• Novinky

          • Alchýmia maľby s príbehom štetca
            • Alchýmia maľby s príbehom štetca

            • Dňa 29.11.2017 zažili žiaci dopoludnie plné zážitkov v rámci stretnutia s akademickým maliarom Andrejom Smolákom na pôde Základnej školy s materskou školou v Koškovciach.

              Umenie má liečivú silu, vieme ním najlepšie vyjadriť to, čo žijeme, o čom uvažujeme, čo cítime, na chvíľku zabudneme na svet okolo.... aj to bol jeden zo zámerov stretnutia maliara s príbehom štetca a žiakov školy.

              Obrazy, ktoré akademický maliar do školy doniesol, boli súčasťou Medzinárodného výtvarného festivalu v Snine. Hýrili farbami, pôsobili ako médium. Mali v sebe niečo magické. Žiaci si počas výkladu uvedomili, že odrazu sa materiál zmenil na obraz. Je to ako alchýmia, stačí sa iba hrať s farbami.

              Jednodňová výstava a odborný výklad akademického maliara k obrazom umelcov rôznych krajín z rôznych kontinentov umožnil žiakom spoznať a objaviť čaro jednotlivých umeleckých diel rôznorodých kultúr. Ďakujeme za krásne strávený čas v krásnom farebnom svete a tešíme sa na ďalšie stretnutia.

          • Noc čítania Biblie
            • Noc čítania Biblie

            • Večer 10.11.2017 bol v ZŠ s MŠ Koškovce výnimočný. Dôvodom bol VI. ročník akcie „Noc čítania Biblie“. Zúčastnili sa na ňom žiaci, učitelia, kňazi, rodičia aj bývalí žiaci školy.

              Stretnutiu a biblickému súťaženiu v škole predchádzala sv. omša v kostole v Koškovciach, ktorú slávil duchovný otec Ján Gič spolu s p. kaplánom Jánom Hudákom a farárom gréckokatolíckej farnosti Rokytov pri Humennom Jurajom Voroňákom. Po skončení svätej omše sa všetci vo sviečkovom sprievode presunuli do priestorov školy.

              Po úvodnej pesničke žiaci, ktorí prijali pozvanie na toto stretnutie sa rozdelili do siedmych skupín a začali putovať po disciplínach pripravených v jednotlivých triedach. Žiaci 8. a 9. ročníka sa výborne zhostili úlohy animátorov a vodcov skupín. Animátori sa venovali týmto úlohám: biblické súradnice s témou knihy Prísloví a vypisovaniu citátov na tričká, odrývanie obrazu a spoznávanie kráľa Šalamúna, zdobenie perníkov za Mojžišove symboly, biblická reštaurácia Misericordia, kvíz o Jánovi Krstiteľovi, kniha Žalmov a Zasľúbená zem s témou Mojžiš.

              Počas putovania školou sa každý mohol občerstviť. O občerstvenie na túto večernú akciu sa postarali rodičia prítomných žiakov, za čo im patrí naše ďakujeme.

              Po zdolaní všetkých disciplín sme sa na záver znovu stretli pri spoločnej piesni a belgickom tanci. Rozchádzali sme sa unavení, ale vďační Bohu za pekne prežitý večer a presvedčení o tom, že na budúci rok prídeme opäť.

              Mgr. Katarína Jakubčová

          • Z rozprávky do rozprávky
            • Z rozprávky do rozprávky

            • Dňa 07.11.2017 sa telocvičňa ZŠ s MŠ zmenila na rozprávku. Pani učiteľky pre deti z okolitých materských škôl a žiakov 1.stupňa pripravili zábavné predpoludnie s množstvom rozprávkových hádaniek a kreatívnych úloh, pomocou ktorých prechádzali z rozprávky do rozprávky. Na svojej ceste deti stretli Janka Hraška, Šípkovu Ruženku, Popolušku, Tri prasiatka, Šmolkov a rôzne iné bytosti zo známych rozprávok. Za odvahu a šikovnosť v súťažiach deti získali rozprávkové kartičky a samozrejme aj malé občerstvenie. Záver rozprávkového predpoludnia patril našim najmenším žiakom, kde sme ich „pasovali“  za  prvákov. Usmievavé a spokojné tváre detí hovorili o milej a vydarenej školskej akcii.

              Mgr. Janette Gondorová

          • Vzdelávanie generácie
            • Vzdelávanie generácie

            • 27.10.2017 Jedna ľudová múdrosť poukazuje na to, že človek je krásny podľa múdrosti, čo zračí sa mu v oku. Je krásny podľa vrások a bielych vlasov. Je krásny podľa slov, keď ponára sa v hovore s deťmi do rokov, keď aj on bol mladý. No najmä je človek krásny vtedy, keď ho ľudia majú radi.

              Pri príležitosti Mesiaca úcty k starším sa koncom októbra v priestoroch Základnej školy v Koškovciach uskutočnila akcia pod názvom Vzdelávanie generácie. Starí rodičia tak mohli so svojimi vnukmi a vnučkami prežiť návrat do detských čias. V tento deň zasadli opäť do školských lavíc, v ktorých sa učili.

              V úvode dňa všetkých srdečne privítal riaditeľ školy RNDr. Bočkay. Starým rodičom zaspievali deti krásne ľudové piesne. Po úvodnom slove boli pre zúčastnených pripravené vyučovacie hodiny z geografie, slovenského jazyka a literatúry a dejepisu.

              Na geografii všetci spoločne spoznávali krásy Slovenska aktívne pomocou interaktívnej tabule a slepej mapy. Starí rodičia si s vnukmi vyrobili vlastný model Zeme. Pre starých rodičov to bolo niečo nové, keďže kedysi takéto pracovné pomôcky v školách nemali.

              Počas hodiny literatúry sa recitovala báseň od Milana Rúfusa - Modlitba za starkú. Žiaci pomáhali starým rodičom s rozborom básne. Úsmev na perách a slzy v očiach vyvolala najmä úloha, v ktorej žiaci písali charakteristiku starých rodičov.

              Zážitkové vyučovanie všetkých čakalo aj na hodine dejepisu, na ktorej sa spoločne venovali starým remeslám či zvykom a tradíciám. Pospomínali si na to, aký bol život kedysi a dnes.

              Cieľom tohto vzdelávania bolo upevniť vzťahy medzi starými rodičmi a vnukmi, a taktiež ich vytrhnúť z každodennej rutiny a stereotypu. Veď práve starí rodičia sú tí, ktorí svoje nadobudnuté skúsenosti odovzdávajú mladším. Preto si zaslúžia nesmiernu úctu a pozornosť. Patrí im veľké poďakovanie za odvahu a prejavený záujem zúčastniť sa takéhoto vzdelávania. Keďže spätná väzba bola naozaj pozitívna, všetci sa tešíme na ďalší ročník tejto akcie.

              Mgr. Veronika Bobaľová

          • Native speaker na našej škole
            • Native speaker na našej škole

            • 24.10.2017 Naša škola je zapojená do projektu EnglishOne. Projekt je zameraný na výučbu anglického jazyka. Ponúka na portáli anglictina.iedu.sk. digitálne učebné materiály, ktoré boli využívané na vyučovacích hodinách ANJ. Okrem toho, boli žiakom na domáce precvičovanie zadávané úlohy z portálu. Žiaci si túto metódu učenia sa obľúbili a za svoju aktivitu boli odmenení.

              Dňa 24.10.2017 sme privítali na škole native speaker-ku. Viedla vyučovacie hodiny v 6.A a 3.A triede. V šiestom ročníku sa so žiakmi zoznámila, pýtala sa na ich záujmy, rozprávala o sebe, o svojich záujmoch. Neskôr zadala žiakom 4 slová, ktoré im boli oporou pri tvorbe príbehu. Príbeh, rozprávku v skupinách tvorili a neskôr hrali, predviedli svoj príbeh.

              Ďalšiu vyučovaciu hodinu viedla u tretiakov a štvrtákov. Po úvodnom vzájomnom predstavení, ponúkla žiakom obrázky rôznych druhov ovocia. Učila ich správnu výslovnosť druhov ovocia. Spolu tvorili vety a rozprávali o tom, ako dané ovocie chutí, akú má farbu, aké je ich obľúbené ovocie.

              Speaker-ka našich žiakov pochválila za aktivitu, vedomosti a peknú výslovnosť. Žiakov potešilo, že aj napriek krátkemu času, ktorý sa jazyk učia, rozumeli pokynom, rozumeli kladeným otázkam. Mali zo seba dobrý pocit.

              Mgr. Zuzana Hajdučková

          • Výlet vo Vysokých Tatrách
            • Výlet vo Vysokých Tatrách

            •  

              V dňoch 5. – 6.10.2017 sa žiaci našej školy vydali na školský výlet do Vysokých Tatier. Spoločnosť im robili priatelia - rovesníci z družobnej školy v Bliznom v Poľsku.

              Výlet sme začali zastávkou na Spišskom hrade, kde nás sprievodca previedol nielen zrúcaninami hradu ale aj históriou tohto kraja. Hrad tvorí dominantu širokého okolia a rozlohou 4 ha je jeden z najväčších hradov Európy. Z Tatranskej Lomnice sme sa lanovkou vyviezli na Skalnaté pleso. Počasie nám prialo a videli sme v celej svojej kráse a veľkosti aj Lomnický štít. Užívali sme si majestátnu scenériu našich Tatier aj počas prechádzky okolo Štrbského plesa.

              V piatok po raňajkách naše kroky viedli do Belianskej jaskyne, ktorá patrí medzi najviac navštevované sprístupnené jaskyne na Slovensku. Okrem bizarných skalných tvarov je známa bohatým výskytom kalcitovej sintrovej výplne. Návšteva Múzea TANAPu - prehliadka geológie, fauny a flóry, ako aj náučný film o Vysokých Tatrách bola príjemnou a bodkou tohto výletu.

              Mgr. Tatiana Slivková

          • Úspech na celoslovenskej výtvarnej súťaž
            • Úspech na celoslovenskej výtvarnej súťaž

            • Diana Jenčíková, žiačka 9.A triedy získala krásne 2. miesto na celoslovenskej výtvarnej súťaži s témou „Ako recyklujem“, ktorá sa konala v rámci Týždňa vedy a techniky na Slovensku 2017.

              Srdečne blahoželáme!

          • Dielňa, v ktorej sa začína premena snov
            • Dielňa, v ktorej sa začína premena snov

            • Základná škola s materskou sa rozhodla obohatiť časť školského dvora o malé jazierko s rybkami i vodnými rastlinami. Pri jeho tvorbe pomáhali žiaci, učitelia, pracovníci školy, priatelia, rodičia i obyvatelia obce. Stalo sa tak inšpiratívnou súčasťou, živou učebňou i originálnym miestom, kam je možné podľa potreby presunúť vyučovanie z tried. Obohatili ho o dreveného anjela, hotel pre hmyz, napájadlo pre vtáčiky či zaujímavé rastliny. Starostlivosťou o jazierko chcú rozvíjať zodpovednosť, tímovú spoluprácu i aktivitu žiakov.

              Poďakovanie patrí riaditeľovi školy RNDr. Františkovi Bočkayovi a starostovi obce Ing. Vladimírovi Babičovi za to, že koškovská škola je dielňou, kde sa začína premena snov na realitu. Zároveň je aj miestom, kde sa rodia ďalšie nové sny.

              PaedDr. Jana Partiková
              školský špeciálny pedagóg

          • Medzinárodný deň detí v centre pre seniorov
            • Medzinárodný deň detí v centre pre seniorov

            • Dátum 1. jún patrí tradične tým najmladším - deťom.

              Žiaci Základnej školy s materskou školou v Koškovciach  a Špeciálnej základnej školy v Humennom vymenili zaužívaný stereotyp osláv MDD a skúsili sa sústrediť v tento krásny deň skôr na spoločné zážitky so seniormi v zariadení sociálnych služieb VALLE v Humennom.

              Prežité spoločné chvíle, program plný spevu, tanca, básní, smiechu ale hlavne plným lásky spríjemnil, vzájomne  obohatil a zanechal hrejivú spomienku v srdciach sveta dvoch generácií.

              Zaslúžia si to!

              PaedDr. Jana Partiková
              školský špeciálny pedagóg

          • Láska nepozná starobu a srdce nepozná vrásky
            • Láska nepozná starobu a srdce nepozná vrásky

            • V duchu krásneho anglického príslovia sa 24. mája 2017 v priestoroch Denného stacionára v Koškovciach opäť stretli na spoločnej akcii žiaci zo Základnej školy s materskou školou v Koškovciach, seniori Denného stacionára v Koškovciach ako aj členovia Občianskeho združenia Gaštanový koník zo Sniny.

              Spoločné stretnutie sa mohlo uskutočniť vďaka finančnej podpore IWCB Medzinárodného klubu žien v Bratislave, ústretovosti riaditeľa školy RNDr. F. Bočkaya a starostu obce Ing. V. Babiča.

              V spoločných kreatívnych tvorivých dielňach sa pracovalo s drevom, textilom, papierom i rastlinami. Tvorivú atmosféru spríjemnili žiaci seniorom tancom i spevom.

              Za príjemne strávené spoločné chvíle dakujeme všetkým účastníkom a veríme, že hranice medzi generáciami budeme aj naďalej zmierňovať milým úsmevom, spoločnými akciami a vzájomnou spoluprácou.

              PaedDr. Jana Partiková
              školský špeciálny pedagóg

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Koškovce 134
        • 0905541712
        • 057 78 88 000 0918 462 501
        • Koškovce 134 Koškovce Slovakia
        • 036158933
        • 2021339100
        • Telefón: 057/77 97 116 Mobil: 0915 440 505 Email: veducasjkoskovce@gmail.com
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje