• Novinky

          • PREDŠKOLÁCI NA NÁVŠTEVE V ŠKOLE
            • PREDŠKOLÁCI NA NÁVŠTEVE V ŠKOLE

            • Dňa 25. marca 2024 sa  brána našej školy otvorila aj deťom, ktoré v septembri nastúpia do prvého ročníka. Spolu so svojimi rodičmi navštívili triedu 1.A, kde sa  k žiakom zapojili do učebného procesu. Predškoláci si vyskúšali „ naozajstné“ učenie. Ukázali nám, ktoré písmená a číslice už poznajú, triedili ovocie a zeleninu, taktiež ju vedeli rozpoznať so zaviazanými očami, skladali puzzle...

              Po skončení vyučovacej hodiny sa predškoláci so svojimi rodičmi,  žiakmi prvého stupňa a s deťmi z MŠ Koškovce, Hankovce a Rokytov pri Hé  premiestnili do telocvične, kde na ich čakalo prekvapenie, a to  divadelné predstavenie - Šípková Ruženka. Predstavenie bolo realizované  žiakmi 3. ročníka pod vedením pani vychovávateľky Ivany Čerňovej. Malí herci s veľkým entuziazmom predviedli svoje herecké schopnosti a nadchli všetkých prítomných.

              Po rozprávkovom zážitku  si  školáci a škôlkari mali možnosť zmerať svoje sily a schopnosti v športových disciplínach, ktoré boli tematicky ladené na Šípkovú Ruženku a jej svet. Jednotlivé pripravené stanovištia  u deti podporili ich fyzickú aktivitu.  V závere podujatia na deti čakalo malé občerstvenie.

              Celková atmosféra podujatia bola plná radosti a zábavy. Deti si užívali aktívne zapojenie sa do športových disciplín a zároveň si vychutnávali atmosféru rozprávkového sveta.

              Veríme, že sa našim predškolákom tento deň páčil a už teraz sa nich v septembri tešíme.

              Mgr. Janette Gondorová

          • ĽUDSKÉ OBYDLIA
            • ĽUDSKÉ OBYDLIA

            • Na hodine pracovného vyučovania vo 4. ročníku sme preberali zaujímavú tému - Ľudské obydlia. Žiaci sa dozvedeli ako bývali naši predkovia, aké dostupné materiály používali na svoje stavby. Oboznámili sa aj s tým, aké typické obydlia si stavajú ľudia v rôznych častiach sveta v závislosti od klimatických podmienok a porovnávali ich s bývaním u nás.

              Žiaci dostali za úlohu vymyslieť svoj model ľudského obydlia a doma ho vyrobiť z ľubovoľného materiálu. Vznikli kreatívne výtvory, ktoré zaujali všetkých, za čo si zaslúžili aj jednotku do žiackej knižky.

               Veď posúďte sami!

               Mgr. Stirčáková

          • SÚŤAŽ V UMELECKOM PREDNESE - HVIEZDOSLAVOV KUBÍN
            • SÚŤAŽ V UMELECKOM PREDNESE - HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

            • Stalo sa už pravidlom, že sa naši žiaci zúčastňujú umeleckého prednesu poézie a prózy. Jednou z najvýznamnejších súťaží je celoštátna súťaž Hviezdoslavov Kubín. Najlepší recitátori, ktorí sa umiestnili v školskom kole v prednese poézie a prózy na 1. mieste postupili na okresné kolo, ktoré sa konalo 21.3.2024 v Humennom.

              Tohto roku sa v školskom kole v I. kategórii v prednese prózy na 1. mieste umiestnila žiačka 3.A Diana Čopanová a v II. kategórii žiačka 6.A Terézia Lisakovská. V I. kategórii sa v prednese poézie umiestnil na 1. mieste žiak 3.A Damián Lisakovský a v II. kategórii žiak 6.A Daniel Kočan.

              V tomto roku sa konal jubilejný 70. ročník. Prednes poézie a prózy bol rozdelený do piatich kategórií podľa veku účastníkov. Tento ročník bol úspešný aj pre našu školu. V I. kategórii v prednese prózy sa naša žiačka 3.A triedy, Diana Čopanová, umiestnila na 2.mieste (s návrhom na postup na krajské kolo) a v II. kategórii v prednese poézie sa žiak 6.A triedy, Daniel Kočan, umiestnil na 3.mieste. Dianka Čopanová nás bude reprezentovať aj na krajskom kole v Prešove.

              Víťazom srdečne blahoželáme a tešíme sa z ich úspechov a Dianke držíme palce na krajskej súťaži.
              Mgr. Stirčáková

          • AJ ,,RÓMOVIA RECITUJÚ“
            • AJ ,,RÓMOVIA RECITUJÚ“

            • Súťaž ,,Rómovia recitujú“ vychádza z myšlienky, že Rómovia nie sú len dobrí tanečníci
              a hudobníci, ale vynikajú aj v intelektuálnych činnostiach, napríklad aj v recitovaní. O tom sme sa  presvedčili  18. 3. 2024 v Košiciach . Práve v tento deň sa tam konal
              ôsmy ročník recitačnej súťaže s názvom - ,,Rómovia recitujú. Zúčastnil sa ho aj žiak našej školy  Branislav Džudža. Recitoval báseň Daniely Hivešovej-Šilanovej Cigánske pohľady a v tomto krajskom kole obsadil pekné 3. miesto. Braňovi blahoželajú  jeho spolužiaci zo 7.A triedy a pyšní sú na neho všetci učitelia.

          • MAREC MESIAC KNIHY - Z ROZPRÁVKY DO ROZPRÁVKY V MŠ
            • MAREC MESIAC KNIHY - Z ROZPRÁVKY DO ROZPRÁVKY V MŠ

            • Máme tu marec – mesiac knihy. Pri tejto príležitosti sme pre detičky pripravili množstvo aktivít. Našim  cieľom bolo vzbudiť u nich záujem o detskú literatúru a motivovať ich k čítaniu detských kníh, leporel, encyklopédii, časopisov a hlavne ako zaobchádzať s knihami. Deti počas celého týždňa prezerali knihy, počúvali, pozerali rozprávky, čítali maľované čítanie, naučili sa básničky, zakresľovali omaľovanky, vyrábali knihy Červená Čiapočka, Snehulienka, O sliepočke, Tri prasiatka. Navstivili sme obecnú knižnicu. Deti mali veľmi veľa zážitkov z celého rozprávkového týždňa. 

              Tatiana Hermanová      

          • HLÁSKOVANIE V ANGLICKOM JAZYKU
            • HLÁSKOVANIE V ANGLICKOM JAZYKU

            • Ovládať  „spelling“ je nevyhnutnou súčasťou komunikácie v anglicky hovoriacich krajinách. Hláskovanie anglických slov dbá na správne vyslovenú hlásku a na rýchlosť.

              Dňa 11.03.2024 sa aj v našej škole uskutočnila súťaž v hláskovaní – "Spelling Competition"

              Zapojili sa do nej žiaci 3., 4. a 5. ročníka.  Najskôr si zopakovali vedomosti pri  didaktických hrách. Neskôr si žiaci porovnávali svoje schopnosti v tom, kto najrýchlejšie a bezchybne vyhláskuje určitý počet slov.

              Titul „Majster v hláskovaní“ získala v tejto súťaži Laura Horvátová, žiačka 4. ročníka. Z tretiakov bola najrýchlejšia Olívia Murníková a najrýchlejšia piatačka Tamara Matová.

              Blahoželáme výhercom. Chválime všetkých, ktorí našli odvahu sa do súťaže zapojiť.

              Mgr. Hajdučková

          • ČITATEĽSKÝ ORIEŠOK
            • ČITATEĽSKÝ ORIEŠOK

            • Súťaž, ktorá rozvíja u žiakov čítanie s porozumením, vnímanie medzipredmetových vzťahov, logické myslenie, fantáziu, predstavivosť. Túto aktivizujúcu vyučovaciu metódu využili žiaci 1. – 4. ročníka.  Na vyučovaní alebo individuálne čítali dva texty, vyriešili úlohy súvisiace s danými textami. Neskôr tieto dva príbehy vlastnou fantáziou a predstavivosťou spojili do jedného a nakreslili jednu ilustráciu týchto dvoch udalostí.  Veríme, že porota kladne ohodnotí a vyberie medzi postupujúce aj výkresy našich žiakov. Držte nám palce.

              Mgr. Hajdučková

          • PRESPÁVAČKA
            • PRESPÁVAČKA

            • Žiaci 1. – 4. ročníka ZŠ v Koškovciach v piatok 9.2.2024 poobede zostali v škole, aby spoznali zvyky a tradície fašiangov tak, ako ich prežívali naši predkovia. 

              Po krátkych informáciách o fašiangoch si žiaci obliekli fašiangové masky a s vyučujúcimi išli koledovať po obci. Obyvatelia ich štedro odmenili. Ponúkli nás tradičnými domácimi chutnými fánkami a šiškami, na cestu nám darovali ovocie a sladké pochúťky. Ďakujeme!

              Po zotmení sa žiaci na karnevale zabávali, hrali, tancovali, súťažili a jedli darované pochúťky. Niektorí museli po karnevale odísť, no mnohí zostali v škole a zabavili sa ešte hrami či vlastnou tvorbou. Žiaci ráno v sprievode rodičov odchádzali spokojní domov.

              Mgr. Hajdučková

          • FAŠIANGOVÁ VESELICA V ŠKD
            • FAŠIANGOVÁ VESELICA V ŠKD

            • Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde... jedna z najznámejších a na Slovensku najrozšírenejších fašiangových pesničiek. Podľa tradícií počas fašiangov prevláda bujará zábava. Posledný fašiangový týždeň vládla aj v ŠKD zábava, radosť a smiech. Spoločne sme si pripravili veselú výzdobu, ktorou sme skrášlili oddelenia  a spievali sme aj veselé piesne.

              Popoludnie plné spevu a moderného tanca sme si užili v stredu 7. februára. Zabávali sme sa pri hrách, vyšantili sa pri stoličkovom tanci a svoju šikovnosť precvičili pri tanci s balónmi.  Tanečné schopnosti sme ukázali pri belgickom tanci a spevácke talenty v karaoke speve.

              Čas hojnosti a veselosti sme si spríjemnili sladkými maškrtami. Tradičné fašiangové jedlo - vyprážané šišky so sladkým džemom, chutné chlebíky a sladký džús, ktoré  nachystali pani vychovávateľky nám počas zábavného popoludnia padli vhod.

              Takto sme si pripomenuli tradičné fašiangové tradície v ŠKD. Teraz už môžeme sa vrátiť do tradičných povinností  - učenia sa, čítania, písania domácich úloh ...:-)

          • KARNEVAL V MŠ
            • KARNEVAL V MŠ

            • Karneval je tanečná ľudová zábava, pre ktorú je typické používanie masiek a rôznych kostýmov. Tradične sa koná v období pred Veľkým pôstom, vo fašiangovom čase. Pani učiteľka rozprávala deťom, čo znamenajú slová fašiangy, karneval. Celý týždeň sme vyrábali masky, škrabošky, robili sme rôzne aktivity, vyzdobovali sme interiér materskej školy. V piatok 09.02.2024 sme mali v škôlke karneval. Všetky detičky si ráno do škôlky doniesli masky, do ktorých sa neskôr prezliekli a zábava sa mohla začať. Kvetinka, netopier,  čarodejník,kostra, policajta, hasič a mnoho ďalších.  Nasledovala zábava spojená so súťažami a samozrejme nechýbalo pohostenie. Detičky boli odmenené diplomom a darčekom. Radosť to bola obrovská.    

              Tatiana Hermanová 

          • FAŠIANGOVÁ VESELICA V ZŠ
            • FAŠIANGOVÁ VESELICA V ZŠ

            • Fašiangy patria medzi pohyblivé sviatky trvajúce od Troch kráľov po Popolcovú stredu. Počas tohto obdobia sa v minulosti konali fašiangové obchôdzky s rôznymi typmi masiek sprevádzané fašiangovými tancami. Aj v našej škole, sme si túto tradíciu pripomenuli v utorok 06.02.2024. Síce sme si neobliekli masky, ale na chodbe školy nás čakal fotokútik s rôznymi rekvizitami, kde nám vznikli krásne spomienkové fotografie. Prvú vyučovaciu hodinu sme venovali úprave zovňajšku, líčeniu. Potom sme sa presunuli do telocvične, kde nás milo privítala svojím príhovorom pani riaditeľka. Pán učiteľ Laco  nám zdôraznil, že každá významná spoločenská udalosť sa začína pekným tancom, preto nás naučil kroky toho najkrajšieho valčíka. Potom nasledovala voľná tanečná zábava. Smädní a hladní, sme sa na chvíľu odobrali do svojich tried, kde sme dostali sladkosť a džús. Potom nás opäť roztancovali rôzne piesne. Všetci sme sa spoločne tešili na vyhlásenie tomboly. Čakali nás krásne a zaujímavé ceny, ktoré si mnohí žiaci odniesli  domov. Je pekné, že aj keď sme sa neučili, veľa sme sa naučili a zostanú  nám navždy milé spomienky a nezabudneme na tradície našich predkov.

              PaedDr. Gajdošová, Mgr. Kuľhová, Mgr. Pohlová

          • VOĽBY NA HODINE OBČIANSKEJ NÁUKY
            • VOĽBY NA HODINE OBČIANSKEJ NÁUKY

            • Nenadarmo sa vraví, že je lepšie raz vidieť ako sto krát počuť. Po prebraní učiva o voľbách na hodine občianskej náuky, sme si vyčlenili hodinu, kde sme vedomosti prakticky využili. Rozdelili sme sa do troch skupín a úlohou každej skupiny bolo vytvoriť názov politickej strany, urobiť predvolebný plagát s predvolebným programom. Potom každá skupina prezentovala svoj volebný program a pomocou vopred pripravených hlasovacích lístkov sme pristúpili k voľbám. Žiaci odpovedali na otázky za akých okolností a ako môžu voliť. Každý sa podpísal v zozname voličov, odobral za plentu a vhodil lístok do hlasovacej urny. Potom sme spoločne spočítali hlasy a urobili poradie podľa preferenčných hlasov a strán. Našli sa aj neplatné lístky, vysvetlili sme si prečo sú neplatné. Cieľom tejto aktivity bolo pochopiť princípy volieb, ich význam a vyskúšať si, ako sa  žiaci majú správať, keď budú voličmi alebo členmi volebnej komisie.

              PaedDr. Gajdošová

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Koškovce 134
      • 0905541712
      • 057 78 88 000 0918 462 501
      • Koškovce 134 Koškovce Slovakia
      • 036158933
      • 2021339100
      • Telefón: 057/77 97 116 Mobil: 0915 440 505 Email: veducasjkoskovce@gmail.com
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje