• Novinky

          • MOJI HRDINOVIA INTERNETU
            • MOJI HRDINOVIA INTERNETU

            • Krátko pred odchodom na jarné prázdniny sa konala v našej škole ďalšia z akcií venovaných Mesiacu knihy. Po slovenských povestiach, ktorým sa venovali žiaci so ŠVVP začlenení v bežných triedach – teda v 9.A a 9.B, štvrtáci a ich kamaráti z II. stupňa dokončili svoje nové projekty. Navzájom sa informovali o tom, koho vo voľných chvíľach sledujú na internete a hlavne prečo. Čím ich sledovaný zaujal, čo sa o ňom dozvedeli, čo sa im na jeho práci páči, ale aj čo mu vyčítajú a v čom by sa mal zmeniť. Hovorili o známych i menej známych hercoch, športovcoch, influenceroch, bloggeroch či spevákoch zo Slovenska i zo zahraničia. Padali mená, ako napríklad Mona, Duklock, Moon, Jenner, Zuzana Plačková, Sandra Sviteková, Koza Bobkov, Ivan Donoval, Peter Popluhár, Alkan, Vojta Dalekovej, ...  Ich prezentácie boli zaujímavé, vtipné, ba aj poučné. Najmä pre vyučujúce. A žiaci? Tí mali radosť, že mohli pracovať na tom, čo ich baví a že získali od svojich spolužiakov ďalšie mená.

          • ČITATEĽSKÝ ORIEŠOK
            • ČITATEĽSKÝ ORIEŠOK

            • Súťaž, ktorá rozvíja u žiakov čítanie s porozumením, vnímanie medzipredmetových vzťahov, logické myslenie, fantáziu, predstavivosť. Túto aktivizujúcu metódu vyučovania využili žiaci 2. – 4. ročníka.  Na vyučovaní alebo individuálne čítali dva texty, vyriešili úlohy súvisiace s danými textami. Neskôr tieto dva príbehy vlastnou fantáziou a predstavivosťou spojili do jedného a nakreslili jednu ilustráciu týchto dvoch udalostí.  Veríme, že porota kladne ohodnotí a vyberie medzi postupujúce aj výkresy našich žiakov.

              Hajdučková

          • LYŽIARSKY VÝCVIK SKI OPALISKO
            • LYŽIARSKY VÝCVIK SKI OPALISKO

            • V dňoch od 9.1.2023 do 13. 1.2023 sa naši žiaci deviateho ročníka zúčastnili lyžiarskeho výcviku v stredisku SKI Opalisko v Závažnej Porube. Po príchode si žiaci vypožičali lyžiarsku výstroj a ubytovali sa v penzióne Zivka v Závažnej Porube. V popoludňajších hodinách sa presunuli na výcvikový svah. Žiaci boli rozdelení do dvoch skupín. Každý deň sa naučili niečo nové.  Najprv obuť lyžiarky, zapnúť si lyže, stáť na lyžiach, potom obojstranný prívrat, dokázať zastaviť na určenom mieste, zvládnuť jazdu na malom vleku, točenie v obojstrannom prívrate, po dokončení oblúku prinožiť vrchnú lyžu k spodnej, nasledovala jazda na veľkom vleku (POMA),  znožný oblúk s prenesením váhy na vonkajšiu lyžu, jazda pomedzi kužele a záverečné preteky. Po večeri boli oboznámení s "bielym kódexom". Lyžiarsky výcvik sa vydaril, žiaci boli odmenení za svoju snahu medailami a sladkosťou, ocenili sme aj najkrajšiu izbu, všetci dostali pamätné diplomy.

              Našim zámerom bolo naučiť žiakov lyžovať, vytvoriť pozitívny vzťah k lyžovaniu a k pobytu v prírode a to sa nám podarilo.

              Prikladáme aj zopár postrehov našich žiakov.

          • SÚŤAŽ V "SPELOVANÍ"
            • SÚŤAŽ V "SPELOVANÍ"

            • Súťaž v spelovaní je národnou súťažou v USA od roku 1925. Každoročne sa približne 11 miliónov študentov zapojí do súťaže, aby získali titul „Majster v hláskovaní.“ Táto súťaž sa stala inšpiráciou aj pre iné, nielen anglicky hovoriace krajiny.  Spelovanie je hláskovanie anglických slov po písmenách. Dbá sa na správne vyslovenú hlásku a rýchlosť. Vedieť „spelovať „ je nevyhnutnou súčasťou komunikácie v anglicky hovoriacich krajinách.

              Dňa 01.03.2023 sa aj na našej škole uskutočnila súťaž v hláskovaní – spelovaní. Zapojili sa do nej žiaci 3., 4. a 5. ročníka.  Najskôr si zopakovali vedomosti pri didaktických hrách Ludo, Bingo. Neskôr už samostatne hláskovali zvolenú skupinu slov.

              Chválime všetkých, ktorí našli odvahu sa do súťaže zapojiť.

               Hajdučková, Kocanová

          • ZIMNÉ OBDOBIE V ŠKD
            • ZIMNÉ OBDOBIE V ŠKD

            • Mesiace január a február boli v našom ŠKD plné zaujímavých aktivít.

              Vyrábali sme krásne zimné dekorácie, ktorými sme vyzdobili svoje triedy. Rozprávali sme sa o vitamínoch, ktoré sú v tomto období veľmi dôležité pre zdravie. Veselé vitamínové taniere, ktoré sme  spoločne pripravili nám veľmi chutili. Nezabudli sme ani na vtáčiky, ktorým sme nachystali veselé vtáčie búdky.

              Zaujímavosti zimného ročného obdobia sme spoznávali aj prostredníctvom pozorovania premeny vody na ľad výrobou ľadových ozdôb z prírodných materiálov. Príroda je tento rok skúpa na sneh. Nedopriala nám hry na snehu, sánkovačku, či zhotovenie snehuliakov. Pohybové činnosti na snehu sme teda vymenili za telocvičňu. Deti majú obľúbené hry s padákom, ktorého využitie je neohraničené a slúži pre rozvoj motoriky, manuálnych zručnosti, postrehu a vzájomnej koordinácie.

              Veríme, že týmito aktivitami sme upevnili lásku a pozitívny vzťah k tomuto krásnemu ročnému obdobiu.

              Ivana Čerňová, Katarína Paličková

               

          • AJ JA ČÍTAM.....
            • AJ JA ČÍTAM.....

            • Po vianočných prázdninách žiaci 9. ročníka so ŠVVP, začlenení v bežnej triede, častejšie navštívili školskú čitáreň. Prezerali si knihy, čítali poviedky, bájky i rozprávky. Niektorých však zaujali povesti. Vybrali si tú svoju a v spolupráci s asistentkami učiteľa vytvorili zaujímavé projekty, ktoré pred jarnými prázdninami odprezentovali svojim spolužiakom na hodinách literatúry. Upútali nielen príbehom, ale aj svojou ilustráciou. Veríme, že táto práca ich bavila a po ďalšom príbehu siahnu aj v marci – Mesiaci knihy.  

          • DEŇ SV. VALENTÍNA V MŠ
            • DEŇ SV. VALENTÍNA V MŠ

            • Deň svätého Valentína, lásky čas on pripomína. Lásku daruj každý deň, možno splniš iným sen. Aj my v našej škôlke sme 14.02.2023  oslávili deň svätého Valentína, rôznymi aktivitami, výrobou rôznych darčekov v podobe srdiečok  pre svojich najbližších.                                     

              Tatiana Hermanová, Jana Štefanová 

          • FAŠIANGOVA VESELICA V ŠKD
            • FAŠIANGOVA VESELICA V ŠKD

            • Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde... jedna z najznámejších a na Slovensku najrozšírenejších fašiangových pesničiek. Poľa tradícií počas fašiangov prevláda bujará zábava.Posledný fašiangový týždeň vládla aj medzi našimi deťmi v ŠKD zábava, radosť a smiech.  Deti si pripravovali škrabošky, zdobili klobúky a spievali veselé piesne.

              16.3.2023deti zažili popoludnie plné spevu, moderného i ľudového tanca. Spoločne sa zabávali pri metlovom tanci. Svoje tanečné schopnosti a šikovnosť ukázali pri súťaži s balónmi.Čas hojnosti a veselosti si spríjemnili sladkými maškrtami , ktoré si priniesli z domu. Tradičné fašiangové jedlo -vyprážané šišky so sladkým džemom a teplý čaj, im nachystali pani vychovávateľky.

              Takto sme ukončili najveselšie obdobie roka. Môžeme sa vrátiť do starých koľají - učenia sa, čítania, písania domácich úloh ...

              Čerňová Ivana, Paličková Katarína

          • KARNEVAL V ZŠ
            • KARNEVAL V ZŠ

            • Krásne masky, hudba, tanec, spev, zábava, to všetko sa spája s karnevalom, ktorý sa konal 15. 2. 2023 v ZŠ s MŠ v Koškovciach. Deti 1. – 4. ročníka sa vo vyzdobenej telocvični v príjemnej nálade stretli a užili si spolu krásny deň. Navštíviť nás prišli aj deti z MŠ v Koškovciach, tiež v krásnych maskách. Za pomoc pri výzdobe ďakujeme žiačkam 9. ročníka.

              Hajdučková, Kocanová

          • VÝLET V EIFELKU
            • VÝLET V EIFELKU

            • Aký bol 1. polrok v škole? Pre každého iný.  Každý to mal inak ťažké. A to myslíme na priateľstvá, vzťahy, učenie, písanie úloh, skoré vstávanie, menej hrania... A za toto všetko odriekanie, za našu snahu, prácu, sme si zaslúžili odmenu. Pre deti 1. - 4. ročníka bolo odmenou aj príjemne strávené popoludnie v zábavnom parku v Humennom dňa 7.2.2023. Na trampolíne, preliezačkách, hojdačkách zažili veľa radosti.

              Hajdučková

          • VALENTÍNSKA POŠTA
            • VALENTÍNSKA POŠTA

            • Už tradične sa 14. februára oslavuje sviatok Deň sv. Valentína. Aj v tomto roku naša škola bola v novom šate. Nástenka, ktorú pripravila p. uč. Kuľhová, zdobila hlavnú chodbu. Žiakov zaujala aj schránka, do ktorej mohli vhodiť rôzne valentínky – nádherne vyzdobené kartičky s milým pozdravom pre kamarátov, kamarátky alebo aj pre vyučujúcich. Poštu – valentínky, poroznášali do všetkých tried žiačky 7.A triedy Jazmína Balogová a Liliana Židziková. Spolu s poštou všetci dostali sladké perníkové srdiečko z domácej výroby p. uč. Kakutovej.  Dúfame, že táto aktivita bola príjemným spestrením bežného školského dňa naplneného hlavne povinnosťami.

          • VÝTVARNÁ SÚŤAŽ - FAREBNÝ SVET
            • VÝTVARNÁ SÚŤAŽ - FAREBNÝ SVET

            • Romanokher – Rómsky dom každoročne organizuje celoštátnu súťaž Farebný svet – Coloriskeri luma pre žiakov základných škôl, základných umeleckých škôl a detí v detských domovoch. Tento rok bol odlišný od doterajších ročníkov. Úlohou súťažiacich bolo vytvoriť vizuál plagátu na koncert známej huslistky a umeleckej vedúcej programu Nadácie Divé maky, Barbory Botošovej. Do súťaže Farebný svet – Coloriskeriluma 2022 prišlo 138  prác z 25 škôl a centier pre deti a rodiny z rôznych miest a obcí na  Slovensku. Medzi nimi bola aj naša škola s prácami žiakov 8.A triedy -  Denisy Ferencovej, Petra Ferenca a Romana Ferenca. Výtvarné práce  kreslili pod dohľadom p. uč. Kuľhovej.

              Téma nebola na spracovanie ľahká, a preto potešili slová Miroslavy Rudášovej, predsedníčky poroty, ktorá to takto komentovala: „Výber výtvarných prác bol aj tento rok náročný, pretože aj keď neprišlo toľko prác ako inokedy, ich kvalita je veľmi vysoká.“

              A Barbora Botošová, známa huslistka a umelecká vedúca, povedala o súťažných prácach toto:

               Bola som nesmierne šťastná až priam dojatá z množstva krásnych prác, ktoré poslali súťažiaci. Bolo veľmi ťažké vybrať tie najlepšie, lebo každý jeden obrázok je krásny svojou farebnosťou a videla som na nich veľa skvelých nápadov. Ďakujem každému, kto sa do súťaže zapojil, veľmi ma to potešilo.“

              A preto nás veľmi teší, že výtvarná práca Romana Ferenca, žiaka 8.A triedy, sa tak porote páčila, že získala 1. miesto v II. kategórii.

              Romanovi ďakujeme za úspešné reprezentovanie školy.

          • OKRESNÉ KOLO - DEJEPISNÁ OLYMPIÁDA
            • OKRESNÉ KOLO - DEJEPISNÁ OLYMPIÁDA

            • Dňa 8.2. 2023 sa konalo OK dejepisnej olympiády. Zúčastnili sa ho aj žiaci našej školy. Na túto vedomostnú súťaž sa pripravovali pod vedením p. uč.  Kuľhovej. Dejepisná olympiáda prebiehala  formou riešenia didaktických testov a bola rozdelená na tri celky  - úlohy z príslušného učiva ročníka a regionálnej histórie. Monotematická časť - Vývoj techniky a technológií bola pre žiakov dosť náročná. Naši žiaci neboli síce najlepší, ale svojimi výsledkami sa medzi ostatnými nestratili. Všetci boli úspešnými riešiteľmi.  Najlepšie umiestnenie dosiahli  žiačky Ema Andrejčáková (7.A)  a Lucia Smetanková ( 8.A), ktoré sa umiestnili na piatom mieste.  Súťaže sa zúčastnili aj Simona Ufnárová (7.A), Dušan Kontuľ (8.A), Sarah DankováAneta Gribová (9.B), ktorým umiestnenie do 5. miesta ušlo len o pár bodov.

              Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

          • VÝTVARNÁ SÚŤAŽ - RÓMSKA PALETA
            • VÝTVARNÁ SÚŤAŽ - RÓMSKA PALETA

            • Podkarpatské osvetové stredisko v Poprade po dvoch rokoch znovu organizovalo Celoslovenskú výtvarnú súťaž žiakov rómskej národnostnej menšiny – Rómska paleta. Tejto súťaže sa zúčastnili žiaci našej školy, ktorí pod vedením p. uč. Kuľhovej nakreslili svoje diela s témou Gulliverove cesty. Do súťaže sa zapojilo 113 škôl z celého Slovenska. Z 520 súťažných prác boli vybraté aj tri práce žiakov našej školy -  Lukáša Ferenca, Ladislava DemeteraMarkusa Ferenca z 9.B triedy, ktorým bolo udelené Čestné uznanie.

              Žiakom ďakujeme za úspešné reprezentovanie našej školy.

          • KARNEVAL V MŠ
            • KARNEVAL V MŠ

            • Karneval je deň, ktorý je typický pre fašiangové obdobie. Pani učiteľky rozprávali deťom, čo znamená slovo fašiangy, karneval. Celý týždeň sme vyrábali masky, škrabošky, robili sme rôzne aktivity, vyzdobovali sme interiér MŠ. V piatok 10.02.2023 sme mali v škôlke karneval. Všetky detičky si ráno do škôlky doniesli masky, do ktorých sa neskôr prezliekli a zábava sa mohla začať. Snehulienka, víla, červená čiapočka, čarodejník, motýlik, princeznička, lego kocka a mnoho ďalších.  Detičky boli odmenené diplomom a darčekom. Radosť to bola obrovská.                             

              Tatiana Hermanová, Jana Štefanová 

          • NOVOROČNÝ DETSKÝ PLES V MŠ
            • NOVOROČNÝ DETSKÝ PLES V MŠ

            •  Dňa 19.01.2023 sme  v našej škôlke privitali Nový rok 2023  detským plesom. Pani učiteľky porozprávali deťom , čo znamená slovo ples, ako sa treba správať, obliecť, ako treba vyzvať  partnerku do tanca, aké tance sa tancujú na plesoch. Učiteľky spolu s deťmi  zdobili priestory materskej školy a pripravili pre rodičov novoročné pozdravy. Rodičia obliekli deti do slávnostného oblečenia a ples sa mohol začal. Chlapci požiadali dievčatá do tanca, na detských  tváričkach bolo vidno šťastie, úsmev, nadšenie a dobrú náladu.  Pre deti boli pripravené  rôzne aktivity, na základe ktorých bol vyhlásený kráľ a kráľovná plesu. Tešíme sa na ďalší ročník novoročného plesu!                 

                Tatiana Hermanová, Jana Štefanová 

          • STAVIAME MOSTY
            • STAVIAME MOSTY

            • Žiaci 4.A sa na hodine pracovného vyučovania učili o rôznych druhoch mostov, o ich funkcii a dôležitosti pre človeka.  Porovnávali stavby mostov v minulosti a v súčasnosti. Za domácu úlohu mali  postaviť svoj most z rôznych druhov materiálov. Žiaci tak na svoje projekty použili papier, kartón, plast, preglejku a stavebnicu.   V spolupráci s rodičmi  vytvorili krásne diela, za ktoré by sa nemusel hanbiť ani „špičkový projektant“.

              Mgr. Janette Gondorová

          • ČARO VIANOC NA HODINE CUDZÍCH JAZYKOV
            • ČARO VIANOC NA HODINE CUDZÍCH JAZYKOV

            • Vianoce. Tieto pre mnohých najkrajšie sviatky v roku sa slávia v mnohých krajinách po celom svete a sú spojené s rozmanitými ľudovými zvykmi a tradíciami. Vianocami sa viaže množstvo piesní (kolied) a najznámejšia z nich - Tichá noc je preložená do 300 jazykov a nárečí.

              Aj na našej škole sme sa na hodinách cudzích jazykov (anglického a nemeckého) túto nádhernú koledu naučili. Zároveň sme si ich porovnali so slovenskou verziou koledy. Na hodinách ruského jazyka sa deti naučili pieseň - V lesu rodila joločka, čím sme si priblížili atmosféru Vianoc
              v týchto krajinách, ktorých jazyky sa učíme na našej škole. Počas Vianoc sa obdarúvame množstvom darčekov a posielame si vianočné vinše a pozdravy.      
              Aj na hodinách ruského a nemeckého jazyka sme takéto pozdravy a pohľadnice tvorili vrámci projektu so želaním toho najlepšieho v obidvoch jazykoch.

              Vianoce sú vtedy, keď nikto neplače, Vianoce sú tam, kde voňajú mamine koláče, Vianoce sú s tými, ktorých ľúbime i s tými, na ktorých myslíme.        
              Šťastné a veselé Vianoce!   
              Merry Christmas!    
              Frohe Weihnachten!           
              C
               Pождествоm!        

              Mgr. Stirčáková Anna

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Koškovce 134
      • 0905541712
      • 057 78 88 000 0918 462 501
      • Koškovce 134 Koškovce Slovakia
      • 036158933
      • 2021339100
      • Telefón: 057/77 97 116 Mobil: 0915 440 505 Email: veducasjkoskovce@gmail.com
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje