu, sa v tomto mesiaci zapojili do viacerých akcií venovaných posvätnému ružencu.

              V utorok 18. 10. 2022 sa niektorí žiaci v rámci svojich farností alebo rodín zapojili do celosvetovej každoročnej modlitbovej iniciatívy „Milión detí sa modlí ruženec,“ ktorej cieľom je vyprosovať pokoj a jednotu na celom svete. Počiatky tejto  iniciatívy siahajú do roku 2005, keď sa v hlavnom meste Venezuely Caracase skupina detí modlila ruženec. Okoloidúci dospelí si pri tom spomenuli na slová pátra Pia, ktorý raz povedal: „Keď sa milión detí bude modliť ruženec, svet sa zmení.“ Odvtedy sa iniciatíva rýchlo rozšírila a stala sa celosvetovou udalosťou. Tohto roku sa do modlitby tohto ruženca zapojilo viac ako 830 000 detí, a to v 140 krajinách na všetkých kontinentoch. Slovensko sa stalo krajinou s druhým najvyšším počtom účastníkov. Za pokoj aj jednotu na celom svete sa modlilo 130 000 detí  zo Slovenska a medzi nimi aj žiaci našej školy.

              Nedeľa 23. 10. 2022 bola misijnou nedeľou, ktorou oslavujeme celosvetovú rodinu – Cirkev. Modlíme sa jeden za druhého a darom prejavujeme solidaritu tým, ktorí žijú oveľa ťažšie ako my. Kňazi na hodinách náboženskej výchovy rozprávali deťom o misiách a misijnom ruženci. Každý desiatok tohto ruženca má inú farbu, lebo predstavuje iný kontinent (Afrika - zelená, Amerika – červená, Európa – biela, Austrália a Oceánia – modrá, Ázia – žltá). Žiaci vytvárali misijné ružence a modlili sa za ľudí žijúcich na týchto kontinentoch. Najkrajšie práce žiakov boli odmenené malým darčekom a sú prezentované na nástenke vo vestibule školy.  Avšak úprimná modlitba každého žiaka, ktorý sa zapojil do týchto aktivít, je prezentovaná v nebi.

              Mgr. Alena Voroňáková

               

          • MESIAC ÚCTY K STARŠÍM V MŠ
            • MESIAC ÚCTY K STARŠÍM V MŠ

            • "Človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok.

              Človek je krásny podľa múdrosti, čo zračí sa mu v oku,podľa vrások a bielych vlasov,

              podľa slov, keď ponára sa v hovore s deťmi do rokov, keď aj on bol mladý.

              Človek je krásny vtedy, keď ho ľudia majú radi."

              Mesiac október by mal byť pre nás všetkých aj pripomienkou, ako si uctiť starších ľudí v našom okolí. Aj my si v našej škôlke uctime našich starkých. Pripravili sme pre nich prekvapenie v podobe pozdravu. Deti samostatne zakreslili dedka, babku, následne im nalepili šedivé vlásky, dedkom aj fúzy a nalepili to na vystrihnuté srdiečko. Naučili sme sa piesne, básne o dedkovi a babke. Ďakujeme za to, že ste!  

              Tatiana Hermanová

          • SVETOVÝ DEŇ ÚSMEVU V MŠ
            • SVETOVÝ DEŇ ÚSMEVU V MŠ

            • Každý rok v prvý októbrový piatok svet oslavuje Svetový deň úsmevu. Aj my v našej škôlke sme si užili tento deň rozdávaním úsmevov. Vyrobili sme si smajlikov a  pomocou zábavných aktivít, sme vyčarili každému dieťaťu úsmev na tvári. 

              Tatiana Hermanová

          • MEDZINÁRODNÝ DEŇ JABLKA V MŠ
            • MEDZINÁRODNÝ DEŇ JABLKA V MŠ

            • Tak, ako každý rok, tak aj tento rok sme sa tešili na Medzinárodný deň jablká. 21.10.2022 sme v našej škôlke pripravili pre naše detičky čelenky, na ktorých bolo jabĺčko a obliekli chlapcov do zelených tričiek a dievčatá do červených šatičiek, ktoré predstavovali jabĺčka. Súťažili sme o najkrajšie vymaľované jabĺčko, poskladanie jablká podľa čísla od 1-10. Ochutnávali sme jabĺčka. Samozrejme nechýbali piesne a básne o jabĺčkach. Červené jabĺčko, Na jabloni dáždnik zvoní, Bolo raz jabĺčko krásne.....    

              Tatiana Hermanová

          • MEDZINÁRODNÝ DEŇ JABLKA V ŠKD
            • MEDZINÁRODNÝ DEŇ JABLKA V ŠKD

            • „Červené jabĺčko vo vrecku mám...“ Slová tejto ale aj iných piesní sa niesli 21.10.2022 v popoludňajších hodinách v ŠKD, kedy si deti pripomínali medzinárodný deň jablka. Aktivity začali výrobou čeleniek s pani vychovávateľkami, ktoré následne hrdo nosili počas celého popoludnia. Hneď po obede sa išlo súťažiť. Súťaže prebiehali na slnečnom školskom dvore a mali rôzne podoby. V prvej súťaži sa deti snažili čo najrýchlejšie pozbierať jabĺčka, ktoré boli rozhádzané po ihrisku. V ďalšej boli deti rozdelené do dvoch skupín a jabĺčko si podávali ako štafetu. Nakoniec si všetci vyskúšali udržať rovnováhu s jablkom na hlave. Keď sa deti na ihrisku vybláznili a zasúťažili si, pobrali sa do triedy, kde si ešte zaspievali zopár moderných i ľudových piesní, vďaka ktorým si pripomenuli symbol jabĺk nesúci sa dejinami už stáročia. Z jabĺk im tiež pani vychovávateľka upiekla koláč, na ktorom si deti na záver pochutnali.

              Deti boli z popoludnia venovaného jablkám nadšené. Najviac sa im páčili súťaže, ale aj výroba a samotné nosenie čeleniek a samozrejme, jedenie koláča. Naučili sa niečo nové o jablkách a pripomenuli si, že sú zdravé a chutné. Veríme, že v budúcnosti si jabĺčko budú častejšie pridávať do svojho jedálnička.

              Mgr. Dominika Gulyásová

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Koškovce 134
      • 0905541712
      • 057 78 88 000 0918 462 501
      • Koškovce 134 Koškovce Slovakia
      • 036158933
      • 2021339100
      • Telefón: 057/77 97 116 Mobil: 0915 440 505 Email: veducasjkoskovce@gmail.com
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje