• Novinky

          • Veľká noc vo svete
            • Veľká noc vo svete

            • Pred Veľkou nocou si ľudia zdobia svoje domy, byty a dvory jarnými dekoráciami. Žiaci našej školy, ktorí sa učia cudzí jazyk, vyzdobili školu kraslicami.

              Najskôr sa so svojimi vyučujúcimi na hodinách cudzieho jazyka rozprávali o prežívaní Veľkonočných sviatkov v jednotlivých krajinách - na Slovensku, v Čechách, Anglicku, Austrálii, Amerike, Nemecku, Švajčiarsku, Rakúsku, v Rusku. Potom tieto myšlienky pretransformovali do podoby veľkonočnej kraslice. Projekt a výzdobu doplnili žiaci, ktorí zobrazili prežívanie jarných sviatkov v rómskych rodinách.

              Žiaci spoznali, ako prežívajú Veľkú noc ľudia v iných krajinách na svete. Spoznali, že geografická poloha krajiny a história určuje aj iné veľkonočné zvyky, tradície, dekorácie, zoznámili sa s inou kultúrou.

              Škola - chodba k telocvični bude vytvorenými kraslicami ozdobená do konca veľkonočného obdobia.

              Mgr. Zuzana Hajdučková

          • Malí čítajú veľkým a veľkí čítajú malým
            • Malí čítajú veľkým a veľkí čítajú malým

            • “Ak neradi čítate, tak ste len nenašli tú správnu knihu.”
                                                                           J. K. Rowling

              Existuje tisíc spôsobov ako budovať krásne priateľstvo medzi malými a veľkými. My sme si 17.04.2019 vybrali ten najkrajší. Mladší žiaci čítali starším žiakom a starší žiaci čítali mladším žiakom. O krásny zážitok z čítania sa postarali žiaci 1. – 5. ročníka. Žiaci si vybrali rozprávku od slovenského spisovateľa a zberateľa ľudovej slovesnosti Pavla Dobšinského. Žiaci pozorne počúvali, aby vedeli správne odpovedať na otázky. Popri čítaní diskutovali o hlavných a vedľajších postavách, téme a hlavnej myšlienke. Po krátkom rozhovore si žiaci vyberali pojmy, ktoré súviseli s literárnym žánrom – rozprávka.

              „Kde bolo, tam bolo, kde sa voda sypala a piesok sa lial...“ Kto z nás by nepoznal tieto čarovné slová. V nádherných príbehoch ožívajú mŕtvi víťazi, prehovoria neživé predmety a zver pomôže statočným. V rozprávkach je skrátka všetko možné a spravodlivé. Škoda len, že nakoniec zazvoní zvonec a rozprávky je koniec. Obe strany mali z tohto podujatia radosť a odniesli si krásne zážitky.

              Mgr. Katarína Harvanová

          • Zdravá výživa
            • Zdravá výživa

            • 15. apríl 2019 – Beseda na tému: Zdravá výživa, pitný režim, pohybová aktivita a škodlivosť fajčenia

              Zdravie je to najcennejšie čo človek má. Aby sme sa mohli o seba čo najlepšie starať, potrebujeme poznať to, čo nám škodí a naopak to, čo nám prospieva. Na pozvanie pani zástupkyne J. Partikovej žiakom špeciálnych tried o tom prišla porozprávať pracovníčka RÚZV v Humennom.

              Počas dvoch vyučovacích hodín sa žiaci dozvedeli prostredníctvom prezentácie veľa zaujímavých informácií o zdravom stravovaní, dôležitosti pitného režimu a pohybovej aktivity. Dôležité boli aj informácie o škodlivosti fajčenia nielen v súčasnosti, ale aj ohrozenie zdravia v dospelosti – hlavne u dievčat. Praktické príklady a otázky dokázali zaujať, udržať pozornosť a rozprúdiť diskusiu. Ďakujeme pani prednášajúcej, pani zástupkyni Partikovej a dozor konajúcim vyučujúcim pani učiteľkám A. Ridarskej, M. Pohlovej a M. Ficovej.

              Mgr. Martina Ficová

          • 7. apríl – Svetový deň zdravia
            • 7. apríl – Svetový deň zdravia

            • Dňa 7. apríla 1948 vznikla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO - WORLD HEALTHY DAY) a odvtedy si tento deň pripomíname ako Svetový deň zdravia. Za základnú tému si svetová organizácia zvolila “zdravie pre všetkých” s dôrazom, aby každý človek mal prístup ku zdravotnej starostlivosti, ktorá mu prislúcha.

              Každý človek by sa mal cítiť čo najlepšie, jednoducho povedané starým známym „byť fit“ po každej stránke. Na dosiahnutie tohto ideálu životného štýlu pritom stačí nájsť si čas na dostatok pohybu. Veď nie nadarmo sa hovorí, že pohyb je život. Je dokázané, že určité návyky, postoje a prístupy ku zdraviu sa vytvárajú už v detstve.

              V dnešnej dobe je však čoraz viac detí, ktorým pohyb veľa nehovorí. Oveľa radšej trávia voľný čas pred televíznou obrazovkou, pri počítači, tablete alebo s mobilom. Výsledkom je okrem iného vzrastajúci počet obéznych detí, detská agresivita a množstvo iných problémov. Nedostatočná pohybová aktivita je kľúčový rizikový faktor aj pre vznik srdcovocievnych ochorení, niektorých onkologických ochorení, osteoporózy a iných chronických neprenosných ochorení.

              Aj my, v ZŠ s MŠ v Koškovciach, sme sa snažili poukázať na tento problém dnešných detí. Najprv krátkou rozhlasovou reláciou, kde sa deti dozvedeli veľa dôležitých informácií, ale snahou bolo aj nabádať ich k aktívnemu stráveniu víkendu na čerstvom vzduchu. Nasledujúci pracovný deň sme sa všetci usilovali vniesť viac pohybu a aktívneho života do vyučovacieho procesu školy nielen počas hodín telesnej výchovy, ale aj počas iných vyučovacích hodín formou krátkych telovýchovných rozcvičiek, tančekov a iných pohybových aktivít. Vďaka týmto aktivitám sme sa snažili nielen vyučovanie oživiť, ale aj prispieť k lepším vyučovacím výsledkom našich žiakov. Je totiž dokázané, že pohyb je aj prostriedkom na odstránenie psychickej únavy a stresu. Vďaka nemu a vyplaveným hormónom endorfínom sa môžeme cítiť šťastnejší a sebavedomejší. Má však pozitívne účinky i na psychický stav organizmu, pretože umožňuje prísun väčšieho množstva kyslíka do mozgu, čím zlepšuje schopnosť myslieť, duševnú kondíciu a pamäť a zvyšuje schopnosť sústrediť sa.

              Mgr. Anna Stirčáková

          • Žabie taxi
            • Žabie taxi

            • Hmyz, muchy, komáre a iné bezstavovce nám často v lete znepríjemňujú prežívanie radostných chvíľ. Keď je ale v okolí dostatok obojživelníkov, tento problém so škodcami v záhradách i v našich príbytkoch sa zmierňuje.

              Vedia to aj žiaci 3.- 5. ročníka našej školy. Dňa 25.03.2019 žiakom pani ochranárka Ing. Anna Macková porozprávala o obojživelníkoch, o ich živote i spôsobe rozmnožovania. Dňa 06.04.2019 sa naši žiaci zúčastnili projektu Žabie taxi na Brestovských rybníkoch. Robili taxi žabkám. Zbierali ich, vo vedrách prenášali na druhú stranu cesty, k rybníku. Tu ropuchy nakladú vajíčka. Takto sme spoločne pomohli 2 298 ropuchám.

              Rovnako, ako chránime historické pamiatky, nemali by sme dopustiť, aby zanikol nejaký živočíšny druh. A zvlášť obojživelníky, ktoré sú ukazovateľom kvality prostredia. Čím viac druhov v najväčšom počte na danom území žije, tým je vyššia kvalita životného prostredia.

              Mgr. Zuzana Hajdučková

          • Mesiac hlasného čítania s prvákmi
            • Mesiac hlasného čítania s prvákmi

            • Úspešné zvládnutie školskej dochádzky predpokladá u každého dieťaťa, najmä v prvých ročníkoch základnej školy, dobrú úroveň čítania, ktorá je vlastne základom pre získavanie ďalších poznatkov v živote. Používanie jazyka na 1. stupni vnímame ako komplexné využívanie všetkých komunikačných zručností – rozprávania, písania, čítania a počúvania.

              Veľkým pomocníkom má byť aj kniha, ktorá ako zdroj informácií sa stáva prostriedkom objavovania a poznávania sveta i vlastnej identity dieťaťa. Na to bola zameraná aj akcia pre prvákov v mesiaci marec. Mala prispieť nielen k rozvoju ich čitateľskej gramotnosti, ale predovšetkým formovať úlohu pozorného poslucháča. Rodičia prváčikov museli vybrať vhodnú detskú knihu, ktorú spoločne s nimi prečítali. Na to nadväzovalo aj hlasné čítanie v škole s pani učiteľkou. Každý deň deti počas mesiaca spoznávali dobrodružstvá zázračného doktora Jajbolíta, ktorý je aj veľký dobrák a má nadovšetko rád zvieratá. Rozumie ich reči a vie vyliečiť každú ich boliestku. Deti veľmi zaujala aj kniha Neposlušnice. Táto knižka je o dievčatkách, ktoré vôbec, neposlúchajú: vymýšľajú si, neumývajú sa, túlajú sa... S takými neposlušnicami si nevedia rady ani rodičia, ale nakoniec zistia, že sa vôbec neoplatí neposlúchať.

              Mesiac hlasného čítania sme zavŕšili 5. apríla 2019 zaujímavými aktivitami, ktoré mali odhaliť akými pozornými čitateľmi a poslucháčmi boli deti počas celého mesiaca. Najviac ich však zaujala pantomíma. Pomocou nej mali vyjadriť najprv nejakú situáciu alebo postavu z čítania v škole a ostatní hádali. Potom zahrali aj roly postáv, ktoré čítali s rodičmi, ale zároveň ich museli okomentovať. Na druhej hodine sa deti stali aktívnymi ilustrátormi. Ich úlohou bolo zobraziť to, čo sa im v knihách najviac páčilo. Všetci dokázali, že boli pozornými čitateľmi a poslucháčmi.

              Mgr. Anna Stirčáková

          • Okresné kolo v hádzanej žiakov
            • Okresné kolo v hádzanej žiakov

            • Po včerajšom okresnom kole v hádzanej žiačok, organizovala ZŠ Laborecká dnes 05.04.2019 aj okresný finálový turnaj žiakov. Víťazný pohár si odvážajú žiaci ZŠ s MŠ Koškovce, ktorí si najskôr v skupine poradili s domácou školou i so ZŠ J. Švermu. Dve víťazstvá ich posunuli do finále, kde zvíťazili 14:2 nad ZŠ s MŠ Kamenica nad Cirochou. Chalani blahoželáme a držíme palce na krajskom kole. Konečné poradie: 1. miesto ZŠ s MŠ Koškovce, 2. miesto ZŠ s MŠ Kamenica nad Cirochou, 3. miesto ZŠ Laborecká, 4. miesto ZŠ Kudlovská, 5. miesto ZŠ s MŠ Ohradzany a 6. miesto ZŠ J. Švermu Humenné.

          • Okresné kolo v hádzanej žiačok
            • Okresné kolo v hádzanej žiačok

            • V Humennom sa 04.04.2019 uskutočnilo okresné kolo v hádzanej žiačok základných škôl. Dievčatá zo ZŠ s MŠ Koškovce obsadili tretie miesto. Konečné výsledky: 1. miesto ZŠ Kudlovská Humenné, 2. miesto ZŠ s MŠ Ohradzany, 3. miesto ZŠ s MŠ Koškovce, 4. miesto ZŠ Laborecká Humenné, 5. miesto ZŠ s MŠ Kamenica nad Cirochou. Blahoželáme!

          • Pinguin a hudba
            • Pinguin a hudba

            • Čo ma dnes čaká? ZISTÍM SÁM... Posúdim svoj vlastný pokrok, svoje silné a slabé stránky. Uvedomím si svoju chybu a identifikujem jej príčinu. Budem sa ju snažiť zdôvodniť, čím sa zapojím do diskusie. Naučím sa odprezentovať svoje poznatky. Začnem odbúravať svoj strach zo zlej odpovede.

              To všetko, a ešte omnoho viac, zažili žiaci 3.A triedy, Základnej školy s materskou školou v Koškovciach, dňa 03.04.2019 na projektovom vyučovaní - Pinguin a hudba – so zástupkyňou školy PaedDr. Janou Partikovou a sociálnou pedagogičkou Mgr. Alenou Hricovou. Bol to deň, ktorý sršal nevyčerpateľnou energiou všetkých :-). Tretiaci boli úžasní.

              PaedDr. Jana Partiková

              zástupkyňa školy

          • Čítanie rozprávky v cudzom jazyku
            • Čítanie rozprávky v cudzom jazyku

            • Šírenie kníh, knižnej kultúry, podpora vzdelávania sú myšlienky, ktoré šíril ako prvý Matej Hrebenda. Na jeho počesť sa marec stal tým mesiacom, kedy zvlášť zameriavame svoju pozornosť na čítanie.  A to aj v cudzom jazyku.

              Na hodinách anglického, nemeckého a ruského jazyka vyučujúce so žiakmi prečítali primeraný cudzojazyčný text, so žiakmi rozprávali o pocitoch z prečítaného textu, riešili úlohy na jeho lepšie pochopenie. Príbeh potom spracovali do podoby pexesa, vytvorili obal na knihu, záložku, plagát, alebo príbeh zdramatizovali.

              Tieto aktivity podporili myšlienku upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania.

              Mgr. Zuzana Hajdučková

          • Od včielky k medovníkom
            • Od včielky k medovníkom

            • Vonku už cítiť jar. Príroda sa začala prebúdzať a s ňou aj včielky. Aj keď sú včielky veľmi malé, pre človeka majú veľmi veľký význam. Práve včielkam bolo 27.03.2019 venované projektové vyučovanie na 1. stupni. Pani učiteľky si pre žiakov pripravili teoretickú časť, v ktorej žiakom priblížili život včely v úli, produkty včiel, význam včiel pre človeka a prírodu. V tvorivých dielňach starší žiaci voskom tvorili kraslice a mladší z papiera vystrihovali včielky. Kraslicami a včielkami si spoločne skrášlili priestory našej školy. V závere projektového vyučovania žiaci spoločne z cesta upiekli medovníčky. Verím, že aj takýmto spôsobom sa žiaci o živote včely veľa naučili a odniesli si veľa skúseností a zážitkov.

              Mgr. Janette Gondorová

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Koškovce 134
        • 0905541712
        • 057 78 88 000 0918 462 501
        • Koškovce 134 Koškovce Slovakia
        • 036158933
        • 2021339100
        • Telefón: 057/77 97 116 Mobil: 0915 440 505 Email: veducasjkoskovce@gmail.com
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje