• Novinky

          • Príbeh o adventných sviečkach
            • Príbeh o adventných sviečkach

            • Na adventnom venci horeli štyri sviece. Bolo ticho, počuť iba šepot sviec: "Volám sa POKOJ. Chcela by som prebývať medzi ľuďmi, im však na mne nezáleží, nehľadajú ma, nechcú." Jej svetlo slablo, až napokon zhaslo. Druhá smutne vyznala: "Ja sa volám VIERA. Túžim svietiť ľuďom na cestu životom, oni mnou však pohŕdajú, lebo som vraj zbytočná a nemoderná." Aj jej žiarivý plamienok zoslabol a zhasol. Chvejúcim sa hlasom pridala sa tretia svieca: "Volám sa LÁSKA. Túžim bývať v ľudskom srdci, ale ľudia si ma nevšímajú, nechcú ma. Vravia, že vzťahy bez záväzkov sú lepšie, že si treba užívať." Jej svetlo sa zachvelo a tiež uhaslo. V tom vošlo do izby dieťa. Zbadalo zhasnuté sviece a rozplakalo sa: "Prečo nesvietite? Kto vás zhasol? "Vtedy sa ozvala štvrtá svieca: "Neboj sa! Kým som tu ja, nič nie je stratené. Som NÁDEJ. S mojou pomocou sa opäť rozhoria zhasnuté sviece!"

          • Pravá ruka Petra Sagana v našej škole
            • Pravá ruka Petra Sagana v našej škole

            • 18.12.2017 Maroš Hlad, masér profesionálneho cyklistického tímu Bora-Hansgrohe, si vo svojom nabitom programe našiel čas a prijal pozvanie našej školy na stretnutie so žiakmi. Milý, skromný a charizmatický Michalovčan na stretnutí porozprával žiakom o tom, ako sa dostal k Petrovi Saganovi, o svojej práci v tíme, prezradil niečo zo zákulisia svetovej cyklistiky a odpovedal na mnoho rôznych otázok žiakov i vyučujúcich. Tí využili, že Maroš je takmer vždy prvý pri Petrovi v cieli a pýtali sa napr. na prvé dojmy po úspešných i menej úspešných pretekoch či etapách, na kauzu Cavendish, na program v roku 2018, na súkromný život oboch a pod. Na všetky položené otázky dostali žiaci odpoveď. Riaditeľ školy Marošovi na záver zaželal veľa úspechov v práci, aby sa v roku 2018 s Petrom a tímom tešili z víťazstiev čo najčastejšie a na pamiatku mu venoval tričko ZŠ s MŠ Koškovce.

          • Pravda o drogách
            • Pravda o drogách

            • Pod takýmto názvom sa uskutočnila 13. decembra 2017 beseda s pánom Petrom Remperom z Občianskeho združenia Slovensko bez drog. Počas vyučovania absolvovali žiaci druhého stupňa v jednotlivých ročníkoch zaujímavý rozhovor a viaceré aktivity s protidrogovou tematikou. Každý zo žiakov sa mohol pána Rempera opýtať na to, čo ho zaujímalo. On žiakom názorne na viacerých príkladoch zo života poukázal na negatívne vplyvy drog na náš organizmus, na dôsledky drogových závislostí, na to, aké dôležité je vedieť drogu odmietnuť. Žiaci 9. ročníka si mohli pozrieť krátky film výpovedí bývalých drogovo závislých ľudí, ktorí vypovedali o tom, ako im drogy negatívne zmenili život.

              Sme radi, že sa takýto program s tak aktuálnou témou v našej škole uskutočnil a všetci dúfame, že našich žiakov oslovil a nad problematikou užívania omamných látok a ich negatívneho vplyvu sa zamysleli.

               

          • Aj nás navštívil Mikuláš
            • Aj nás navštívil Mikuláš

            • Ráno 6. decembra aj do našej školy prišiel Mikuláš v sprievode anjelov. Každá trieda privítala Mikuláša spoločnou pesničkou. Za odmenu dostali žiaci sladký koláčik. Anjeli si preverili vedomosti žiakov o histórii sv. Mikuláša a žiaci sa nedali zahanbiť. Odmenou im bol špeciálny darček od Mikuláša „Mikulášsky žolík“.

          • Medzinárodný volejbalový turnaj učiteľov a zamestnancov škôl
            • Medzinárodný volejbalový turnaj učiteľov a zamestnancov škôl

            • 02.12.2017 Prvá decembrová sobota patrila v ZŠ s MŠ Koškovce volejbalu. Uskutočnil sa už desiaty ročník medzinárodného volejbalového turnaja učiteľov a zamestnancov škôl. Prívlastok medzinárodný, dali turnaju učitelia z Poľska, zo ZS Besko a ZS Blizne. Ich spoločné družstvo nenašlo premožiteľa ani v jednom zápase a zaslúžene sa stalo víťazom turnaja. Druhé miesto obsadilo domáce družstvo ZŠ s MŠ Koškovce, tretie miesto vybojovala ZŠ s MŠ Kamenica nad Cirochou a štvrté miesto obsadila ZŠ s MŠ Topoľovka. Predmikulášsky turnaj priniesol zaujímavý volejbal. Zároveň bol dôkazom toho, že nielen žiakom uvedených škôl, ale aj ich učiteľom nie je šport cudzí.

          • Noc so svätým Ondrejom
            • Noc so svätým Ondrejom

            • Dňa 01.12.2017 sme si so žiakmi 1.-4. ročníka v Základnej škole v Koškovciach priblížili tradície a zvyky našich starých rodičov, ako prežívali večer pred svätým Ondrejom.

              Chlapci aj dievčatá sa zoznámili so sv. Ondrejom, ako biblickou postavou. Spoznali a prakticky si vyskúšali aj aktivity, ktoré sa v daný deň realizovali. Počítali drevené polienka, ako veštbu, či sa do roka vydajú, hádzali kukuricu do okna domu, v ktorom býval Ondrej, hľadali rozličné predmety, ktoré z gazdovských dvorov poschovávali mládenci. A mládenci „oparádili“ starú metlu na spôsob mája tým dievčatám, ktoré rodičia nechceli púšťať na „večerky“.

              Pri hre si vyskúšali „kradnutie“ drevených polienok a múky na pirohy. Aj tie slúžili na veštbu vydaja. Na tancovačke, ktorá nasledovala v našom programe, dievčatá tancovali s tým chlapcom, ktorého meno našli vo svojom uvarenom pirohu. Presne podľa starého zvyku.

              Po ďalších zábavných hrách a krátkej prestávke na večeru sme sa pripravovali na Vianoce. Deti piekli linecké koláčiky, tvorili zaujímavé ozdoby na vianočný stromček a naučili sa vyrobiť zaujímavé darčeky pre blízkych.

              Odvážni školáci zostávali v škole i v noci, prespávali tu. A ráno sa spokojní, obohatení o nové zážitky, vrátili domov, k svojim rodičom.

          • Adventný veniec
            • Adventný veniec

            • Už tradične počas adventu žiaci pripravujú adventný veniec v areáli školy. Tento rok sa zapojili žiaci 7. – 8. ročníka. Tradíciou nášho adventného venca je, že žiaci prinášajú prírodný materiál a z recyklovateľných materiálov vyrábajú ozdoby. Tohto roku z pet fliaš vyrobili štyri adventné sviece.

              Obdobie adventu nech je pre nás všetkých  časom duchovnej prípravy a pokánia pred slávením Vianoc, radostnej spomienky na Narodenie Pána.

          • V „krajine úsmevov“ ostal aj kúsok Koškoviec a Sniny
            • V „krajine úsmevov“ ostal aj kúsok Koškoviec a Sniny

            • Thajsko, krajina, kde máte pocit, že sa ľudia usmievajú stále a že všetko je tam obrátené, ináč ako u nás. Ich jazyk – Thajčina. Niečo unikátne, ťažké, ale zaujímavé - vlastná abeceda, asi 40 znakov (počítať do päť a napísať jedno slovo som zvládla za dva týždne). Ich pozdrav vyjadruje úctu. Ruky spoja dlaňami ako pri modlitbe pred hrudníkom tak, aby končeky prstov smerovali k tvári a sprevádza ho úklon. 

              Jedlo je štipľavé, žiadna soľ, veľa cukru. Do polievky vám ponúknu mleté orechy, do čaju salko. No ich jedlo a kombinácie si určite zamilujete. Na jedenie používate lyžicu a vidličku. Žiadny nôž nepotrebujú. Jazdiť na jednej motorke, samozrejme v ľavom jazdnom pruhu, vidíte celú aj päťčlennú rodinu. Ich povestný Tuk-tuk vás odvezie kamkoľvek. Noha a hlava (najvzdialenejšie časti tela) sú považované za menej cenné. Nohu nesmiete používať na ukazovanie a takmer všade sa musíte pred vstupom vyzuť. Hlavy sa im nesmiete dotýkať. Bežne na ulici vidíte sedieť ľudí na zemi a jesť. Ale s jedlom sa stále delia. Môžete ochutnať priamo z niekoho taniera a nemusíte sa báť, že vás niekto okríkne. Thajskú masáž a masáž nôh vám ponúkajú všade. Ochota je u nich samozrejmosť. Pomôžu aj keď nemusia a nič za to nechcú, iba úsmev. Pracovitosť tu vidíte  na každom kroku. Od rána do rána.

              Žiaci  sa tu strašne dlho učia. Škola je niekedy aj dlhšie ako do 16,30hod. Deti tu nosia školskú uniformu. Väčšina škôl má bazén, veľké ihriská. Po vyučovaní mávajú žiaci doučovanie u učiteľov aj do večerných hodín. Učia sa dlho, pomalým tempom. Učitelia sú tu veľmi ochotní, ústretoví. No dostať sa do štátnej školy (na obhliadku) je dosť zložité. Musíte si podať žiadosť na školu, ktorú chcete navštíviť. Škola ju potom odošle na ich „ministerstvo“ a vy čakáte. Pri troche šťastia sa tam dostanete, ak si naplánujete cestu na ďalší rok. Ja som mala to šťastie, že som sa zoznámila s učiteľkou Thachamai, ktorá (ale to neprezradím ako), mi umožnila spoznať ich školu. Mala som tak možnosť odovzdať im vlastnoručne vyrobené drevené srdiečka, maľovanú tašku od detí z OZ Gaštanový koník Snina. Ja, ako správna zamestnankyňa ZŠ s MŠ Koškovce, som im podarovala naše školské tričko, ktoré zožalo úspech, hlavne u jedného žiaka.

              Thajsko je krajina vecí, ktoré vás veľa naučia. Vďaka úsmevu svojich ľudí, splní sen každého človeka. 

              สวัสดี Jane พวกเราอยากขอบคุณอีกครั้งสำหรับ ของของขวัญที่มากจาก ความรัก จากประเทศ Slovakia -Koskovce และ Snina. ที่พวกเราทุกคนได้ พบคุณ พวกเราเชื่ออย่างยิ่งว่สเราจะได้พบกันอีกครั้งที่ภูเก็ต และ เราจะได้มอบของขวัญ แก่ เด็กๆ ของคุณ. พวกเรารอคอยที่จะพบกันอีกครั้ง

              Hello Jane, i would like to thank you once again for "big piece of love" imported from your country - Slovakia - Koskovce and Snina. All of us that met you strongly believe we can meet each other again in Phuket and also us can give you something from our kids. We are waiting for you!

                                                                                        Jana Partiková

                                                                                                             školský špeciálny pedagóg

          • Okresné kolo chlapcov v bedmintone
            • Okresné kolo chlapcov v bedmintone

            • 29.11.2017 Tak ako včera dievčatá, aj chlapci dnes bojovali o čo najlepšie umiestnenie v bedmintone. V okresnom kole nakoniec obsadili tretie miesto. Blahoželáme. Konečné poradie: 1. miesto ZŠ J. Švermu Humenné, 2. miesto ZŠ Pugačevova, 3. miesto ZŠ s MŠ Koškovce, 4. miesto ZŠ Komenského Medzilaborce, 5. miesto ZŠ Udavské.

          • Okresné kolo dievčat v bedmintone
            • Okresné kolo dievčat v bedmintone

            • 28.11.2017 Po minulotýždňových okresných finálových súťažiach v stolnom tenise, v ktorých naše dievčatá obsadili druhé a chlapci tretie miesto, prišiel na rad bedminton. Naše dievčatá (na snímke) dnes bojovali a prehrali až vo finále. Obsadili konečné druhé miesto. Celkové poradie : 1. ZŠ J. Švermu Humenné, 2. ZŠ s MŠ Koškovce, 3. ZŠ Hrnčiarska Humenné, 4. ZŠ Pugačevova Humenné, 5. ZŠ s MŠ Ohradzany, 6. ZŠ Komenského Medzilaborce. Dievčatá blahoželáme! Chlapcom zajtra vo finále držíme palce!

          • Zober loptu nie drogy
            • Zober loptu nie drogy

            • 16.11.2017 V Koškovciach sa dnes, pod záštitou nadácie "Zober loptu nie drogy", uskutočnil florbalový turnaj mladších žiakov. Zúčastnili sa ho žiaci zo ZŠ s MŠ Kamenica nad Cirochou, žiaci ZŠ Laborecká a žiaci domácej ZŠ s MŠ Koškovce. Vydarený turnaj, v rámci ktorého sa žiaci venovali aj aktivitám s tématikou boja proti drogám a rasizmu, priniesol veľa pekných florbalových momentov. Aj góly v poslednej sekunde rozhodovali o poradí, ktoré dnes však dôležité nebolo...

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Koškovce 134
        • 0905541712
        • 057 78 88 000 0918 462 501
        • Koškovce 134 Koškovce Slovakia
        • 036158933
        • 2021339100
        • Telefón: 057/77 97 116 Mobil: 0915 440 505 Email: veducasjkoskovce@gmail.com
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje